Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Iluminatul falezelor - avantajele sistemelor inteligente de iluminat

   

  Ca și grădinile, clădirile istorice, podurile sau parcurile, falezele sunt spații publice deschise, cu o importanță majoră pentru comunitățile în care se găsesc sau din împrejurimi, pentru că au un potențial remarcabil de a le aduce beneficii economice și sociale. Totul depinde, însă, de felul în care falezele sunt puse în valoare.

   

  Din această perspectivă, iluminatul corect le poate transforma în spații sigure, primitoare și care oferă experiențe vizuale memorabile. În cele ce urmează, vă prezentăm recomandările specialiștilor Philips pentru iluminatul eficient și inteligent al falezelor, astfel încât ele să reprezinte un plus pentru turism și dezvoltarea economică.

  Ce presupune iluminatul corect al falezelor

   

  Atunci când alegeți sistemul de iluminat al unui spațiu public deschis, așa cum este malul apei, indiferent că este vorba despre mare, ocean, un râu sau un lac natural ori artificial, este bine să țineți cont de anumite criterii, cum ar fi:

   

  • distribuția eficientă a luminii;
  • puterea de consum a sistemului;
  • numărul și tipul corpurilor de iluminat de care este nevoie;
  • amplasarea corectă a surselor de lumină;
  • capacitatea de a putea fi conectat la un sistem de control inteligent.

   

  Din acest punct de vedere, specialiștii recomandă folosirea LED-urilor, pentru că un astfel de sistem oferă numeroase beneficii:

   

  • uniformitate - asigurarea unui iluminat continuu, în toate zonele unde este nevoie;
  • flexibilitate - posibilitatea de a face modificări sistemului inițial;
  • dinamism - unele becuri cu tehnologie LED permit reglarea temperaturii de culoare, de la cald, la rece, emițând o varietate mai mare de culori
  • durabilitate - becurile LED au o durată de viață de aproape 50.000 de ore;
  • eficiență - costuri de instalare scăzute și consum eficient de resurse, pentru că pot fi conectate la senzori de poziție și de lumină; cu ajutorul unor sisteme inteligente de control, pot fi coordonate să se aprindă în funcție de intensitatea luminii naturale sau de prezența mișcării în apropierea lor; nu necesită mentenanță.

  Soluții pentru iluminatul eficient al falezelor

  Soluții pentru iluminatul eficient al falezelor

  Un design de succes al unei faleze presupune, printre altele, și alegerea unor sisteme de iluminat eficiente, care să îndeplinească două roluri esențiale ale luminii:

  • funcțional - ajută la o orientare corectă în spațiu și sporește nivelul de siguranță;
  • estetic - crearea unei povești care dă identitate falezei, ca spațiu distinct în peisajul arhitectural per ansamblu.

  Folosiți sistemele de iluminat pentru experiențe unice

   

  Distemele de iluminat alese ar trebui să contribuie la experiențe unice, pentru toate vârstele, indiferent de cultură și de modul în care oamenii aleg să folosească spațiul respectiv: să se plimbe, să citească o carte, să meargă pe bicicletă, să practice un sport, să admire pur și simplu peisajul. Concret, iată câteva soluții pe care le aveți la dispoziție:

   

  • combinați diferite tipuri de lumini - este indicat să fie proiectate nu doar într-o direcție, ci în mai multe;
  • folosiți lumina în tonuri calde - acestea creează o atmosferă favorabilă interacțiunii umane;
  • creați un echilibru al intensității luminoase - evitați efectul de orbire al unei lumini prea puternice;
  • țineți cont de elementele care compun spațiul în care se află faleza - recomandarea experților Philips este să utilizați proiectoare arhitecturale, ca UniFlood M; acesta poate fi conectat la aplicații de iluminat fațade și peisaje, pentru asigurarea unui iluminat dinamic; apoi, puteți opta pentru diverse fluxuri luminoase, de la îngust până la larg.

  Creați un spațiu sigur pentru oricine

   

  Folosiți sistemul de iluminat pentru a crea un spațiu sigur. Identificați rutele principale pentru deplasare și apoi puneți-le în evidență pe cele secundare, astfel încât deplasarea fizică să fie posibilă în condiții de siguranță. Luminați structurile cheie și punctele care ajută la ghidaj, chiar și în timpul zilei, pentru ca oamenii să le poată identifica mai ușor pe timpul nopții. Încercați să nu creați confuzie vizuală. Păstrați simplitatea, pentru ca vizitatorii să se poată concentra asupra activității pe care o desfășoară. Din această perspectivă, sunt trei aspecte foarte importante:

   

  • lumina generală - cu ajutorul corpurilor de iluminat cu LED, de la Philips, puteți asigura o lumină ambientală eficientă, de sus în jos;
  • lumina de ghidaj - utilizați corpuri de iluminat încastrate în pavaj, cum sunt cele din gama UNI In-ground, pentru a da o notă distinctivă falezei, mai multă siguranță și confort;
  • lumina de accent - corpurile de iluminat din familia DecoScene LED, de pildă, asigură iluminatul unui obiectiv arhitectural aflat pe faleză, accentuează anumite efecte luminoase; este vorba despre proiectoare amplasate în pavaj, care oferă un efect optim de lumină de jos în sus.

  Avantajele iluminatului conectat

  Avantajele iluminatului conectat

  Indiferent de sistemele de iluminat alese, pentru ca ele să poată fi cât mai eficiente din punctul de vedere al consumului și, implicit, al costurilor, este esențial să poată fi conectate la sisteme de control. Cu alte cuvinte, este nevoie de îmbinarea iluminatului cu LED cu tehnologia informației, adică de iluminatul conectat.

   

  Una dintre soluțiile Philips, în acest sens, este aplicația City Touch, prin care datele despre fiecare componentă din infrastructura de iluminat sunt colectate pentru crearea unor grafice, cu ajutorul cărora veți putea vedea care sunt zonele de pe faleză în care consumul de energie ar putea fi redus. Totodată, cu ajutorul unui soft ca Philips ActiveSite, veți avea o monitorizare permanentă a stării de funcționare a sistemului, ca să știți când este nevoie de anumite investiții sau de mentenanță.

   

  Faleza în sine poate deveni un punct de atracție turistică. Puteți realiza acest lucru cu ajutorul unui software ca Interact Landmark, prin care programați de la distanță jocuri de lumină dinamice, pe care le puteți schimba, în funcție de anotimp sau de evenimentele organizate pe faleză.

   

  Totodată, folosind un software ca Interact City, puteți reduce intensitatea luminoasă cu 30%, pe timpul nopții, în intervalele în care nu este lume pe faleză. Apoi, aveți posibilitatea de a crea o atmosferă plăcută, pentru a transforma spațiul într-o experiență memorabilă pentru vizitatori.

   

  La fel ca în cazul grădinilor publice, al podurilor sau al monumentelor, iluminatul falezelor este foarte important pentru crearea unui spațiu cu identitate proprie. Dincolo de rolul său funcțional, lumina poate fi parte dintr-o poveste vizuală, astfel încât vizitatorii să aibă experiențe memorabile.

  Surse:
  Sursa foto: Philips Asset Library