Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Casa inteligentă și sistemele de automatizare a locuinței. Cum controlăm casa cu un buton

   

  Casa inteligentă, dotată cu sisteme smart, a trecut stadiul de concept și a ajuns realitate. Este deja la îndemâna noastră și nu ține doar de comoditate.

  Tehnologiile inovatoare folosite într-o casă inteligentă 


  O casă inteligentă (smart home) este locuința în care se automatizează și se controlează de la distanță aspecte ce țin de confortul ambiental și nu numai. Unele echipamente pot lua decizii în funcție de anumiți parametri, pentru a crește confortul locatarilor sau pentru a economisi energie.

  Pot, de exemplu, să schimbe lumina ambientală în funcție de momentul zilei, pot să pregătească ceașca de cafea la o oră presetată, pot să descuie și să încuie ușile când plecăm și când ajungem acasă, să aprindă lumina, să pornească sistemul de încălzire sau de răcire, dar și să tragă draperiile. Astfel de acțiuni sunt gestionate de un controller ce poate fi programat și controlat de la distanță.

   

  În viitor, se estimează că sistemele inteligente care coordonează o casă inteligentă vor comunica cu proprietarii, le vor anticipa și satisface nevoile. Un exemplu care deja este folosit este comandarea de alimente sau adăugarea lor pe lista de cumpărături când frigiderul inteligent comunică faptul că nu mai este un anumit aliment.

   

  Internet of Things (IoT) este conceptul de la baza caselor smart. El presupune folosirea Internetului pentru a conecta mai multe dispozitive și sisteme care vor forma o rețea de obiecte, lucru care deja se întâmplă.

   

  Discutăm, așadar, de o realitate palpabilă și nu despre sisteme pe care le-am putea vedea doar în filmele Science Fiction, și, dincolo de comoditate sau economie de timp, aceste sisteme sunt și mai prietenoase cu mediul înconjurător. 

  Ce putem controla prin sistemele de iluminat inteligente 

   

  Primul aspect ce ține de confortul nostru și pe care am reușit să-l controlăm de la distanță este iluminarea casei. Stingerea și aprinderea luminii la o simplă bătaie din palme este posibilă încă din 1985, odată cu apariția sistemului Clapper și cu toții am văzut în diverse filme sau serii animate un personaj stingând lumina în acest fel. Astăzi pare un sistem rudimentar, însă el poate fi privit ca un prim mod de a ne conecta iluminarea la propriile gesturi, un adevărat precursor al sistemelor ce nu ne obligă să ne mai dăm jos din pat când vrem să stingem lumina.

   

  Sistemele de iluminat inteligente fac în prezent mult mai mult de atât. Un asemenea sistem este Philips HUE, care conectează, prin bluetooth sau wireless, toate corpurile de iluminat și becurile din casă la o aplicație pe telefon. Prin această aplicație se poate porni sau opri lumina în casă, micșora sau crește intensitatea luminii și poate chiar schimba culorile și nuanțele de lumina din casă, de la distanță. 

   

  Becurile HUE se instalează la corpurile de iluminat (lustrele, lămpile, lampadarele) existente în casă. Aplicația HUE este centrul de comandă al luminilor din casă și permite controlul luminii din fiecare cameră.

   

  În aplicație găsim fiecare încăpere din casă - Living/Dormitor/Bucătărie - și fiecare bec instalat în respectiva încăpere. Putem controla, pe încăperi, intensitatea fiecărui bec, putem opta pentru o setare deja făcută - Arctic Aurora, Savanna Sunset sau putem opta pentru o lumină pentru concentrare, relaxare sau o lumină de noapte. Desigur, din aplicație putem, de asemenea, să aprindem și să stingem lumina. Putem, totodată, să mai descărcăm aplicații care să ne permită sincronizarea luminilor cu muzica sau chiar cu filmele, pentru o experiență completă.

   

  Kit-ul de start Philips Hue cuprinde bridge-ul (un dispozitiv legat la rețeaua wi-fi prin router, inima sistemului și conexiunea dintre aplicație și becuri) și trei becuri. După ce te obișnuiești cu tot ce poate face acest starter kit, poți să adaugi și ale becuri, până la 50. 

  hue-video.JPG

  Siguranţa şi securitatea în era smart 

   

  În casele inteligente avem de-a face și cu sisteme de securitate mai performante. Ce înseamnă asta? Deschiderea și închiderea ușii cu ajutorul aplicațiilor și orice breșă de securitate anunțată în mod automat pe telefonul proprietarului. Un sistem de securitate inteligent permite apelarea poliției sau a unei firme de securitate la primul semn că un „musafir nepoftit” a intrat în casă.

   

  O cameră de luat vederi inteligentă învață obiceiurile locatarilor, începe să înregistreze doar când depistează mișcare, moment în care trimite și o notificare pe telefonul mobil și are și un sistem de recunoaștere a chipurilor pentru a nu trimite alarme false. Totodată, camerele noi sunt și dotate cu un speaker prin care poți transmite un mesaj de avertizare celor care au intrat în casă pentru a-i determina să părăsească locuința, dacă nu își doresc să suporte consecințele. 

  Tehnologii si dispozitive pentru case inteligente 

   

  Pentru a putea controla lumina, electrocasnicele și alte aspecte din locuință, se folosesc dispozitive precum senzori de mișcare, lumină, temperatură sau fum, prize și întrerupătoare inteligente, becuri wireless și unități centrale de control, care pot fi configurate după nevoile proprietarului și prin care se controlează fiecare dispozitiv din casă. 

  Cum transformi o locuință într-o casă inteligentă

   

  Transformarea locuinței într-o casă inteligentă nu este dificilă, însăși ideea unei case inteligente este de simplificare a lucrurilor. Primul pas pe care trebuie să-l facem este să alegem echipamentele potrivite, urmând ca apoi să instalăm senzorii după care se ghidează și apoi să instalăm pe device-ul nostru - tabletă, telefon - aplicațiile care ne permit să controlăm echipamentele în funcție de ce le transmit senzorii. 

  Echipamente pentru o casă inteligentă

   

  Printre echipamentele inteligente pe care putem deja să le achiziționăm se numără: 

   

  ●     Electrocasnice smart - Mașina de spălat rufe/vase și frigiderele pot avea sisteme inteligente integrate care să îți permită să le dai diverse comenzi din aplicația instalată pe tabletă sau pe telefon.

   

  ●     Becuri smart - Becurile smart pot fi controlate de pe telefon să furnizeze orice tip de lumină ne dorim - caldă, rece, de intensitate mare sau mai mică și în orice culoare ne dorim. Ele pot fi aprinse înainte să intrăm în casă și stinse după ce plecăm și pot de asemenea să „simtă” lumina zilei și să regleze intensitatea luminii în funcție de ea.

   

  ●     Prize inteligente - Pot fi controlate de pe telefon sau tabletă atât din rațiuni de siguranță - oprirea curentului în casă în perioadele în care ești plecat - cât mai ales pentru economisirea de energie.

   

  ●     Sisteme de termoficare inteligente - Extrem de utile atât pentru confortul termic, cât și pentru a eficientiza consumul de energie, sistemele de termoficare inteligente pornesc și se opresc în funcție de temperatura setată de noi. Într-un fel, sunt cele mai vechi sisteme inteligente din locuințele noastre pentru că termostatele există (într-o formă mai performantă sau mai puțin performantă) deja de câteva decenii în locuințe și spații de birouri.

   

  ●     Kit-uri de automatizare a funcțiilor unei case inteligente - Există mai multe tipuri de kit-uri smart pentru a avea o casă inteligentă - unele cu prize inteligente, altele bazate pe securitatea locuinței. Un asemenea kit poate conține contacte magnetic, senzori de mișcare, telecomandă, cablu Ethernet, adaptor alimentare. Poate fi controlat printr-o aplicație prin care putem seta intensitatea luminii, intrarea în casă sau poate, datorită senzorilor de mișcare, să avertizeze proprietarul în cazul unei intrări prin efracție. 

  Senzori pentru integrarea unui sistem smart home 

   

  Senzorii sunt componente de bază când vorbim despre o casă inteligentă. Senzorii de mișcare sunt cei folosiți pentru securitatea casei, cât și pentru a aprinde lumina. Senzorii de temperatură sunt utilizați pentru a controla sistemul de încălzire sau de răcire a casei - care poate porni automat când temperatura scade sau crește peste nivelul setat de noi. 

  Instalarea aplicațiilor pentru case inteligente 

   

  Fiecare sistem inteligent și kit smart vine de obicei cu propria aplicație pe care o putem descărca din App Store pe telefon, tabletă, laptop și orice alt device. Așadar, vom avea aplicații pentru controlul electrocasnicelor, aplicații pentru controlul luminilor inteligente, aplicații pentru controlul sistemului de securitate, aplicații ale sistemelor inteligente pentru controlul temperaturii.  

  Avantajele caselor inteligente. De ce merită să îți transformi locuința în una smart 

   

  Care sunt avantajele unei case inteligente? Ne gândim, desigur, la confort sporit, economie de timp și de energie, cât și controlul și monitorizarea de la distanță a casei sau a sistemelor din cadrul casei inteligente. 

   

  Dincolo de aceste aspecte care par evidente, merită să privim avantajele caselor inteligente dintr-o perspectivă mai adâncă. O casă smart este, în primul rând, una mai sigură. Este, totodată, și cea care reușește să ne răspundă nevoilor fără ca asta să se traducă în pierderi inutile de energie.

   

  Sistemele care ne fac locuința mai inteligentă ne permit pur și simplu să ne bucurăm mai mult de timpul nostru, să ne creăm condițiile perfecte de lucru sau de relaxare (prin controlul luminii, de pildă) și ne ajută să ne protejăm locuința și pe noi înșine.

   

  Casa inteligenta este de câteva decenii deja o idee cu care fiecare dintre noi cochetează într-un fel sau altul. Nu mai considerăm de neconceput faptul că putem să pornim mașina de spălat de la birou sau că putem regla aerul condiționat astfel încât să avem o temperatură plăcută când ajungem acasă. Totodată, aceste sisteme inteligente devin din ce în ce mai accesibile ca preț, iar, în curând, ele ar vor deveni cel mai probabil normă, așa cum au devenit de-a lungul timpului și telefoanele inteligente.

   

  Sursa foto: bbernard/Shuttertsock