Spațiul din living poate fi împărțit în diferite zone, în funcție de activitățile care au loc cel mai frecvent aici, începând cu schițarea acestora pe o foaie. De exemplu, pot exista zona pentru citit, relaxare, pentru TV şi ascultat muzică sau spațiul de joacă, fiecare dintre acestea având nevoie de propria organizare.
Livingul poate fi organizat și în funcție de stilul adoptat în întreaga locuință (clasic, ultramodern, minimalist, retro, rustic, scandinav), dar și alegând câteva culori dominante, în jurul cărora va fi construită întreaga amenajare.
Ceea ce ne aduce la pasul următor, adică amenajarea propriu-zisă a spațiului din living. Dacă am ales deja culorile și am încheiat cu zugrăvirea pereților, ne rămâne să alegem și mobilierul, corpurile de iluminat și obiectele decorative.
De reținut este faptul că, pentru living, cele mai potrivite becuri sunt cele cu LED, care au putere reglabilă, asigură o lumină albă caldă și oferă lumină de calitate foarte bună imediat, fără timp de încălzire.
Orice spațiu care nu duce lipsă de lumină beneficiază de mai multe tipuri de lumini, care, în termeni de specialitate, s-ar numi lumini generale, de accentuare sau lumini de lucru.
Lumina generală
Lumina generală este cea care dă tonul în întreaga încăpere, fiind distribuită egal, prin amplasarea unor corpuri de iluminat (lămpi de tavan, pendule, sau chiar candelabre) în centrul plafonului. Dincolo de rolul lor funcțional, acestea creează și un punct de focus și pot deveni unul dintre cele mai interesante elemente decorative ale întregii amenajări.
Dacă livingul (sau o altă cameră) are însă parte de lumină naturală din belșug, putem chiar să renunțăm la lumina generală și să o înlocuim cu luminile de lucru.
Lumina de lucru
Lumina de lucru nu este doar cea folosită la citit, cu toate că aceasta este principala sa funcție, ci se poate referi la o mulțime de alte activități. În bucătării, de exemplu, poate fi vorba despre lumina care scoate din umbră blatul sau masa unde gătim. Lumina de lucru poate fi obținută cu ajutorul lămpilor de podea sau al celor de masă, care trebuie să ofere nu doar intensitate luminoasă, ci și contrast, în așa fel încât să permită o bună desfășurare a oricărei activități.
Lumina de accentuare
Lumina de accentuare insistă asupra unor detalii, cum ar fi diferite rafturi, tablouri, obiecte decorative. Este obținută cu ajutorul spoturilor luminoase și al lămpilor de podea sau de masă și poate fi completată cu lumânări decorative.
Un detaliu demn de reținut este faptul că în preajma televizorului nu ar trebui să se găsească niciun fel de lumină, iar dacă folosim des aparatul TV în living, mai ales seara, este indicat să lăsăm aprinsă doar o lampă de podea sau să folosim LED-uri cu putere reglabilă.
Un sistem wireless precum Philips Hue, care cu ajutorul unui Bridge și al unei aplicații speciale descărcate pe mobil sau tabletă, conectează toate becurile din living (mai exact, până la 50 de becuri simultan), îți permite să schimbi oricând culorile, luminozitatea sau funcțiile luminii, chiar și de la distanță, oriunde te-ai afla.
Cu un astfel de sistem inteligent, se poate trece rapid de la lumina albă (caldă au rece), la cea colorată, aceasta din urmă putând fi sincronizată cu muzica, filmele și jocurile pentru a obține adevărate efecte speciale.
În living, își mai poate găsi locul și lumina indirectă, reprezentând benzi luminoase de până la 5 metri, de diferite culori, care pot fi amplasate în jurul diferitelor piese de mobilier, pentru a evidenția detalii și pentru a crea o atmosferă de poveste, sau - de ce nu? - de party. Sunt disponibile 16 culori, printre care și albul, iar efectul obținut este cel de lumină difuză, discretă, datorită unei intensități de 125 lumeni/metru.
Alegerea corpurilor de iluminat trebuie să țină cont și de spațiul disponibil. De exemplu, cu toate că lămpile suspendate de tip pendul sunt la mare căutare și par gândite pentru un astfel de decor, ele nu sunt cea mai bună opțiune într-o încăpere joasă, unde pot fi înlocuite cu o lampă de tavan.
Similar, dacă este vorba despre un living de dimensiuni reduse, nu mai putem instala aici toate tipurile de lumini, dar le putem alege pe cele mai potrivite, adică o lampă de tavan sau de perete, una sau două lămpi de podea, câteva spoturi încastrate (de exemplu, în zona barului) și o lampă de masă.
Iată și câteva idei despre cum pot fi alese corpurile de iluminat, în funcție de dimensiunile și organizarea spațiului din living: