Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Rolul luminii în amenajarea livingului


  O singură lampă poate transforma o încăpere, iar dacă afirmația pare exagerată, compară efectul lămpii aprinse cu cel al focului care arde în sobă. Lumina are însă mai mult decât un rol ambiental, cel mai potrivit spațiu pentru a-i testa toate funcțiile fiind livingul.
  Rolul luminii în amenajarea livingului

  Înainte de toate, ce înseamnă proiectarea livingului?

   

  Spațiul din living poate fi împărțit în diferite zone, în funcție de activitățile care au loc cel mai frecvent aici, începând cu schițarea acestora pe o foaie. De exemplu, pot exista zona pentru citit, relaxare, pentru TV şi ascultat muzică sau spațiul de joacă, fiecare dintre acestea având nevoie de propria organizare.

   

  • În zona de relaxare, poate fi amplasată o măsuță de cafea, alături de suficiente scaune sau fotolii, sau poate fi amenajat un bar.
  • Zona TV poate fi echipată cu sistem audio și rafturi pentru CD-uri și DVD-uri.
  • Pentru citit, putem amenaja rafturi cu cărți, dar este o idee bună să păstrăm câteva reviste sau albume de artă sau călătorie și pe măsuța de cafea, pentru musafirii pe care îi lăsăm să aștepte în living pentru câteva minute.
  • În zona de joacă, destinată celor mici, își poate găsi locul o cutie pentru jucării, din lemn.

   

  Livingul poate fi organizat și în funcție de stilul adoptat în întreaga locuință (clasic, ultramodern, minimalist, retro, rustic, scandinav), dar și alegând câteva culori dominante, în jurul cărora va fi construită întreaga amenajare.

  Rolul luminii în amenajarea livingului

  Cum amenajezi livingul

   

  Ceea ce ne aduce la pasul următor, adică amenajarea propriu-zisă a spațiului din living. Dacă am ales deja culorile și am încheiat cu zugrăvirea pereților, ne rămâne să alegem și mobilierul, corpurile de iluminat și obiectele decorative.

   

  • În ceea ce privește mobila, alegerea ține de stilul pe care ni-l dorim aici. Putem să căutăm în magazine piesele potrivite, sau putem recondiționa mobilierul vechi și chiar refolosi diferite obiecte pe post de mobilier, cum ar fi o măsuță de bar transformată în comodă, o scară din lemn devenită raft pentru cărți sau câțiva paleți transformați în pat sau canapea.
  • Corpurile de iluminat recomandate pentru living trebuie să creeze straturi de lumină, de aceea nu vom instala aici doar clasica lustră, ci diferite piese, fiecare cu alt rol: o lampă de tavan care asigură lumina generală, o alta (sau chiar două) pentru podea, spoturi încastrate sau un sistem de iluminat inteligent, pentru o ambianță albă și color.

   

  De reținut este faptul că, pentru living, cele mai potrivite becuri sunt cele cu LED, care au putere reglabilă, asigură o lumină albă caldă și oferă lumină de calitate foarte bună imediat, fără timp de încălzire.

  Rolul luminii în amenajarea livingului

  Tipuri de lumini și rolul lor în amenajarea livingului

   

  Orice spațiu care nu duce lipsă de lumină beneficiază de mai multe tipuri de lumini, care, în termeni de specialitate, s-ar numi lumini generale, de accentuare sau lumini de lucru.

   

  Lumina generală

  Lumina generală este cea care dă tonul în întreaga încăpere, fiind distribuită egal, prin amplasarea unor corpuri de iluminat (lămpi de tavan, pendule, sau chiar candelabre) în centrul plafonului. Dincolo de rolul lor funcțional, acestea creează și un punct de focus și pot deveni unul dintre cele mai interesante elemente decorative ale întregii amenajări.

  Dacă livingul (sau o altă cameră) are însă parte de lumină naturală din belșug, putem chiar să renunțăm la lumina generală și să o înlocuim cu luminile de lucru.

   

  Lumina de lucru

  Lumina de lucru nu este doar cea folosită la citit, cu toate că aceasta este principala sa funcție, ci se poate referi la o mulțime de alte activități. În bucătării, de exemplu, poate fi vorba despre lumina care scoate din umbră blatul sau masa unde gătim. Lumina de lucru poate fi obținută cu ajutorul lămpilor de podea sau al celor de masă, care trebuie să ofere nu doar intensitate luminoasă, ci și contrast, în așa fel încât să permită o bună desfășurare a oricărei activități.

   

  Lumina de accentuare

   

  Lumina de accentuare insistă asupra unor detalii, cum ar fi diferite rafturi, tablouri, obiecte decorative. Este obținută cu ajutorul spoturilor luminoase și al lămpilor de podea sau de masă și poate fi completată cu lumânări decorative.

  Un detaliu demn de reținut este faptul că în preajma televizorului nu ar trebui să se găsească niciun fel de lumină, iar dacă folosim des aparatul TV în living, mai ales seara, este indicat să lăsăm aprinsă doar o lampă de podea sau să folosim LED-uri cu putere reglabilă.

  Rolul luminii în amenajarea livingului

  Cum schimbă iluminatul inteligent amenajarea livingului

   

  Un sistem wireless precum Philips Hue, care cu ajutorul unui Bridge și al unei aplicații speciale descărcate pe mobil sau tabletă, conectează toate becurile din living (mai exact, până la 50 de becuri simultan), îți permite să schimbi oricând culorile, luminozitatea sau funcțiile luminii, chiar și de la distanță, oriunde te-ai afla.

   

  Cu un astfel de sistem inteligent, se poate trece rapid de la lumina albă (caldă au rece), la cea colorată, aceasta din urmă putând fi sincronizată cu muzica, filmele și jocurile pentru a obține adevărate efecte speciale.

   

  În living, își mai poate găsi locul și lumina indirectă, reprezentând benzi luminoase de până la 5 metri, de diferite culori, care pot fi amplasate în jurul diferitelor piese de mobilier, pentru a evidenția detalii și pentru a crea o atmosferă de poveste, sau - de ce nu? - de party. Sunt disponibile 16 culori, printre care și albul, iar efectul obținut este cel de lumină difuză, discretă, datorită unei intensități de 125 lumeni/metru.

  Rolul luminii în amenajarea livingului

  Sfaturi și idei pentru alegerea corpurilor de iluminat în living

   

  Alegerea corpurilor de iluminat trebuie să țină cont și de spațiul disponibil. De exemplu, cu toate că lămpile suspendate de tip pendul sunt la mare căutare și par gândite pentru un astfel de decor, ele nu sunt cea mai bună opțiune într-o încăpere joasă, unde pot fi înlocuite cu o lampă de tavan.

   

  Similar, dacă este vorba despre un living de dimensiuni reduse, nu mai putem instala aici toate tipurile de lumini, dar le putem alege pe cele mai potrivite, adică o lampă de tavan sau de perete, una sau două lămpi de podea, câteva spoturi încastrate (de exemplu, în zona barului) și o lampă de masă.

   

  Iată și câteva idei despre cum pot fi alese corpurile de iluminat, în funcție de dimensiunile și organizarea spațiului din living:

  Corpuri de iluminat pentru amenajarea unui living spațios

  Rolul luminii în amenajarea livingului
  Rolul luminii în amenajarea livingului
  Rolul luminii în amenajarea livingului

  Corpuri de iluminat pentru amenajarea unui living înalt

  Rolul luminii în amenajarea livingului
  Rolul luminii în amenajarea livingului

  Corpuri de iluminat pentru amenajarea unui living îngust

  Rolul luminii în amenajarea livingului
  Rolul luminii în amenajarea livingului
  Rolul luminii în amenajarea livingului
  Surse foto: Shutterstock

  Ai nevoie de mai multe informatii?

  Boris Zupancic

  Contacteaza-ne folosind formularul de mai jos!


  Boris Zupancic
  Expert Philips Lighting