Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Care este rolul iluminatului în supermarket - sfaturi și soluții pentru un iluminat corect

   

  Iluminatul joacă un rol esențial în ceea ce privește atmosfera și promovarea produselor dintr-un supermarket, iar soluțiile pentru crearea unui iluminat personalizat și corect sunt accesibile și ușor de pus în practică.

   

  ●     Avantajele unui iluminat corect și eficient în supermarket

  ●     Elemente esențiale în alegerea unui design de iluminat potrivit

  ●     Soluții practice și sisteme de iluminat în supermarket

  Avantajele unui iluminat corect și eficient în supermarket


  Cu un iluminat potrivit, nu doar că atmosfera din supermarket va fi mai primitoare și va oferi mai multă vizibilitate, ci și produsele vor arăta mai bine și vor fi mai tentante pentru consumatori. Becurile LED, în special, sunt folosite pentru a scoate în evidență culorile și textura alimentelor proaspete.

   

  În plus, becurile LED sunt economice pe termen lung și reduc costurile cu energia electrică, ceea ce înseamnă că sunt prietenoase cu mediul înconjurător. Sursele de iluminat cu LED pot să dureze până la 50.000 de ore de funcționare, de 20 de ori mai mult decât becurile incandescente.

   

  Un alt avantaj al integrării tehnologiei de iluminat cu LED este faptul că ajută la reducerea cantității de alimente risipite. Acest lucru se datorează faptului că becurile cu LED produc o cantitate mult mai mică de radiații în infraroșu (IR) și raze ultraviolete (UV), care nu afectează calitatea produselor.

   

  Conform unui studiu efectuat de Philips în 2012, atunci când culorile dominante ale produselor proaspete au saturație corectă, vânzările din supermarket pot crește cu peste 3,5%. Motivul este faptul că lumina potrivită face ca produsele să fie mai atractive, iar consumatorii vor fi tentați să petreacă mai mult timp în supermarket și, implict, să achiziționeze mai multe produse.

  Elemente esențiale în alegerea unui design de iluminat potrivit

   

  În ceea ce privește modul în care este montat și utilizat un sistem de iluminat, există câteva elemente esențiale care fac spațiul interior să pară mai deschis, să aibă o atmosferă mai confortabilă pentru consumatori și să scoată în evidență calitatea produselor. Iată care sunt aceste elemente:

  Iluminatul rafturilor

   

  Modul în care este distribuită lumina în magazin joacă un rol important în iluminatul interior. Unele magazine folosesc sisteme de iluminat montate perpendicular cu rafturile, fapt care duce la crearea unei atmosfere întunecoase și obositoare pentru consumatori.

   

  Soluția este amplasarea paralelă a tuburilor sau plăcilor cu LED între două rânduri de rafturi, amplasare cunoscută sub termenul de „Parallel mode”. Astfel, atmosfera va deveni mai confortabilă, iar produsele vor fi luminate mai eficient.

   

  În plus, acest sistem de iluminat în paralel asigură iluminatul pe verticală la fiecare nivel al rafturilor cu produse și este mult mai economic.

  Iluminat supermarketuri

  Temperatura și indicele de culoare

   

  Un indice de culoare (CRI) mai mare, apropiat de valoarea 100, înseamnă că lumina are o capacitate mai mare să evidențieze culorile alimentelor, în special în zona de legume și fructe. Culorile sunt mai vii, iar produsele vor arăta mereu proaspete. Temperatura de culoare potrivită este cuprinsă între 3.500 și 4.000 de grade Kelvin, aceasta fiind de fapt lumina rece.

   

  Cartofii, de exemplu, au nevoie de lumină cu intensitate mică, deoarece o lumină prea puternică duce la decolorare și la încolțirea acestora.

  Iluminat supermarketuri

  În zona cu mâncare, lumina caldă, cu o temperatură de culoare cuprinsă între 2.500-2.700 de grade Kelvin, este mult mai potrivită decât lumina rece, deoarece reflectă culorile naturale ale alimentelor, iar preparatele vor arăta mult mai apetisant.

   

  Totodată, iluminatul influențează și alte preparate, cum ar fi carnea, iar în cazul în care intensitatea sau temperatura de culoare nu este cea corectă, carnea se va decolora mult mai repede. Deși acest aspect nu afectează calitatea produselor, consumatorii cel mai probabil vor refuza să cumpere din cauza aspectului.

   

  Prospețimea peștelui, pe de altă parte, poate fi păstrată pentru mai mult timp dacă sunt folosite sisteme de iluminat cu LED cu lumină rece.

  Iluminat supermarketuri
  Poți observa în infograficul de mai jos cum trebuie setată în mod corect temperatura de culoare în funcție de produs:
  Iluminat supermarketuri
  Poți afla mai multe despre temperatura de culoare și cum influențează lumina rece sau caldă culorile și vederea în acest articol.

  Intensitatea luminii

   

  Fructele și legumele, de exemplu, nu trebuie să fie expuse prea mult timp sub lumină prea puternică, deoarece se vor usca și se vor strica mult mai repede sau pot avea loc chiar și anumite reacții chimice, care pot duce la degradarea gustului și aspectului.

   

  Becurile cu LED sunt ideale în acest caz, deoarece permit reglarea cu ușurință a intensității, în special cele cu putere reglabilă, iar temperatura de la raft se va menține constantă, în jur de 25 de grade Celsius, aceasta fiind temperatura recomandată.

  Contrastul luminii

   

  Iluminatul puternic nu reprezintă întotdeauna cea mai bună soluție pentru orice produs, iar alternativa este obținerea unui contrast potrivit. Cele patru tipuri de iluminat care pot fi combinate pentru a crea contraste sunt iluminatul indirect sau ambiental, iluminatul direct pentru accente de lumină, iluminatul tematic și iluminatul decorativ. Prin alternarea acestor tipuri de iluminat se creează un spațiu deschis, cu accentul pe diferite produse, în funcție de intensitatea luminii folosite.

   

  De exemplu, un raport de contrast de 3:1 va avea un efect mult mai puternic asupra produsului și îl va scoate mult mai bine în evidență decât un raport de contrast de 2:1.

  Straturile de lumină

   

  Așa cum am menționat anterior, există patru tipuri de iluminat care pot fi folosite pentru a crea diferite contraste în interiorul magazinului. Iată care sunt caracteristicile lor și cum pot fi folosite:

   

  ●     Iluminat indirect - nivelul recomandat pentru acest tip de iluminat este între 30 și 50 de lumeni/mp, astfel încât să creeze o atmosferă confortabilă pentru consumatori. Pentru iluminat direct pot fi folosite reflectoare sau plafoniere.

  ●     Iluminat tematic - acesta poate fi folosit pentru zonele de lucru din magazin, așa cum sunt casele de marcat sau zonele cu servire, deoarece oferă un nivel mai ridicat de lumină pe respectivele suprafețe. Nivelul recomandat pentru iluminatul tematic este cuprins între 50 și 200 de lumeni/mp și pot fi folosite corpuri de iluminat încastrate cu LED.

  ●     Iluminat direct - este folosit pentru a obține un nivel accentuat de lumină în anumite zone și pentru a scoate în evidență textura, forma și culorile produselor. Nivelul recomandat pentru iluminatul direct este de 150-500 de lumeni/mp.

  ●     Iluminat decorativ - rolul iluminatului decorativ este să contribuie la crearea contrastelor de lumină și să îmbunătățească aspectul spațiului interior. Astfel pot fi folosite diferite corpuri de iluminat suspendate, candelabre, lămpi de podea sau cilindru cu LED. Corpurile suspendate, de exemplu, trebuie să fie montate la 2,4-3,6 metri deasupra podelei, astfel încât să nu încurce traficul din supermarket.

   

  Astfel, prin combinarea acestor tipuri de iluminat, spațiul interior din supermarket va deveni mai primitor și mai atractiv pentru consumatori.

  Soluții practice și sisteme de iluminat în supermarket

   

  Așa cum am prezentat mai sus, fiecare produs are nevoie de un anumit tip de iluminat care să  scoată în evidență culorile și prospețimea alimentelor. În prezent, sistemele de iluminat cu LED oferă cele mai multe posibilități de ajustare a luminii în funcție de produs.

   

  Tocmai de aceea, PhilipsLighting a creat câteva sisteme de iluminat cu LED care să se plieze pe particularitățile acestor produse:

   

  StyliD, Lux Space Accent și FreshFood Pendant

   

  Aceste sisteme de iluminat cu LED sunt soluția ideală pentru a încetini procesul de decolorare a alimentelor din cauza luminii puternice, deoarece au un spectru de lumină optimizat.

   

  De exemplu, Philips Rose Food LED, care face parte din această gamă de produse, poate să crească termenul de valabilitate a cărnii cu peste 20% față de alte sisteme de iluminat clasice, așa cum au demonstrat testele efecutate în acest sens. În plus, Philips Rose Food LED poate fi folosit atât pentru iluminat direct, cât și pentru iluminat indirect, iar despre avantajele acestor tipuri de iluminat poți citi mai multe aici[1] .

  Pentru rafturile cu pește proaspăt, unde alimentele sunt expuse pentru o perioadă limitată, pot fi folosite sistemele LED flavor CrispWhite, care scot în evidență calitatea produselor.

   

  În plus, pe lângă aspect, este importantă și creșterea termenului de valabilitate a produselor proaspete, iar soluția de iluminat Fresh Food a fost special creată pentru a ajuta la păstrarea prospețimii peștelui și a gustului. Acest sistem de iluminat oferă o lumină naturală și rece, care face ca peștele să arate mai proaspăt, strălucitor și apetisant. Același sistem de iluminat este recomandat și pentru raftul cu legume și legume proaspete.

   

  Alte sisteme de iluminat eficiente sunt Ecostyle, Greenspace accent și Greenspace accent projector.

  Iluminat supermarketuri

  Un iluminat corect în supermaket nu doar că va atrage mai mulți clienți datorită faptului că spațiul va deveni mai primitor, ci va și păstra alimentele proaspete mai mult timp. Totodată, sursele de iluminat și intensitatea luminii trebuie să fie ajustate în funcție de produs, astfel încât să scoată în evidență calitatea, culorile și diferitele texturi.

   

  Sursa foto: Philips Asset Library

  Ai nevoie de mai multe informatii?

  Boris Zupancic

  Contacteaza-ne folosind formularul de mai jos!


  Boris Zupancic
  Expert Philips Lighting