Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Iluminatul solarului și al serei - rolul său în dezvoltarea corectă a plantelor

   

  Indiferent de tipul de cultură, una dintre condițiile esențiale pentru ca plantele să fie sănătoase și să se poată dezvolta corect este lumina. Când vine vorba despre solar sau sere, deci despre culturi protejate, este nevoie de o combinație optimă de lumină artificială și naturală. În acest sens, alegerea sistemului de iluminat poate face diferența între un proiect de succes și unul nereușit.

  Este motivul pentru care vă prezentăm, în cele ce urmează, recomandările specialiștilor în ceea ce privește modalitățile de iluminat în funcție de tipul plantelor pe care le cultivați și aspectele de care este bine să țineți cont atunci când optați pentru anumite surse de lumină. Totodată, aflați și de ce un sistem de iluminat controlat digital și care utilizează LED-uri este una dintre cele mai eficiente soluții pentru o horticultură modernă.
  • Rolul iluminatului artificial în solar și în seră
  • Soluții pentru iluminatul diferitelor culturi:

  - Iluminatul pentru culturile de fructe și legume

  - Iluminatul în floricultură

  - Iluminatul în horticultura urbană

  • Beneficiile sistemelor de iluminat cu LED pentru creșterea plantelor

  Rolul iluminatului artificial în solar și în seră

  La fel cum lumina influenteaza ritmul biologic al oamenilor, tot așa acționează și asupra plantelor, numai că acestea au nevoi diferite față de ale noastre. Lumina naturală este cea mai ieftină sursă disponibilă, dar pentru horticultură nu este întotdeauna suficientă. Iată de ce, folosirea luminii artificiale a devenit o practică pentru a putea crește productivitatea și calitatea. Fiecare seră funcționează, însă, diferit, în funcție de specificul culturii, zona geografică în care este situată ori ciclurile de producție. Astfel, spectrul de lumină, intensitatea și durata de expunere la lumină variază. De aceea, este foarte important să acordați o atenție deosebită etapei de proiectare a sistemului de iluminat pentru locația dumneavoastră.

   

  Există câteva proprietăți ale luminii care joacă un rol crucial în creșterea plantelor, iar recomandarea specialiștilor este să optați pentru un sistem de iluminat artificial personalizat, ca să aveți rezultatele pe care vi le doriți.

  Intensitatea sau cantitatea de lumină

  Singura parte din radiația solară globală pe care plantele o pot folosi ca sursă primară de energie este cea cuprinsă între 400 și 700 de nm și este numită lumina-PAR (Radiația Activă Fotosintetic - Photosynthetically Active Radiation). Cantitatea de fotoni prezentă în zona PAR este numită lumină de creștere, pentru că de absorbția ei depinde, mai departe, producția de substanțe organice, din timpul fotosintezei. La rândul lor, ele influențează dezvoltarea corectă  a plantelor și, implicit, productivitatea. Un sistem de iluminat cu lămpi și tuburi LED, de exemplu, va transforma o cantitate suficientă de energie electrică în energie PAR, pentru ca planta să poată crește.
  Unele culturi, numite și „plante de lumină”, preferă o intensitate mare a luminii, în vreme ce altele, numite și „plante de umbră”, preferă lumina de intensitate mai mică. Prin urmare, sistemul de iluminat artificial va ține cont, printre altele, și de schimbarea anotimpului, de pildă. Aceasta, fiindcă iarna, intensitatea luminii naturale este mai mică decât vara și este nevoie de o suplimentare a ei, pentru ca plantele să producă flori și fructe.

  Durata expunerii la lumină

  Dezvoltarea corectă a plantelor nu depinde doar de cantitatea de lumină primită, ci și de durata expunerii la lumină de calitate. În cazul multor culturi, în special în floricultură, timpul de înflorire și productivitatea depind de perioada în care plantele primesc lumină. Practic, un sistem de iluminat cu LED-uri va oferi lumină și după ce soarele apune. Totodată, prin conectarea la sistemele de control inteligente, ele pot fi programate să se aprindă pe timpul nopții, la intervale regulate, pentru stimularea înfloririi sau influențarea creșterii vegetative.

   

  Pentru a spori eficiența iluminatului, este recomandat să țineți cont și de specificul culturii. Dacă doriți să creșteți crizanteme, nu este indicat să le plantați în timpul verii, când ziua este lungă, pentru că sunt plante care înfloresc abundent numai dacă nopțile sunt lungi. Sunt așa-numitele „plante de zi scurtă”. Dacă le supuneți unei expuneri prelungite la lumină, înflorirea va fi suprimată. Acesta este încă un motiv să apelați întotdeauna la specialiști pentru alegerea unui sistem de iluminat potrivit. 

  Spectrul de lumină

  Plantele au o sensibilitate diferită față de oameni în ceea ce privește culoarea luminii. Astfel, lumina roșie poate stimula mai bine creșterea plantelor, decât cea albastră. Astfel, expuse la lumină roșie, ele vor deveni mai înalte, în vreme ce atunci când primesc lumină albastră, rămân mai mici și mai îndesate.

   

  Așadar, recomandarea specialiștilor Philips este să folosiți un mixt de lumini care să creeze un echilibru între zonele spectrale roșu și albastru, pentru ca plantele să se dezvolte normal. Odată ce apelați la experții Philips, veți primi, practic, o rețetă personalizată pentru tipul de cultură pe care îl aveți în seră sau în solar, ca să aveți rezultate optime în ceea ce privește producția.

  Uniformitatea luminii

  Pentru a obține constant recolte de calitate, este foarte important ca, atunci când folosiți un sistem de iluminat artificial, acesta să ofere lumină uniformă și de calitate. Veți evita, astfel, ca în unele zonele din seră sau din solar, plantele să nu se poată dezvolta armonios și să nu puteți beneficia de florile sau de fructele lor. Totodată, va fi stimulată creșterea frunzelor de la baza plantelor, ceea ce va îmbunătăți procesul de fotosinteză.

  Soluții pentru iluminatul diferitelor culturi

  iluminatul serelor beneficiile becurilor led
  Florile, verdețurile, legumele și fructele pot fi cultivate eficient, pe tot parcursul anului, în solar, seră sau în spații închise, special amenajate, unde nu există lumină naturală. După 75 de ani în care au dezvoltat constant noi metode prin care tehnologia luminii să poată fi aplicată în horticultură, experții Philips au găsit soluții inovatoare, bazate pe studii științifice și ani de experiență. În cele ce urmează, aveți câteva exemple în acest sens.

  Iluminatul pentru culturile de fructe și legume

  Calitate, gust, randament, producție pe tot parcursul anului și costuri reduse de funcționare. Toate acestea sunt posibile cu ajutorul „rețetelor de lumină”, adică sisteme de iluminat bazate pe cerințele unice ale diverselor plante, cum ar fi legumele, verdețurile sau arbuștii care fac fructe. Lumina uniformă este foarte importantă pentru asigurarea unei recolte sănătoase și bogate pe toată suprafața serei sau a solarului. O recomandare Philips este, din acest punct de vedere, folosirea tehnologiei Philips GreenPower, adică Philips GreenPower toplighting, Philips GreenPower interlighting sau Philips GreenPower LED flowering lamp. De asemenea, puteți combina sursele de lumină HPS cu LED-urile.

   

  Dacă luăm exemplul unei culturi de tomate, cel mai indicat sistem de iluminat este un mix de LED-uri poziționate deasupra culturii (toplighting LED) și unul sau două șiruri de LED-uri de tip interlighting. Această formulă este mai eficientă pentru tomate, decât varianta HPS, de pildă, pentru că permite luminii să pătrundă în adâncime. Nu numai frunzele de la suprafață vor primi lumină, ci și cele de la baza plantei. În ceea ce privește florile și fructele, o lampă LED specială pentru ele asigură intensitatea și spectrul luminos adecvate pentru a se dezvolta armonios.

  Iluminatul în floricultură

  Clienții dumneavoastră apreciază, cu siguranță, florile de cea mai bună calitate, adică plante care sunt sănătoase și au un aspect uniform. Cu tehnologia Philips GreenPower, puteți suplimenta necesarul de lumină naturală sau chiar să o înlocuiți complet, asigurând, în același timp, intensitatea adecvată și spectrul de culoare optim pentru dezvoltarea plantelor. Rețineți că una dintre proprietățile importante ale LED-uri este că pot fi controlate prin sisteme inteligente. Astfel, ele își pot regla temperatura de culoare de la cald la rece, emițând o varietate mare de culori, fără să degaje căldură (nu se încing).

   

  Pentru plantele pe care le tăiați spre a le oferi clienților (trandafiri, de pildă) sau în cazul celor perene, experții Philips vă recomandă folosirea surselor din gama Philips GreenPower toplighting, de exemplu. În cazul plantelor cultivate în ghivece, pentru care ați folosit foarte multă vreme un sistem de iluminat cu HPS, nu este nevoie să renunțați complet la acestea, ci să le combinați cu LED-uri. În felul acesta, cultura poate fi iluminată 5.000 de ore pe an, dintre care 1.000 de ore doar cu LED-uri sau doar cu HPS. Tipul de lumină folosit în aceste 1.000 de ore depinde de temperatura din seră sau solar. Acest sistem combinat a fost aplicat în mai multe sere din Olanda, de exemplu, unde s-au putut constata o mai bună calitate a plantelor pe tot parcursul anului și o reducere a costurilor cu 10%.

  Iluminatul în horticultura urbană

  Tehnologiile inovatoare folosite în prezent permit cultivarea plantelor în spații închise, în care lumina soarelui nici nu pătrunde. Procesul, cunoscut sub numele de „horticultură urbană”, „city farming” sau „horticultură pe verticală”, este ideal pentru obținerea materialului săditor și realizarea recoltelor mai sănătoase, fără folosirea pesticidelor. Producția poate fi maximizată prin utilizarea unor sisteme de iluminat inteligente, cum sunt modulele GreenPower LED pentru producție, care creează layere de lumină, pentru ca plantele să se dezvolte corect. Experții Philips îl recomandă în special pentru culturile de salată sau alte legume cu frunze, fructe moi, plante aromatice sau răsaduri.

   

  Modulele GreenPower LED pentru producție pot fi folosite ca atare, integrate într-un sistem deja existent sau împreună cu sistemul de control GrowWise Control System care permite ajustarea culorii și a layerelor de lumină. Concret, este vorba despre flexibilitate completă pentru a crea cele mai bune condiții de mediu către dezvoltarea culturilor. 

  Beneficiile sistemelor de iluminat cu LED pentru creșterea plantelor

  sisteme de iluminat sere solar
  Beneficiile unui sistem de iluminat cu LED-uri se referă în mod special la recolte mai bogate, înflorire timpurie, o germinare accelerată a semințelor, o creștere mai rapidă a rădăcinilor, un control mai bun al întregului proces de creștere a plantei și la folosirea economică a spațiului. Totodată, LED-urile sunt eficiente energetic, ajutând la un consum redus de electricitate, avantaj vizibil mai ales în timpul toamnei și al iernii, când lumina artificială e folosită mai mult, ca să suplinească lipsa sau intensitatea scăzută a luminii naturale. Pe lângă toate acestea, există și alte argumente pentru utilizarea LED-urilor în horticultura modernă, și anume:
  • producție pe tot parcursul anului - utilizarea LED-urilor permite o folosire inteligenta a luminii naturale si artificiale, asigurând intensitatea optimă, spectrul de culoare adecvat, astfel încât producția să fie continuă, pe tot parcursul anului;
  • control mai bun al procesului de cultivare - LED-urile permit un mai bun control al climatului din solar sau din seră, pentru că pot fi amplasate foarte aproape de plante (management eficient al căldurii degajate), se pot poziționa geometric pentru asigurarea uniformității, pot fi programate pentru a se aprinde sau închide, astfel încât plantele să primească exact cantitatea de lumină de care au nevoie și să fie expuse la aceasta suficient timp;
  • costuri reduse cu mentenanța - sistemele de iluminat cu LED-uri nu necesită lucrări de întreținere, mai ales dacă alegeți modele care sunt rezistente la apă (folosirea irigării prin aspersie sau picurare) și la depunerile de praf sau alte reziduuri, au o durată de viață mare și nu trebuie înlocuite des;
  • obținerea unor culturi mai sănătoase - utilizarea LED-urilor din gama interlighting, de exemplu, contribuie la dezvoltarea mai multor frunze și, implicit, la îmbunătățirea procesului de fotosinteză; totodată, cantitatea de lumină poate fi crescută, ceea ce duce la obținerea unor recolte mai bogate pe m2 și cu fructe mai mari; este posibilă și creșterea densității plantelor în sezonul timpuriu.
  Așadar, pentru a obține culturi sănătoase și productive, este recomandat să se utilizeze un sistem de iluminat eficient, care să îndeplinească mai multe condiții, printre care intensitatea, spectrul de lumină sau uniformitatea. Totodată, este important să țineți cont de nevoile specifice plantelor pe care le creșteți și să luați în calcul sustenabilitatea sistemului de iluminat, pentru a reduce costurile de consum și de întreținere.
  Surse:
  Sursă foto: Philips Asset Library