Rupem cercul vicios prin iluminatul circular

Un interviu cu Anton Brummelhuis, director senior pentru sustenabilitate, Philips lighting

Are loc o revoluție discretă. Modelele de afaceri se schimbă încet, pe măsură ce industria se îndepărtează de modelul liniar tradițional de producție – „resurse, procese, deșeuri” – și se îndreaptă spre o economie circulară – una care este în mod inerent restaurativă prin design. Aceasta înseamnă că își propune să păstreze produsele și materialele la un nivel optim de utilitate și valoare. Unele dintre marile companii ale lumii, inclusiv Hewlett Packard, H&M, Cisco și Unilever, trec la acest mod de producție mai sustenabil. Și, desigur, industria iluminatului nu este imună la aceste schimbări. În acest interviu, Anton va elucida modul în care acest concept afectează companii precum Philips lighting.

Ce înseamnă, mai exact, iluminatul circular?

Iluminatul circular este abordarea economiei circulare tradusă în activitatea Philips lighting. Această schimbare este cel mai bine realizată printr-o combinație de produse și servicii, orchestrată de producător. Imaginați-vă că sunteți client și doriți să vă modernizați sistemul de iluminat. Acesta poate fi un efort costisitor, deoarece trebuie să cumpărați echipamente noi – bani pe care ați putea să-i cheltuiți mai degrabă pe activitățile de bază ale afacerii. Dar un model de afaceri bazat pe iluminatul circular adoptă o strategie diferită. Clientul cumpără pur și simplu lumina de care are nevoie și permite altcuiva să se ocupe de toate celelalte detalii, cum ar fi instalarea echipamentului (pe care clienții pur și simplu îl închiriază), lucrările de service și asigurarea proceselor necesare pentru o perioadă de timp contractată.

Dorim să evităm umplerea gropilor de gunoi cu deșeuri prin adoptarea acestui nou model de afaceri circular. Dacă ne uităm la industria actuală a iluminatului din Europa de Vest, doar 10% din corpurile de iluminat aruncate sunt colectate și înregistrate oficial. Deci, ce se întâmplă cu celelalte 90%? Nu se știe precis. Experții din industria iluminatului estimează că aproximativ 75% din restul de 90% intră în zona economică gri a dealerilor de fier vechi, iar celelalte 15% merg în gropile de gunoi. Iată un lucru pe care vrem să îl schimbăm.

Care sunt principalele beneficii ale iluminatului circular?

Iluminatul circular abordează problema deșeurilor în două moduri principale: în primul rând, folosim corpuri de iluminat proiectate special în scopul reutilizării – cu alte cuvinte, au o durată de viață mult mai lungă decât corpurile de iluminat tradiționale – și, în al doilea rând, ca parte a serviciului nostru, ne asumăm responsabilitatea pentru materiale la sfârșitul contractului. Vom face tot posibilul pentru a reutiliza 100% din hardware-ul colectat. Iluminatul circular este mult mai durabil, reducând drastic cantitatea deșeurilor care merg la gropile de gunoi. Totuși, situația optimă atunci când expiră termenul contractual al unui client este prelungirea acestuia pentru un nou termen. Facem acest lucru prin furnizarea de noi funcționalități sau modernizarea sistemului de iluminat pentru a satisface nevoile în evoluție ale clientului.

Este, de asemenea, o soluție eficientă din punct de vedere energetic, deoarece clientul poate beneficia imediat de economiile de costuri oferite de LED-uri și de sistemele conectate, fără o investiție prealabilă. Acest concept este, de asemenea, mai eficient în ceea ce privește materialele – nu trebuie să demontați corpurile de iluminat și să instalați altele noi. În ciuda acestui fapt, clienții pot beneficia de cele mai recente inovații. Știți, mulți clienți ezită să investească în iluminat, deoarece sunt, de asemenea, îngrijorați de cât de repede apar inovațiile în domeniu. Dar o soluție circulară oferă un iluminat pregătit pentru viitor. În plus, la sfârșitul contractului, hardware-ul încă mai are valoare. Se depreciază mult mai puțin decât corpurile de iluminat tradiționale. 

În cele din urmă, cumpărarea luminii – și doar a luminii – simplifică enorm operațiunile pentru client. Un producător precum Philips lighting își asumă responsabilitatea pentru tot – servicii profesionale, cum ar fi un audit al iluminatului, instalarea, gestionarea pieselor de schimb, menținerea calității luminii și, după cum am menționat anterior, gestionarea a ceea ce se întâmplă cu produsele la sfârșitul contractului.

Principalele beneficii ale iluminatului circular

Știu că Philips lighting a ajutat aeroportul Schiphol cu un proiect de iluminat circular. Îmi puteți spune mai multe despre acesta?

Ei bine, acesta a fost într-adevăr un proiect care a pus la lucru imaginația oamenilor. Scopul Schiphol este de a fi cel mai durabil aeroport din lume. Urmăresc să trimită zero deșeuri la gropile de gunoi până în 2030. Au adoptat principiile economiei circulare și doresc să facă experimente inovatoare cu companii de top.

Ne-au cerut ajutorul pentru actualizarea iluminatului din salonul terminalului 2, o zonă a aeroportului iluminată 24/7. Furnizarea luminii ca serviciu înseamnă că Schiphol plătește doar pentru lumina pe care o folosește, în timp ce Philips lighting și Engie [fostul Cofely, un furnizor de servicii tehnice] vor fi responsabili în comun pentru funcționarea și durabilitatea sistemului și, în cele din urmă, pentru reutilizarea și reciclarea acestuia la sfârșitul duratei sale de viață. Noile LED-uri ajută deja Schiphol să economisească energie, oferind o reducere cu 50% a consumului de energie electrică față de sistemele convenționale de iluminat.

Ce rol joacă designul circular în economia circulară?

Ceea ce am văzut este că multe corpuri de iluminat cu LED au devenit o soluție sigilată pe viață. Cu alte cuvinte, totul a fost lipit permanent. Designul circular înseamnă să construim un corp de iluminat astfel încât să îndeplinească cinci criterii:

1) Materialele pot fi reciclate ca materiale pure sau trimise în fluxurile de deșeuri existente
2) Produsul poate fi descompus cu ușurință – este optimizat pentru dezasamblare
3) Este de natură modulară. Asta înseamnă că constă din blocuri de construcție, similare pieselor de Lego
4) Este ușor de reparat și întreținut
5) Cel mai important, există opțiuni de modernizare pentru a crește performanța sau pentru a aduce noi funcționalități corpului de iluminat

Cum va schimba iluminatul circular lanțul valoric tradițional? Care vor fi rolurile fiecăruia în viitor?

Mai mult ca niciodată, vedem că tranziția către o economie circulară nu poate fi gestionată de o singură țară sau companie. Totul ține de colaborare. Pentru proiectul de la Schiphol, am colaborat cu mai multe companii pentru a duce proiectul la bun sfârșit.

Cred că producători precum Philips lighting vor avea un rol mai proeminent. Motivul este acela că producătorii au o influență maximă asupra designului. De asemenea, ei sunt, probabil, cei mai buni clienți ai echipamentelor reutilizate.

Pionierii iluminatului din economia circulară

Pentru clienții care adoptă abordarea iluminatului circular – ce se va întâmpla la sfârșitul contractului?

Aici intervine conceptul de logistică inversă. După contractul lor de cinci ani cu noi, ei au opțiunea de a-l prelungi, ceea ce înseamnă că am face actualizări conform nevoilor lor legate de iluminat. Cea mai sustenabilă opțiune ar fi pur și simplu îmbunătățirea sistemului de iluminat – așa-numita combinație produse-servicii. Acest lucru ar însemna că am putea evita costul demontării și instalării unor corpuri de iluminat complet noi.

Cu toate acestea, ar putea cere corpuri de iluminat noi, caz în care am intra în ceea ce am numi o buclă de renovare. Odată ce primim un corp de iluminat înapoi, încercam să-l recondiționăm și să îl revindem. Sau am putea să dezasamblăm corpul de iluminat, să recuperăm piesele de schimb și apoi să le reutilizam. Opțiunea finală – și cea pe care vrem să o evităm – este cea de reciclare a corpului de iluminat. În mod inevitabil, dacă trebuie să reciclăm, un mic procent de materiale impure ar putea ajunge într-o groapă de gunoi, astfel încât această opțiune este cel mai puțin sustenabilă.

Cum va afecta iluminatul circular modelele de afaceri existente?

Tranziția către o economie circulară va fi una de durată. Este și una ireversibilă. Odată ce trecem la acest tip de economie, nu ne vom întoarce niciodată înapoi. În cea mai mare parte, oamenii își păstrează obiceiurile. Frumusețea acestui model constă în faptul că aceasta este o „obișnuință” ideală în care să ne blocăm. Clienții pot beneficia de cea mai bună performanță de iluminare la cel mai mic cost, practic fără probleme, folosind, de asemenea, cea mai sustenabilă soluție.

Am început tranziția în urmă cu patru ani și ne propunem să oferim cele mai mari beneficii clienților noștri, mediului și nouă înșine. Aș spune că va mai dura încă 35 sau 40 de ani până să ajungem cu toții la o economie perfect circulară. Între timp, Philips lighting se află în avangarda propulsării întregii industrii de iluminat către economia circulară.