Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Totul despre iluminarea piețelor publice și a piețelor alimentare


  Știm că piețele vechi din marile orașe turistice oferă o experiență fascinantă fiecărui vizitator în parte. Și dacă pe timpul zilei, atmosfera de aici este una dinamică și aglomerată, pe perioada nopții ea devine calmă, boemă, confortabilă și numai bună pentru relaxare și spectacole în aer liber. Însă o astfel de ambianță este greu de conturat dacă sistemul de iluminat nu este ales corect. Iluminatul poate transforma o piață banală într-o experiență vizuală unică. Pe lângă aspectul funcțional, el trebuie să îndeplinească multe alte roluri despre care vorbim pe larg în articolul următor.
  • Cadrul legislativ pentru serviciul de iluminat public
  • Scopul sistemului de iluminat în piețele publice
  • Scopul sistemului de iluminat în piețele alimentare
  • Specificații de care trebuie să ții cont atunci când alegi sistemul de iluminat al piețelor
  • Avantajele alegerii unui sistem de iluminat cu LED-uri în piețele publice și alimentare

  Cadrul legislativ pentru serviciul de iluminat public

   

  În primul rând, pentru a putea implementa un proiect de iluminare a piețelor publice, trebuie să fie aplicată Legea nr. 230/2006 a serviciului de iluminat public, în conformitate cu Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, publicată în Monitorul Oficial al României. Aici sunt prevăzute câteva dispoziții generale, dintre care putem aminti: „Organizarea și desfășurarea serviciului de iluminat public trebuie să asigure satisfacerea unor cerințe și nevoi:

   

  a) ridicarea gradului de civilizație, a confortului și a calității vieții;

  b) creșterea gradului de securitate individuală și colectivă în cadrul comunităților locale, precum și a gradului de siguranță a circulației rutiere și pietonale;

  c) punerea în valoare, prin iluminat adecvat, a elementelor arhitectonice și peisagistice ale localităților, precum și marcarea evenimentelor festive și a sărbătorilor legale sau religioase;

  d) susținerea și stimularea dezvoltării economico-sociale a localităților;

  e) funcționarea și exploatarea în condiții de siguranță, rentabilitate și eficiență economică a infrastructurii aferente serviciului.”

   

  În plus, conform art. 7, serviciul de iluminat public va respecta și va îndeplini, la nivelul comunităților locale, în întregul lor, indicatorii de performanță aprobați prin hotărâri ale consiliilor locale, ale asociațiilor de dezvoltare comunitară sau ale Consiliului General al Municipiului București, după caz.

   

  Pe lângă informațiile specificate în Legea nr. 230/2006 și în Legea nr. 51/2006, mai pot fi urmărite și detaliile menționate în Cartea Verde - Iluminând viitorul. Accelerarea implementării tehnologiilor de iluminare inovatoare, publicată de Comisia Europeană, care are în vedere găsirea unor sisteme de iluminat public inteligente care să ajute la creșterea eficienței energetice, reducerea emisiilor de dioxid de carbon și reducerea costurilor.

  Scopul sistemului de iluminat în piețele publice

   

  Ritmul de viață alert, specific mai ales orașelor mari și stațiunilor turistice, a dezvoltat enorm rolurile pe care le poate îndeplini sistemul de iluminat. În cadrul piețelor publice, prelungirea perioadei luminoase prin utilizarea iluminatului electric a rămas principalul scop. La acesta se pot adăuga, însă, și următoarele:

  Siguranța trecătorilor
  Iluminarea centrală

  Scopul principal al sistemelor de iluminat din piețele publice este acela de a asigura orientarea şi circulaţia în siguranţă a pietonilor pe timp de noapte. Mai ales în situația în care piețele sunt amplasate în centre urbane mari, în stațiuni turistice din zona litoralului sau în alte orașe recunoscute pentru viața de noapte dinamică a locuitorilor sau a turiștilor, iluminatul oferă siguranță după lăsarea întunericului. Iluminatul corect poate preveni infracţionalitatea şi poate ajuta poliţia să reducă numărul de infracţiuni. De exemplu, un sistem care folosește lumina albă asigură o vizibilitate optimă atât pentru pietoni, cât şi pentru şoferi. Astfel, poate fi redus inclusiv numărul accidentelor de circulație pe timpul nopții.

   

  Punerea în evidență a arhitecturii locului

  În afară de a mări gradul de securitate noaptea, iluminatul piețelor este gândit și ca un  instrument cu potențial pentru evidențierea arhitecturii locului, mai ales dacă vorbim despre un centru vechi. Un bun exemplu este Piata Cetatii din Baia Mare, unde  vestigiile arheologice care înconjoară piața sunt puse în lumină atât la propriu, cât și la figurat, astfel încât vizitatorii pot admira obiectivele turistice și se pot bucura de prezența elementelor unice din Baia Mare, chiar și pe timp de noapte. De exemplu, Turnul lui Ștefan din Piața Cetății a fost pus în evidență cu ajutorul sistemelor de iluminat, devenind cel mai vizitat punct turistic și cultural al orașului. Astfel, dincolo de scopul funcțional, iluminatul îndeplinește și un rol în dezvoltarea turistică a orașelor.

   

  Un alt exemplu unde sistemul de iluminat își pune foarte bine amprenta este Place du Château, o piaţă emblematică din Strasbourg, cu o importantă istorică și arhitecturală majoră. De asemenea, putem vorbi și de centrul oraşului Hoogeveen din Olanda, unde exterioarele clădirilor au fost iluminate cu corpuri LEDline2, încastrate în trotuar, dând astfel o lumină cu totul nouă orașului. Un astfel de tip de iluminat poate fi numit și cel arhitectural care, de regulă, folosește proiectoare arhitecturale ce aduc o serie întreagă de avantaje: creează experiențe vizuale unice atât pentru turiști, cât și pentru localnici, stimulează turismul prin crearea unei identități unice a orașului, valorifică detalii importante și elemente definitorii ale pieței și orașului.

   

  Punerea în evidență a arhitecturii locului

  Ambianță plăcută

  Atunci când iluminatul reușește să evidențieze obiectivele turistice din jurul pieței, fântânile din mijlocul ei sau alte detaliile arhitecturale, se schimbă complet și ambianța locului. Prin jocul atrăgător de lumini şi umbre fără efecte orbitoare, un sistem de iluminat poate transforma o simplă piață într-un decor care ne-ar putea duce cu gândul la scenele prezente în marile teatre. Creând o nouă atmosferă, piața poate deveni un loc de inspirație, dar și unul de întâlnire, spațiu în care se pot ține evenimente culturale, concerte în aer liber, spectacole care folosesc ca decor obiectivele turistice iluminate modern. De exemplu, celebra piaţa din centrul oraşului Hoogeveen, Olanda a fost înconjurată cu proiecţii decorative. Cu ajutorul lămpilor Urban Scene, fixate pe stâlpii de iluminat stradal, sunt proiectate umbre elegante care conferă zonei un aer de poveste.

  Scopul sistemului de iluminat în piețele alimentare

  Scopul sistemului de iluminat în piețele alimentare

  Dacă vorbim despre piețele alimentare, rolul sistemului de iluminat se schimbă puțin față de cel al piețelor publice. În primul rând, sistemul este gândit să ofere vizibilitate cumpărătorilor și să creeze magazinului o atmosferă aerisită, în care clienții să se simtă confortabil. În aceeași măsură, sistemele care satisfac toate standardele de lucru pentru personal oferă condiții optime de lucru inclusiv vânzătorilor și angajaților. Acesta este scopul funcțional, însă putem face referire și la celelalte roluri pe care le poate îndeplini sistemul de iluminat atunci când este ales corect.

   

  Îmbunătățește experiența de cumpărare a clientului

  Atmosfera agitată, specifică piețelor alimentare, poate fi transformată în una plăcută pentru orice cumpărător care îi trece pragul. Implementarea unor soluții de iluminat cu afișare dinamică, utilizarea panourilor LED încastrate, a spoturilor StyliD, a unei lumini albe, curate, puternice sau a unor becuri ce emit lumina caldă, cu o temperatură de culoare de 2500-3000 K, pot contura o ambianță primitoare ce personalizează orice piață alimentară. De asemenea, piețele au nevoie de surse de lumină superioare, care iluminează galantarele de alimente proaspete și în același timp mențin o atmosferă luminoasă, atrăgătoare şi primitoare pentru clienți.

  Menține alimentele proaspete și evidențiază calitatea produselor

  Un sistem de iluminare bine ales poate ajuta chiar și la creșterea vânzărilor. Lumina puternică şi curată conferă un aspect proaspăt de piaţă în aer liber. Calitatea produselor poate fi accentuată atunci când lumina are o temperatură de culoare corelată cu tipul de produs. De exemplu, Philips recomandă soluția cu LED-uri Fresh Food Champagne sau Fresh Food Authentic White, perfecte pentru a ilumina fructe, legume, brânză, pâine şi produse de patiserie. Lumina caldă Fresh Food Rose este potrivită pentru galantarele de carne, creând cel mai bun mediu de lumină pentru intensificarea culorii cărnii într-un mediu mai rece.

  Nu în ultimul rând, trebuie menționat faptul că sistemele de iluminat din cadrul piețelor trebuie să asigure, pe lângă vizibilitate, confort, ambianță plăcută, și un mediu în care alimentele să nu fie afectate de căldura degajată de becuri. Astfel, sistemul trebuie ales așa încât să ajute la păstrarea prospețimii alimentelor cât mai mult timp, inclusiv în frigidere și congelatoare. Pentru acest lucru, specialiștii Philips recomandă corpurile de iluminat pentru interior, cu distribuție discretă a fasciculului luminos. De asemenea, sunt recomandate sistemele tip LuxSpace Accent Fresh Food, de la Philips, care permit reglarea luminii la nivelul dorit. Posibilitatea de a regla intensitatea luminii este importantă, deoarece unele legume, cum sunt cartofii, de exemplu, nu trebuie să fie expuse prea mult timp sub lumină puternică, pentru că se pot deteriora sau decolora.

  Specificații de care trebuie să ții cont atunci când alegi sistemul de iluminat al piețelor

   

  În plus față de respectarea normelor specificate în Legea nr. 230/2006 a serviciului de iluminat public, este recomandat să fie urmărite câteva direcții ce țin de eficiența sistemului, durata lui, dar și de modul în care poate contribui la îmbunătățirea experienței cumpărătorului și comerciantului (dacă vorbim despre piețele alimentare) și la transformarea piețelor publice în locuri elegante şi confortabile pe timp de noapte pentru turiști și localnici. Iată, în continuare, câteva specificații care trebuie luate în calcul.

   

  Echilibrul dintre lumina naturală și cea artificială

  Pe lângă scopurile menționate anterior, sistemele de iluminat din piețele comerciale și cele publice trebuie să ofere confortul vizual necesar și să respecte echilibrul dintre lumina naturală și cea artificială. Astfel, sistemul trebuie să permită o reglare automată în funcție de cantitatea de lumină exterioară. Dacă vorbim despre conturarea anumitor obiective turistice, lumina nu trebuie să șteargă detaliile arhitecturale, ci dimpotrivă, acestea trebuie evidențiate prin jocul dintre lumina naturală și cea artificială sau prin culori potrivite a căror intensitate se modifică de la zi la noapte.

  Posibilitatea de a controla digital sistemul de iluminat

  Fie că vorbim despre piețele publice, fie despre cele alimentare, este recomandat ca sistemul de iluminat să ofere posibilitatea de a fi controlat în mod inteligent. Cu alte cuvinte, intensitatea luminii trebuie să poată fi personalizată, reglată, atât pe bază de senzori, cât și în funcție de tipurile de produse, zonele, elementele ce trebuie puse într-o lumină bună. Dacă vorbim despre piețele alimentare, sistemele de iluminat dinamic oferă oportunitatea de a evidenția anumite categorii de produse. De regulă, accentul este pus pe produsele de panificație, brânzeturi, carne, fructe și legume. Aceste categorii au nevoie de lumini cu diferite intensități sau temperaturi de culoare. Poți afla mai multe detalii citind articolul de aici: Cum folosesti lumina ca sa pastrezi prospetimea alimentelor.

  Când vorbim despre piețele publice, posibilitatea de a fi controlate în mod inteligent aduce beneficii asupra costurilor. Intensitatea luminilor poate fi ajustată și reglată în funcție de cantitatea de lumină de afară. Astfel, sistemele se pot închide și deschide automat.

   

  Costurile și durabilitatea sistemului

  Provocarea comună în alegerea sistemului de iluminat, atât în piețele alimentare, cât și în cele publice, este aceea de a reduce costurile de operare, pe cele cu energia electrică și cu mentenanța. Această provocare continuă să crească odată cu schimbările climatice şi economice. Așa că alegerea trebuie gândită pe termen lung, avându-se în vedere costul total în decursul mai multor ani și bazându-se pe un calcul al economiei rezultate.

  Avantajele alegerii unui sistem de iluminat cu LED-uri în piețele publice și alimentare 

   

  Pe site-ul nostru puteți găsi numeroase studii de caz despre planuri generale de iluminat ce au fost implementate în zone celebre precum: centrul vechi al capitalei Skopje, Plaza del Milenio (Valladolid, Spania), Piața Cetății (Baia Mare, România), centrul oraşului Hoogeveen (Olanda). Toate aceste proiecte au avut la bază sisteme de iluminat cu  soluţii 100% LED. De ce LED? Pentru că acestea aduc numeroase beneficii ce pot fi aplicate chiar și atunci când discutăm despre iluminatul public al piețelor.

  Eficiență - consum redus de energie electrică

  Conform informațiilor specificate în Cartea Verde - Iluminând viitorul. Accelerarea implementării tehnologiilor de iluminare inovatoare, redactată de Comisia Europeană, iluminatul reprezintă 50% din consumul de energie electrică în orașele europene, motiv pentru care acestea elaborează strategii sustenabile pentru iluminatul urban. Una dintre soluțiile care a avut un impact semnificativ asupra reducerii de energie electrică a fost trecerea la sistemele și serviciile inteligente de iluminat tip LED. O situație similară este cea a orașului Palencia din Spania unde, inițial, reţeaua de iluminat stradal era costisitoare şi ineficientă, asigurând o redare slabă a culorii şi generând emisii excesive de CO2. Printr-un proiect de renovare a sistemului de iluminat, au fost instalate 3.139 de corpuri de iluminat. Pe străzile şi bulevardele principale ale oraşului au fost montate lămpi Luma LED, iar în cartierul vechi al oraşului au fost instalate lămpi Villa LED. Conform specialiștilor, acest proiect a adus beneficii economice şi ecologice enorme, deoarece sistemul poate fi controlat printr-o aplicație numită CityTouch și poate fi reglat în funcție de nivelurile de lumină din diferite zone.

  Durata mare de viață

  În cazul piețelor publice, înlocuirea surselor de lumină poate fi însoţită de cheltuieli importante, de aceea este esențial ca sistemele alese să aibă o durată de viață lungă. Avantajul becurilor LED este că au o durată de aproximativ 50.000 ore și, comparativ cu becurile obișnuite, nu necesită mentenanță deosebită. Specialiștii spun că sistemele LED sunt de 25 de ori mai eficiente decât lămpile compacte fluorescente și pot fi conectate la sisteme de control inteligente, cu ajutorul cărora pot fi depistate eventualele probleme.

   

  Pot funcționa la temperatură scăzută

  Unul dintre motivele pentru care în cadrul piețelor se recomandă alegerea sistemelor cu LED este acela că funcționează foarte bine și la temperaturi scăzute. Lămpile fluorescente, clasice, care întâmpină probleme la temperaturi sub zero grade necesită tensiuni mari pentru a se aprinde, având un flux luminos mai scăzut. În schimb, performanţele LED-urilor se îmbunătăţesc la temperaturi scăzute, motiv pentru care sunt folosite atât în spații deschise, afară, cât și în piețele alimentare, unde există spaţii refrigerate, congelatoare, camere reci.

   

  Rezistenţa la vibraţii

  Fiind montate la înălțimi mari (8-25 m), corpurile de iluminat din piețele publice sunt supuse vibrațiilor, ceea ce le expune riscului de a se deteriora rapid. Din acest motiv, este nevoie de un sistem rezistent, consolidat, cum este cel cu LED-uri, unde vibraţiile nu pot provoca defectarea elementelor componente (ca în cazul lămpilor clasice cu descărcare electrică). 

   

  Rezistență la numeroase cicluri „aprindere-stingere”

  Unul dintre avantajele importante ale sistemelor LED este că pot fi conectate la senzori de mișcare, dar și la sisteme de control care să asigure intensitatea corectă în raport cu lumina naturală. În cazul acesta, stingerea și aprinderea se fac automat, ceea ce duce, evident, la reducerea consumului de energie electrică, LED-urile funcționând doar atunci când este nevoie.

  Sursă:
  Sursă foto: www.assetlibrary.signify.com