Cât despre lumina neutră, aceasta este albă, cu o temperatură situată la aproximativ 4.000 K și care nu alterează în niciun fel culoarea obiectelor din jur. Având această proprietate unică, este folosită mai ales în designul magazinelor, dar și în spațiile de birouri, școli sau biblioteci.
Importanța luminii albe în designul de birou
Te-ai întrebat vreodată de ce nu se folosește lumina caldă în decorul spatiilor industriale sau în clădirile de birouri? În mod natural, preferăm lumina cu temperatură joasă, din gama de galben-portocaliu, mai ales seara. Ne amintește de foc și ne induce o stare de somnolență, ajutându-ne să ne relaxăm și să ne pregătim organismul pentru odihnă.
Este motivul pentru care arhitecți precum Diana Miroșu preferă să se folosească de lumina naturală în designul pentru spațiile de birouri. Este cea mai comodă pentru ochi, având efecte benefice asupra puterii de concentrare și a psihicului nostru. Însă în spațiile de acest tip, dar și în școli, biblioteci sau centre comerciale, lumina naturală nu este suficientă pentru a susține o stare de productivitate maximă. Arhitecții apelează în acest cazuri la lumina albă, puternică, cu un efect psihologic aproape dramatic, care ne determină să fim alerți pe parcursul întregii zile.
Lumina trebuie să fie, așadar, factorul esențial în jurul căruia să se clădească întreg procesul de design interior. Este, de altfel, strategia care s-a dovedit câștigătoare în majoritatea proiectelor la care a luat parte Diana Miroșu, se arată într-un articol de pe The Light Design, a cărei colaboratoare este arhitecta.
Lumina artificială trebuie gândită astfel încât să se ajusteze la momentul zilei, iar acest lucru nu se poate realiza decât prin soluții moderne de iluminat, precum cele din oferta Philips Light, care sunt gândite special pentru a crește productivitatea și nivelul de energie.