Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Iluminatul unei cafenele - importanță și sfaturi pentru alegerea luminilor potrivite


  O cafenea este atât despre cafeaua servită clienților, cât și despre atmosfera din acel loc, iar lumina joacă un rol important în această poveste. Lumina aleasă corect ajută la crearea unei identități a spațiului respectiv și, în același timp, e un factor care atrage mai mulți clienți în cafenea. Aceasta trebuie să îi convingă pe clienți să intre, ca mai apoi să le creeze un mediu relaxant unde pot savura o cafea.  

     

  În cele ce urmează vei afla tot ce trebuie să știi despre iluminatul unei cafenele, cum alegi luminile potrivite și cum le folosești ca să creezi o cafenea cu personalitate.

   

  • Importanța iluminatului într-o cafenea
  • Cum alegi corpurile de iluminat potrivite
  • Soluții de iluminat în funcție de tipul luminii
  • Care sunt avantajele iluminatului cu LED într-o cafenea

  Importanța iluminatului într-o cafenea  

   

  În orice cafenea este de la sine înțeles că ingredientul principal care atrage clienți este cafeaua. Însă, în afara faptului că un barista cu adevărat talentat va face cea mai bună cafea, locul în sine este cel care poate să facă diferența și să atragă clienți care aleg să savureze o ceașcă cu cafea. Experiența pe care un client o are într-o cafenea este cea care îl va convinge să se întoarcă de fiecare dată. Iar această experiență depinde de atmosfera creată.

   

  Cafeaua preparată, decorul, ospitalitatea, muzica și lumina sunt factorii care reușesc să creeze împreună o atmosferă primitoare. Așa că, în afară de alegerea mobilei, culorilor și a celei mai bune cafele, iluminatul este cel care scoate în evidență toate aceste lucruri și care poate transforma complet atmosfera dintr-o cafenea.

   

  Atunci când vine vorba de alegerea luminii potrivite trebuie să se țină cont atât de elementele de decor, cât și de funcționalitatea spațiului. În plus, un alt aspect important în ceea ce privește lumina este folosirea iluminatului LED. Becurile LED sunt eficiente din punct de vedere al consumului de energie și au durata de viață de până la 50.000 de ore.

  Cafe Lighting Fixtures

  Cum alegi corpurile de iluminat potrivite

   

  Există numeroase tipuri de iluminat care pot fi folosite în orice cafenea și care pot fi amplasate în diferite zone pentru a asigura cantitatea necesară de lumină, astfel:

   

  •     Lămpi suspendate - acestea pot fi amplasate la ferestre pentru a atrage atenția clienților din afara cafenelei și pentru a scoate în evidență spațiul respectiv. De asemenea, acestea pot fi plasate și deasupra zonei de servire. În zonele cu canapele, fotolii sau scaune cu mese pot fi folosite lămpi suspendate care să distribuie uniform lumina. Lămpile suspendate pot fi grupate în număr de două până la cinci corpuri și plasate în zonele de interes. Bineînțeles, în funcție de stilul interior al cafenelei, pot fi folosite lămpi suspendate metalice, din lemn sau din sticlă, minimaliste, clasice sau moderne.
   
  •   Lămpi de masă - acestea pot fi folosite pentru a oferi mai multă vizibilitate pentru fiecare masă în parte, fără a afecta nivelul de lumină din restul încăperii.

   

  •  Lumini de perete - acestea pot fi folosite în locul lămpilor de masă, de regulă în zonele de citit sau în zonele unde clienții vin să lucreze.

   

  •  Lămpile de podea - lămpile de podea sunt o bună variantă pentru a crea o atmosferă ambientală și pot fi folosite ca alternativă pentru lămpile de masă, fiind poziționate între scaune sau fotolii.

   

  •  Plafoniere - pentru a obține iluminatul indirect sau ambiental, plafonierele reprezintă o soluție ideală în orice cafenea. În plus, prin folosirea becurilor LED, acestea sunt eficiente energetic și au o durată de viață ridicată.

   

  •   Spoturi încastrate - spoturile încastrate sunt folosite pentru a obține iluminat direct, adică pentru a scoate în evidență anumite detalii sau obiecte decorative, însă pot fi folosite și în zona de servire sau pentru luminarea unor rafturi unde sunt expuse diferite sortimente de cafea.

  Soluții de iluminat în funcție de tipul luminii

   

  În funcție de tipul luminii alese, aceasta poate crea o anumită atmosferă în cafenea și poate ajuta la obținerea efectului dorit. Iată care sunt acestea:

   

  Iluminatul ambiental

   

  Acest tip de iluminat este cel mai folosit în cafenele și poate fi considerat iluminatul de bază. Iluminatul ambiental mai este cunoscut și ca iluminat indirect, iar rolul acestuia este de a distribui lumina în mod uniform într-o încăpere. De regulă, acesta poate fi folosit pentru a obține efectul de lărgire vizuală a spațiului.

   

  Cu alte cuvinte, lumina ambientală atenuează efectul de contrast al luminii directe, estompează contururile unei încăperi și creează o atmosferă plăcută, primitoare și intimă în cafenea. Pentru lumina ambientală pot fi folosite becuri LED poziționate la distanțe egale pentru ca lumina să fie distribuită uniform. E recomandat ca lumina indirectă să fie de intensitate medie pentru a crea un mediu potrivit pentru relaxare. Intensitatea luminoasă poate fi reglată cu ajutorul unui dimmer.

   

  Lumina indirectă este esențială în interiorul unei cafenele deoarece poate fi cu ușurință completată cu lumina directă, de accent. Totodată, creează impresia unui spațiu primitor, fapt ce reprezintă un avantaj în orice cafenea.

  Coffee Lights

   

  Iluminatul de accent

   

  Iluminatul de accent sau direct este folosit pentru a pune în evidență anumite caracteristici de interior precum piese de mobilier, diferite obiecte decorative, tablouri sau detalii arhitecturale. Dacă spuneam că iluminatul indirect reprezintă baza, atunci iluminatul direct este cel care conturează și evidențiază elemente ale spațiului interior din cafenea.

   

  Posibilitățile sunt nelimitate când vine vorba de folosirea iluminatului de accent și poate fi utilizat pentru a atrage atenția pe anumite zone sau puncte de interes din cafenea.

   

  Iluminatul de lucru

   

  Iluminatul de lucru se referă la folosirea luminii pentru anumite activități și are un rol funcțional. Astfel, intrările și ieșirile din cafenea trebuie luminate pentru a oferi siguranță clienților, iar mesele trebuie iluminate pentru a oferi claritate. În plus, dacă există spații pentru citit sau cafeneaua încurajează clienții să vină și să lucreze din acel loc, atunci trebuie să existe spații speciale sau lămpi pe masă pentru un confort vizual sporit. Pentru aceste zone poate fi folosită lumina rece sau albă deoarece creste capacitatea de concentrare.

   

  În plus, iluminatul de lucru trebuie să se regăsească și în zona de preparare a cafelei pentru ca angajații să aibă suficientă lumină astfel încât să lucreze cu ușurință. Pot fi folosite lămpi suspendate cu becuri LED. Toaletele și oglinzile, de asemenea, trebuie să fie bine iluminate.

   

   

  Iluminatul decorativ

   

  Iluminatul decorativ are mai mult un rol estetic și este folosit mai degrabă pentru a amplifica stilul interior decât pentru ambianță, fără să aibă o componentă funcțională. În cazul iluminatului decorativ se poate experimenta cu diferite lumini colorate și diferite tipuri de lămpi, candelabre sau pendule. Toate aceste elemente pot fi folosite pentru a personaliza cafeneaua.

   

  Iluminat slab sau puternic

   

  În ceea ce privește intensitatea luminoasă, poți opta pentru lumină slabă sau puternică. Lumina slabă creează o atmosferă intimă și încurajează clienții să petreacă mai mult timp în cafenea. O poți folosi cu precădere în zona meselor deoarece ajută la crearea unui sentiment de izolare de restul agitației de cafenea, iar clienții se simt mai relaxați.

   

  Lumina puternică, în schimb, creează o atmosferă energică și ajută la creșterea capacității de concentrare. Așa cum am menționat mai sus, lumina puternică poate fi folosită în zonele de citit sau de lucru. În plus, intensitatea luminoasă poate fi reglată cu ușurință dacă folosești becuri LED cu putere reglabila. Chiar și la intensitate mică lumina este stabilă și poți regla de fiecare dată nivelul de lumină dorit.

   

  Lumina naturală

   

  În afară de iluminatul LED trebuie avută în vedere și lumina naturală. Ferestrele mari permit luminii să intre în cafenea și poți opta pentru amplasarea meselor cât mai aproape de acestea.

  Care sunt avantajele iluminatului cu LED într-o cafenea

   

  Iluminatul cu LED este o soluție avantajoasă în orice cafenea din mai multe puncte de vedere. Printre principalele avantaje ale iluminatului cu LED se numără:

   

  •   Eficiență energetică ridicată și un consum redus de energie, cu până la 80% mai mic decât cel al unui bec incandescent;

   

  •   Durată de viață ridicată, în jur de 50.000 de ore;

   

  •   Număr ridicat de comutări (ciclul pornire/oprire) în funcție de care este calculată durata de viață - un bec eficient are peste 20.000 de comutări, iar cele profesionale pot să ajungă și până la 50.000 de comutări;

   

  •   Becurile LED produc o lumină mai puternică și apropiată de conceptul de lumină albă (lumina zilei);

   

  •    Produc lumină direcționată, iar modelele noi cu diode LED și cu sistem de lentile ajută la împrăștierea uniformă a luminii;

   

  •    Becurile pot emite atât lumină caldă, cât și lumină rece, iar intensitatea luminoasă poate fi reglată cu ușurință în cazul becurilor LED cu putere reglabilă.

   


  Ce e important de reținut în ceea ce privește iluminatul unei cafenele este că designul corpurilor de iluminat și lumina trebuie să completeze armonios spațiul interior. În plus, iluminatul trebuie ales astfel încât să crească gradul de confort al clienților și să creeze o atmosferă plăcută și primitoare. Lumina trebuie să ofere suficientă claritate pentru o mai mare vizibilitate a băuturilor servite, iar intensitatea luminoasă trebuie să nu deranjeze vizual și să fie potrivită atât pentru savurarea unei cafele, cât și pentru citit sau lucru

  Sursă:
  Sursă foto: Philips Asset Library