Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Lumina caldă vs lumina rece: cum îți iluminezi corect locuința

   

  Iluminatului interior are un rol major în viața fiecăruia dintre noi, mai ales în această perioadă. Cu o mare parte a activității profesionale transferate la domiciliu, petrecem toată ziua între patru pereți și conștientizăm mai bine diferența dintre lumina naturală și cea artificială. Temperatura de culoare a sursei electrice de lumină ne determină dispoziția și are un efect decisiv în productivitatea zilnică. Alegerea surselor de lumină trebuie făcută în acord cu utilizarea conferită fiecăreia dintre încăperile casei, iar abia în funcție de aceasta se va opta și pentru culoarea pereților și a mobilierului. Cu toate acestea, decizia cu privire la temperatura de culoare a becurilor LED nu ține de preferințe, ci de impactul pe care îl are aceasta asupra acțiunilor noastre.

   

  • Ce tipuri de lumină artificială există
  • Cum se măsoară tipurile de lumină
  • Care sunt diferențele dintre lumina caldă și lumina rece
  • Ce avantaje și dezavantaje au lumina caldă și lumina rece
  • Care este lumina potrivită în decorarea casei
  • Cum alegi lumina potrivită pentru machiaj
  • Care este lumina potrivită pentru diferite activități

  Ce tipuri de lumină artificială există

   

  Un mit des întâlnit, cu privire la becurile și tuburile cu LED, este acela potrivit căruia lumina produsă de ele nu poate fi decât una rece, în contrast complet cu lumina caldă pe care o primim de la soare. În realitate, tehnologia dezvoltată de Philips face ca astăzi să putem alege o sursă de lumină pentru fiecare temperatură de culoare, de la Flame, Warm White, White, Cool White și Daylight. În cazul în care polivalența este unul dintre criteriile solicitate din partea soluțiilor de iluminat, se poate opta pentru becuri smart ce pot face tranziția de la o temperatură la alta. Datorită tehnologiei LED, aceste becuri sunt mult mai sigure decât cele care folosesc gaz și mult mai economice decât cele clasice, cu filament. 

   

  Vezi 👉 AICI categoria noastră de LĂMPI ȘI TUBURI LED

  Lumina albă caldă

   

  Cu un ton ce poate fi descris, mai degrabă, drept galben-portocaliu, acest tip imită cel mai bine lumina naturală. Recunoscută pentru blândețea ei și pentru relaxarea pe care o conferă celor care o folosesc în ambientul lor, această lumină este folosită cel mai des în încăperile destinate odihnei sau activităților relaxante. Dacă vrei să creezi o atmosferă intimă și primitoare în casa ta, cu siguranță vei alege preponderent becuri led cu lumină albă caldă.

  Lumina albă rece

  Lumina albă rece

   

  Acest tip de lumină este opusul celei albe și calde. Rolul ei este acela de a ne ajuta în mai buna observare a detaliilor și a culorilor, ceea ce o face potrivită pentru activitățile de studiu sau pentru acțiunile care implică migală. Nu doar lecturarea unor documente se va face mai ușor cu ajutorul acestei lumini de un alb pur sau chiar ușor albăstrui, ci și acțiuni precum bărbieritul sau pensatul, care solicită în mod aparte vederea, atenția și îndemânarea.

  Lumina neutră

   

  Aceasta este lumina pe care o preferă light designerii și decoratorii implicați în conceperea spațiilor de lucru din marile clădiri de birouri. Cu un ton echilibrat, care îmbină atât căldura luminii naturale, cât și aspectul glaciar al albului rece, lumina neutră stimulează concentrarea, ușurează sesiunile de brainstorming, dar conferă ochilor un spectru cromatic care previne oboseala. Această lumină este ideală în camerele care își păstrează funcția de spațiu de locuit chiar și după ce task-urile de peste zi sunt rezolvate cu succes.

  Cum se măsoară tipurile de lumină

   

  Temperatura de culoare nu este o noțiune abstractă și nici un factor subiectiv, după care alegem aleatoriu corpurile de iluminat și becurile din casa noastră. Dincolo de senzația pe care o simțim atunci când intrăm în contact cu lumina dintr-o încăpere, există un set de parametri preciși după care putem determina ce tip de lumină produce fiecare bec cu LED. Pe lângă puterea, exprimată în wati, sau cantitatea de lumină, exprimată în lumeni, ne interesează coeficientul exprimat în grade Kelvin. Acesta este etalonul după care vom ști dacă avem de-a face cu becuri ce ne pot ajuta să ne menținem sănătatea ochilor și concentrarea sau dacă am făcut o alegere nefastă, din pricina căreia ne vom confrunta cu oboseală și cu dureri de cap. Drept comparație, putem folosi valoarea de 1800 grade Kelvin, corespunzătoare flacărei unei lumânări.

  Care sunt diferențele dintre lumina caldă și lumina rece

   

  Becurile cu lumină caldă au o temperatură de culoare cuprinsă între 2200 și 3000 de grade Kelvin, iar între 5000 și 6500 de grade Kelvin putem vorbi despre lumina rece. Becurile cu valori situate între 3000 și 5000 de grade Kelvin corespund luminii neutre. În ciuda faptului că lumina albă, cu o temperatură de culoare rece, este apreciată în birouri, în sălile de curs, în holurile instituțiilor și în diferite spații comerciale, iar lumina caldă este preferată în spațiile cele mai intime ale casei, niciuna dintre acestea nu trebuie folosită în mod excesiv. Dacă suntem în căutarea alegerii ideale pentru o locuință ce, mai nou, îndeplinește și funcția de birou, vom opta în favoarea unei lumini bune pentru ochi, chiar și în condițiile unei expuneri îndelungate. O temperatură de culoare de 5600 de grade Kelvin, ce corespunde temperaturii de culoare a soarelui, reprezintă alegerea optimă.

  Becurilor LED Philips de beneficii

  Ce avantaje și dezavantaje au lumina caldă și lumina rece

   

  Fiecare dintre tipurile de lumină pe care le putem folosi în casă, cu ajutorul becurilor LED Philips, aduce o serie de beneficii ce ne pot face mai plăcut statul în casă. Alese, însă, incorect, acestea ne vor aduce deservicii pe care ale vom observa pe timp îndelungat.

  Lumina albă caldă

   

  Tipul de lumină cel mai întâlnit în amenajările interioare ne atrage din primul moment, dar are și câteva aspecte de care trebuie să ținem cont în amenajarea interioară.

   

  Avantaje:

  • creează o ambianță familiară și primitoare;
  • induce o stare relaxantă;
  • conferă un somn odihnitor.

   

  Dezavantaje:

  • scade puterea de concentrare pe parcursul studiului;
  • obosește ochii, dacă este folosită pentru citit;
  • contribuie la scăderea nivelului de energie.

  Lumina albă rece

   

  La prima vedere, această lumină nu este cea mai prietenoasă, dar beneficiile ei merită din plin să fie explorate. Utilitatea luminii reci se vede cel mai bine la biroul de acasă, dar nu numai.

   

  Avantaje:

  • ajută la distingerea detaliilor și culorilor;
  • stimulează concentrarea pe timp de studiu;
  • ajută activitățile care necesită finețe și îndemânare.

   

  Dezavantaje:

  • menține un nivel alert al atenției, nepotrivit cu orele de odihnă;
  • induce stări de oboseală la utilizarea în exces;
  • poate cauza chiar și dureri ale ochilor


  Vezi categoria noastra de  ▶️ Iluminat pentru consumatori

  Iluminatul dinamic functii

  Care este lumina potrivită în decorarea casei

   

  Nu este un secret faptul că avem tendința de a neglija aspectul iluminatului atunci când decorăm locuința. Dacă, în privința pereților, alegem cu grijă culorile și încercăm să le asortăm cât mai bine cu draperiile sau cu pardoseala, culoarea luminii furnizate de becuri ne este aproape indiferentă. Consecințele se vor regăsi în starea de insatisfacție pe care o vom simți de fiecare dată când vine seara, iar lumina naturală cedează locul celei obținute cu ajutorul corpurilor de iluminat. Fie că o folosești cu rol ambiental, pentru o răspândire uniformă în întreaga încăpere, fie că alegi să accentuezi cu ajutorul ei un colț cu tablouri sau fotografii, lumina va fi o prezență activă în fiecare zi din viața ta.

  Lumina caldă

   

  Din moment ce are un efect odihnitor și relaxant, lumina cu maximum 5500 de grade Kelvin va fi cea mai des întâlnită în casa ta. Înglobată armonios în peisaj, ea va da personalitate încăperilor în care familia se adună cel mai des și va conferi o binemeritată destindere a ochilor după o zi solicitantă. Folosirea ei poate fi deopotrivă ambientală și decorativă, în funcție de locul pe care îl deservește sursa de lumină care o difuzează. Pereții albi ai unei încăperi în care se folosesc becuri LED cu temperatură de culoare scăzută vor căpăta o tentă gălbuie.

   

  În dormitor

  Aceasta este cea mai potrivită dintre toate camerele în care ai putea folosi becuri LED cu lumină albă caldă. Fie că alegi să le montezi într-o lustră clasică sau într-un lampadar elegant, becurile LED te vor ajuta să adormi mai ușor. Totuși, pentru veiozele de lângă pat, ar trebui să alegi becuri cu o temperatură de culoare neutră, pentru a evita senzația de oboseală pe timpul cititului.

   

  În hol

  Holul te întâmpină de fiecare dată când te întorci acasă, așa că trebuie amenajat cât mai primitor cu putință. Lumina albă caldă este alegerea cea mai logică în acest caz, iar aplicele de perete cu design special te vor ajuta să completezi de minune peisajul.

   

  În living

  O imagine idilică, a tuturor celor dragi adunați în jurul unei mese festive, nu ar fi completă fără lumina albă caldă. Poți completa efectul general al lustrei cu ajutorul unor lampadare care să adauge pete de culoare întregului ansamblu.

  Lumina rece

   

  Plaja obișnuită de temperaturi de culoare folosite în iluminatul casei variază între 2000 și 6500 de grade Kelvin. Puține sunt încăperile în care vei folosi becuri LED cu nuanța Cool White, dar cu atât mai folositoare este contribuția lor în echilibrul cromatic al casei. Rolul luminii reci este acela de a eficientiza activitatea dintr-un mediu în care au loc activități ce implică precizie, de la cele industriale, până la sesiunile prelungite de studiu.

   

  În baie

   

  Fiind o lumină preponderent funcțională, cea pe care o folosim în baie ne ajută la machiat și bărbierit, precum și la curățenia încăperii. Modalitatea optimă de a o folosi este cu ajutorul unei dulii înglobate ingenios în corpul de mobilier cu oglindă.

   

  În birou

  Este cunoscut efectul stimulator al luminii reci asupra resurselor de concentrare ale creierului. Acesta este motivul pentru care, pentru veioza de birou, vei alege un bec led cu lumină rece, care îți va menține atenția și receptivitatea la cote ridicate.

   

  În bucătărie

  Ar putea părea un paradox, dar chiar și bucătăria, o încăpere destinată reuniunii familiei la final de zi, este un loc potrivit pentru lumina rece. Ea va fi difuzată cu ajutorul unor corpuri suspendate deasupra blatului, unde vor fi de folos în prepararea mâncărurilor și în decorarea platourilor.

  Lumină caldă lumină rece În bucătărie

  Cum alegi lumina potrivită pentru machiaj

   

  Există anumite activități, precum îngrijirea tenului sau aplicarea machiajului, fie el de zi sau de seară, pentru care este recomandată completarea iluminatului general cu unul specific. Rolul acestuia este de a accentua zonele de interes și de a oferi o perspectivă optimă, fără umbre parazitare și fără alterarea culorilor din trusa de machiaj. Datorită nevoilor similare cu acelea dintr-un atelier în care se lucrează cu o precizie înaltă, dar și necesității ca ochii să nu fie suprasolicitați în întregul proces, temperatura de culoare potrivită pentru machiaj este cea corespunzătoare luminii neutre. Astfel, cele mai potrivite becuri cu LED pentru acest scop sunt cele care oferă între 3000 și 5000 de grade Kelvin.

   

  Vezi categoria noastră de 👉 Corpuri de iluminat de interior

  Care este lumina potrivită pentru diferite activități

   

  O casă cu un climat viu și divers este ca o scenă al cărei decor se schimbă mereu. În mod natural, vei folosi mai multe tipuri de lumină, nu doar în funcție de încăpere, ci și de activitățile specifice ei. Astfel, chiar dacă într-o locuință va predomina lumina caldă, ea ar putea fi combinată cu lumină de accent neutră sau chiar rece, în funcție de nevoile specifice.

   

  Citit și scris: vei alege pentru această activitate becurile LED cu lumină albă rece, datorită faptului că ele răspund cel mai bine nevoilor de concentrare și de atenție la detalii;

   

  Privitul la TV, laptop sau telefon: datorită diversității de temperaturi de culoare de pe ecranul unui device, cea mai potrivită lumină în acest caz este cea neutră;

   

  Gătit: în procesul de a găti, vei folosi preponderent lumină caldă, dar pentru procesarea cărnii sau pentru aranjarea mesei îți vor fi utile corpurile cu lumină rece;

   

  Activități sociale: un climat degajat, în care îți poți pofti fără probleme prietenii și cunoscuții, este cel în care becurile LED cu lumină caldă se vor potrivi cel mai bine. 

  Lumina albă are de oferit mai mult decât ar părea la prima vedere, iar funcțiile ei sunt cel puțin la fel de diverse pe cât de multe sunt activitățile noastre. Cu ponturile de mai sus, vei putea să-ți alegi fără nicio dificultate becurile potrivite în locuința ta.

  Credit foto: Philips

   

  Sursă:

  Boris Zupancic

  Contacteaza-ne folosind formularul de mai jos!


  Boris Zupancic
  Expert Philips Lighting