Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Strategii de design inteligent. Cum ne influențează lumina capacitatea de concentrare


  Atunci când vorbim de puterea de concentrare sunt mulți factori care ne pot afecta la locul de muncă.

   

  Unul singur ne poate ajuta însă să fim mai productivi și mai alerți, iar acela este lumina. În acest articol vom descoperi împreună cum pot companiile să folosească iluminatul artificial inteligent, pentru a îmbunătăți nu numai condițiile de muncă ale angajaților, dar și profitul.

  Lumină caldă vs. lumină rece

   

  Înainte să vorbim despre putere de concentrare și productivitate, trebuie să vorbim despre temperatura de culoare. Care este așadar diferența dintre lumină caldă, lumină rece și lumină neutră?

  Cum ne influențează lumina capacitatea de concentrare

  Temperatura de culoare este determinată prin compararea cromacității luminii emise cu cea a radiației unui corp negru. Aceasta se măsoară în grade Kelvin, cu valori cuprinse de la 1.000 la 10.000 K.

   

  Culorile reci se situează cel mai sus pe această scală și au temperaturi ridicate, de peste 5.000 K. Se încadrează astfel în gama verde-albastru. Culorile calde, în tonuri de galben până la roșu, au temperaturi joase, de 2.700 - 3.000 K.

  Cum ne influențează lumina capacitatea de concentrare

  Cât despre lumina neutră, aceasta este albă, cu o temperatură situată la aproximativ 4.000 K și care nu alterează în niciun fel culoarea obiectelor din jur. Având această proprietate unică, este folosită mai ales în designul magazinelor, dar și în spațiile de birouri, școli sau biblioteci.

   

  Importanța luminii albe în designul de birou

   

  Te-ai întrebat vreodată de ce nu se folosește lumina caldă în decorul spatiilor industriale sau în clădirile de birouri? În mod natural, preferăm lumina cu temperatură joasă, din gama de galben-portocaliu, mai ales seara. Ne amintește de foc și ne induce o stare de somnolență, ajutându-ne să ne relaxăm și să ne pregătim organismul pentru odihnă.

   

  Este motivul pentru care arhitecți precum Diana Miroșu preferă să se folosească de lumina naturală în designul pentru spațiile de birouri. Este cea mai comodă pentru ochi, având efecte benefice asupra puterii de concentrare și a psihicului nostru. Însă în spațiile de acest tip, dar și în școli, biblioteci sau centre comerciale, lumina naturală nu este suficientă pentru a susține o stare de productivitate maximă. Arhitecții apelează în acest cazuri la lumina albă, puternică, cu un efect psihologic aproape dramatic, care ne determină să fim alerți pe parcursul întregii zile.

   

  Lumina trebuie să fie, așadar, factorul esențial în jurul căruia să se clădească întreg procesul de design interior. Este, de altfel, strategia care s-a dovedit câștigătoare în majoritatea proiectelor la care a luat parte Diana Miroșu, se arată într-un articol de pe The Light Design, a cărei colaboratoare este arhitecta.

   

  Lumina artificială trebuie gândită astfel încât să se ajusteze la momentul zilei, iar acest lucru nu se poate realiza decât prin soluții moderne de iluminat, precum cele din oferta Philips Light, care sunt gândite special pentru a crește productivitatea și nivelul de energie. 

  Cum ne influențează lumina capacitatea de concentrare

   

  Și pentru că ședințele pot fi lungi și plictisitoare, arhitecții preferă să poziționeze sălile de conferință în partea umbrită a clădirilor. Astfel, angajații companiilor sunt obligați să folosească iluminatul artificial și vor căpăta, fără ca măcar să fie conștienți de acest lucru, o putere de concentrare mai mare.

   

  Strategiile inteligente de design folosite de arhitecții români din ce în ce mai des ne pot influența în bine viața la locul de muncă. Iar companii cu renume mondial, cum este Philips, vin în întâmpinarea acestora cu tehnologie de ultimă generație.

  Sursă foto: Shutterstock.com

  Ai nevoie de mai multe informatii?

  Pentru mai multe informatii contacteaza-ne folosind formularul de mai jos!