Vizual: este esențial să avem lumina potrivita la locul potrivit. În funcție de activitatea pe care o desfășuram, lumina trebuie sa fie adaptată atât ca intensitate, cât și ca temperatură de culoare: cu cât temperatura de culoare este mai rece (5000 K – 6000 K), cu atât suntem mai concentrați. Dacă adăugam și o intensitate luminoasă ridicată, obținem efectul maxim de concentrare, dar este bine-venit doar pentru perioade scurte, altfel riscă să devină foarte obositor. În schimb, dacă avem nevoie de o activitate uzuală, care nu trebuie să ne consume multă energie (de exemplu cititul), temperatura de culoare trebuie sa fie neutră (4000 K) sau caldă (2700 K– 3000 K), iar intensitatea luminoasa la o valoare care sa ne permită să urmărim textul fără efort.
Emotional: Lumina ne influențeaza direct starea de spirit, iar efectul ei se răsfrânge și asupra somnului, astfel încât, dacă suntem expuși la lumina nepotrivită, cei doi hormoni care reglează bioritmul, cortisolul si serotonina, sunt eliberați necorepunzator și devenim agitați, nu reușim să ne odihnim, intrăm intr-un cerc vicios.
De aceea, fiecare activitate pe care o desfășurăm trebuie să aibă lumina potrivită: rece pentru activitățile care au tendinta să fie foarte intense: braintorming, întocmirea de oferte, discuții pe tema bugetelor etc, neutră pentru activitățile de comunicare: ședințe, sarcini repetitive, sau caldă pentru activități de socializare: discuții cu colegii, activități creative, care trebuie să fie relaxate.
Este esential ca timpul pe care il petrecem lucrând, să ne ridice calitatea vieții și să ne ofere satisfacțiile așteptate.