Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Cum afectează iluminatul performanțele studenților și ale elevilor


  Atunci când decorăm sau reamenajăm o casă sau un apartament, toată atenția este îndreptată către mobilier, către echipamentele funcționale și către decorațiunile interioare. Iluminatul este unul dintre aspectele insuficient de mult luate în seamă, iar alături de criteriul economiei de energie, nu mereu este luată în calcul și compatibilitatea dintre tipul luminii și nevoile celor care ocupă locuința. 

   

  Dacă agitația de peste zi nu ne lasă timp să constatăm pe deplin importanța acestui aspect, cei care petrec ore întregi în studiu resimt din plin neplăcerile unui iluminat deficitar. În cazul în care discutăm despre o instituție de învățământ, rolul unui iluminat corespunzător este și mai pregnant. Mai mult decât a crea un spațiu care atrage, iluminatul corect este important pentru a stimula capacitatea de concentrare și a curăța gândirea de toate elementele parazitare.

   

     

  Lumina albă sau lumina galbenă?

   

  Una dintre întrebările cu care ar trebui să înceapă fiecare proiect de echipare a unei încăperi cu echipamente de iluminat este exact aceasta. Cunoscută de mai puțin timp pe piața românească, lumina albă are o importanță deosebită, în timp ce lumina galbenă pare mai familiară. Care dintre ele să fie, oare, cea mai potrivită? Prin tonul ei delicat și natural, lumina albă degajată de toate modelele de becuri cu LED Philips are un indice de redare a culorilor (IRC) echivalent cu 80 de unități. 

   

  Prin comparație, lumina naturală are un IRC de 100. Potrivită pentru biroul de acasă și pentru sălile de lectură, lumina albă scade secreția de melatonină din organism, impulsionează productivitatea, stimulează vederea periferică și mărește atenția la detalii, ușurând procesul de a reține informațiile. La polul opus, lumina caldă are un efect relaxant, care pregătește organismul pentru odihnă, așadar nu este tocmai o alegere inspirată pentru încăperile în care există doar birouri și scaune.

   

  Ce lumina alegem pentru sala in care studiem

  Iluminatul optim în sălile de curs

   

  În școli, iluminatul corect nu este doar recomandat, ci cât se poate de necesar pentru o evoluție pozitivă și pentru rezultate la învățătură pe măsura celor mai mari ambiții. Având în vedere avantajele dovedite ale iluminatului cu becuri LED, acestea sunt soluția optimă pentru iluminatul sălilor de curs. Spre deosebire de lămpile fluorescente, acestea nu luminează omnidirecțional, ci proiectează lumina pe suprafețele din încăpere, în mod eficient și fără risipă. 


  Mai mult, datorită formatului de tub liniar, corpurile cu tehnologie LED pot fi instalate în soclurile obișnuite și înlocui cu mare ușurință vechile soluții de iluminat, fără costuri de adaptare. Lămpile tubulare de nouă generație asigură o temperatură de culoare similară cu cea a tuburilor fluorescente, dar fluxul lor de lumină poate fi ajustat. Odată instalate, acestea vor genera importante economii de consum, un aspect important pentru instituțiile cu un buget bine calculat.

  Iluminatul potrivit in salile de curs

  Cum trebuie amenajată camera elevului sau a studentului

   

  O mare parte a procesului de învățare se realizează acasă, așa că există multe aspecte de care trebuie să ții cont atunci când amenajezi acest spațiu. În primul rând, trebuie realizată o separare clară, din punct de vedere al iluminatului, între zona destinată biroului și cea destinată odihnei. 

   

  Dacă momentele de concentrare maximă vor fi favorizate de folosirea unei veioze cu LED, care proiectează lumină rece, în proximitatea patului sau a canapelei o soluție inspirată este aceea a unui spot cu LED, a cărui nuanță de alb cald este mai difuză și mai odihnitoare. Această variantă se va dovedi ideală pentru lecturarea unui roman înainte de culcare.

   

  Iluminatul este unul dintre aspectele foarte importante pentru starea de spirit și pentru sănătatea ochilor. Cu sfaturile de mai sus, alegerea corpurilor potrivite va fi foarte facilă, iar beneficiile se vor resimți pe termen lung.