Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Iluminatul benzinăriilor - soluții inteligente pentru siguranță și confort


  Un spațiu sigur și confortabil, în care angajații să-și desfășoare activitatea în condiții de siguranță, iar clienții să se simtă confortabil și să fie mulțumiți de servicii. Totodată, nu ar fi o idee deloc rea, dacă ați reuși să ieșiți în evidență față de competitori. Sunt câteva aspecte care pot face diferența dintre succes și eșec, mai ales atunci când vine vorba despre un centru de distribuire a combustibilului, un business care se adresează unor oameni mereu pe fugă sau care vor să se relaxeze după un drum obositor.

  În acest context, iluminatul este unul dintre cele mai importante elemente de design, pentru că alegerea și poziționarea corectă a surselor de lumină pun în valoare brandul, ținând cont de doi factori esențiali: funcționalitate și estetică. De asemenea, folosirea unor sisteme de iluminat inteligente înseamnă reduceri de costuri și durabilitate mai mare.

  Importanța iluminatului unei benzinării

  • Siguranța clienților și a angajaților
  • Ospitalitatea creată prin iluminatul benzinăriei
  • Rolul iluminatului, într-o lume competitivă

  Spațiile iluminate într-o benzinărie - ce sisteme alegeți

  • Cum realizați corect iluminatul spațiilor exterioare
  • Cum realizați corect iluminatul spațiilor interioare

  Avantajele alegerii unui sistem de iluminat cu LED-uri

  Importanța iluminatului unei benzinării

  gas station lights
  Un sistem de iluminat reușit nu oferă doar siguranța în mișcare a oamenilor, ci pune în evidență și brandul, încurajându-i pe cei aflați pe drumuri să oprească, să facă plinul și chiar să se relaxeze pentru o vreme. Dacă reușiți, prin felul în care amenajați benzinăria, să creați un loc sigur și, în același timp, o atmosferă plăcută, atât în timpul zilei, dar mai ales noaptea, atunci cu atât mai fideli vor fi și clienții. Pe o piață concurențială în care nu e loc de ezitări și de investiții greșite, este esențial să alegeți soluțiile care satisfac cel mai bine nevoile cumpărătorilor, dar și pe ale angajaților, și care să fie, totodată, sustenabile.

  Siguranța clienților și a angajaților


  Unul dintre cele mai importante roluri pe care îl are iluminatul unei benzinării este să ofere siguranță atât clienților, cât și angajaților. Este vorba despre un spațiu care, de foarte multe ori, este amenajat în locații izolate, cu puncte de autoservire deschise și care funcționează non-stop. Pentru a fi competitivă, o benzinărie trebuie să ofere clienților garanția că își pot face plinul în condiții de securitate, chiar și noaptea, sau că își pot lăsa mașina în parcare, fără grijă. Totodată, este foarte important ca angajații dumneavoastră să își desfășoare activitatea într-un mediu sigur.

   

  În alegerea sistemului de iluminat primează două lucruri cheie pentru reușita business-ului: funcționalitatea și crearea unei atmosfere primitoare. Din acest punct de vedere, dintr-o benzinărie nu pot lipsi, de exemplu, luminile verticale, puternice și uniforme, care dau senzația de siguranță și confort, pentru că asigură vizibilitatea la orice oră din zi și din noapte, indiferent că este vorba despre ceilalți oameni prezenți în același timp în benzinărie sau de împrejurimi. De asemenea, este important ca sursele de lumină alese să fie rezistente la vibrații (mai ales în zona pompelor, unde vin să alimenteze și vehicule mari), la vaporii toxici (să fie etanșe, pentru evitarea exploziilor) și să necesite cât mai puține lucrări de mentenanță (care ar putea bloca, temporar, activitatea în benzinărie, până la remedierea situației).

  Ospitalitatea creată prin iluminatul benzinăriei


  Dincolo de securitate și siguranță, dacă benzinăria este iluminată corect, atunci ea devine un spațiu plăcut, în care clienții vor dori să revină, deci crearea unei atmosfere ospitaliere fidelizează, practic, publicul. Practic, iluminatul are rolul de a atrage clienții de la mare distanță, pentru a-i face să se simtă confortabil și a-i ajuta să găsească rapid și ușor produsele pe care le doresc.

   

  De pildă, la intrarea în magazinul din benzinărie, este recomandat să aveți lumini mai puternice decât în restul centrului comercial, ca să atrageți atenția clienților. Apoi, dacă în zona caselor de marcat folosiți un sistem de iluminat dinamic, eventualele cozi care se pot forma vor fi mai ușor de suportat pentru consumatori. Totodată, luminile de accent din frigidere, congelatoare sau de pe rafturi vor reliefa anumite produse, astfel încât clienții să poată găsi repede ce își doresc. Recomandarea specialiștilor este să începeți cu luminile de accent, apoi să continuați cu cele din zonele utilitare și, la sfârșit, să vă ocupați de lumina generală, ambientală. Astfel, vă veți asigura că aveți toate tipurile de lumini de care este nevoie și, în același timp, veți crea mai ușor un echilibru, astfel încât lumina să nu fie prea puternică sau insuficientă.

  Rolul iluminatului, într-o lume competitivă


  Vizibilitatea și personalitatea. Iată două concepte cheie pe care este bine să le luați în calcul atunci când vă gândiți la iluminatul benzinăriei. Aceasta, pentru că trăim într-o lume competitivă, în care este esențial să ieșiți din rând, să oferiți ceva ce nu au competitorii dumneavoastră și să puneți în valoare brandul.

   

  Astfel, este recomandat să apelați la recomandările specialiștilor în design interior și exterior pentru a crea un stil unic, personalizat. De exemplu, pentru a obține un impact maxim al luminii asupra brandului, puteți conecta iluminatul acoperișului de la pompe și pe cel din interiorul magazinului, cu ajutorul sistemelor de comandă Interact, de pildă. Acestea culeg informații de la senzorii de mișcare, poziție și de lumină, din toate zonele iluminate, pentru a asigura eficiență și un management mai bun al resurselor. O altă modalitate de a vă pune în valoare brandul cu ajutorul lumii este să utilizați iluminatul dinamic în magazinul din benzinărie, pentru a atrage clienții în anumite zone sau către diferite promoții.

  Spațiile iluminate într-o benzinărie - ce sisteme alegeți

  man putting gas in his car

  În general, o benzinărie este proiectată și construită pentru a deservi mai multor scopuri, în afară de simpla reumplere a rezervorului. Prin urmare, într-un astfel de centru de distribuire a combustibilului, vor fi mai multe spații care joacă roluri diferite în dezvoltarea business-ului și care vor trebui iluminate în consecință:

   

  • curtea acoperită pentru pompe - poate cel mai important spațiu dintr-o benzinărie; aici, clienții fac alimentarea la pompe;
  • parcarea - pentru clienții care vor să facă o pauză de cafea sau pentru o gustare, este important să-și poată parca autovehiculul în condiții de siguranță;
  • centrul comercial - locul de unde clienții își vor face cumpărăturile pentru drum;
  • spălătoria - pentru a câștiga timp, unii clienți vor vrea ca, în timp ce savurează o băutură răcoritoare sau un sandviș, mașina lor să fie spălată.

   

  Așadar, sistemele de iluminat vor fi alese în funcție de specificul spațiilor deschise (curtea acoperită, pentru pompe, parcarea) și al spațiilor închise (centrul comercial și spălătoria).

  Cum realizați iluminatul corect al spațiilor exterioare


  Există anumite norme europene, cum este EN 1264-2 privind iluminatul spațiilor de lucru exterioare, care prevăd o serie de recomandări în ceea ce privește alegerea sistemelor de iluminat pentru zonele deschise și care sunt valabile și în cazul unei benzinării. Astfel, dintre indicațiile specialiștilor în domeniu, pot fi menționate următoarele:
   

  • gradul de iluminare a suprafețelor de la nivelul podelei/asfaltului/pietrei cubice ar trebui să se situeze între 300 și 350 de lucși;
  • în zona pompelor de alimentare, este recomandat un grad de iluminare de minimum 100 de lucși, mai ales în partea din față a pompelor;
  • în parcarea din benzinărie și în zona pompelor, este foarte multă mișcare, iar lumina ar trebui să fie suficientă, astfel încât să elimine petele întunecoase sau umbrele care ar putea cauza accidente; de pildă, dacă acoperișul de la pompe nu este foarte înalt, asigurați-vă că mașinile mari nu obturează lumina, creând astfel întuneric pe suprafețe/zone extinse;
  • pentru acoperișurile care se află la o înălțime de 4,5 metri, o distanță de 4-5 metri între sursele luminoase este ideală.

  Iluminatul sub acoperiș, la pompe

  Curtea acoperită în care se află pompele pentru alimentare reprezintă provocarea cheie în ceea ce privește iluminatul, din cel puțin trei motive:

   

  • vizibilitatea - se referă laspațiul care se vede de la mare depărtare și despre care omul aflat pe drum știe că este o benzinărie, nu un hotel, un mall sau alt spațiu comercial;
  • recunoașterea brandului - panourile și mesajele luminoase, culorile, toate contribuie la construirea brandului dumneavoastră, pe care clientul este de preferat să-l recunoască de la distanță;
  • formarea primei impresii - este spațiul în care clientul își formează prima impresie, indiferent ce intenții are (să facă plinul, să parcheze, să ia anumite produse de la magazin sau să spele mașina); dacă este mulțumit, rămâne să-și rezolve problema pentru care a venit și, cu siguranță, va reveni și cu alte ocazii; în caz contrar, va căuta în altă parte soluții pentru nevoile lui.

  Iluminatul din această zonă a benzinăriei este ca o carte de vizită, care are rolul de a crea o atmosferă plăcută, dar și de a-l face pe client să se simtă în siguranță. În acest sens, iată care sunt câteva dintre recomandările specialiștilor Philips:

   

  • lumina uniformă - alegeți un sistem de iluminat cu LED-uri, special creat pentru benzinării, care să lumineze puternic și uniform; pentru aceasta, spoturile încrustate în acoperiș sunt o variantă eficientă; ca și în cazul iluminării podurilor publice, este foarte important ca această lumină să nu fie orbitoare, pentru că acest lucru ar putea cauza accidente;
  • lumina pe verticală - este necesară în această zonă din benzinărie, pentru a asigura confortul și siguranța clienților; din acest punct de vedere, este foarte important să luați în calcul și care este soluția cea mai avantajoasă din perspectiva cheltuielilor; astfel, un sistem ca Mini 300 LED gen3, de exemplu, poate reduce consumul de energie chiar și cu 90% față de sursele convenționale de iluminat, performanță care poate fi atinsă și cu ajutorul sistemelor de control și de supraveghere în ceea ce privește mentenanța; puteți opta și pentru Mini 300 LED gen2, care vă va ajuta să salvați 85% din consumul de energie;
  • lumina directă și indirectă - pentru a asigura lumina directă și indirectă în spațiile deschise, așa cum este și cel din zona pompelor, aveți nevoie de sisteme eficiente, precum cele din gama Mini 300 Stealth, de pildă.

  Iluminatul parcărilor și al drumurilor din benzinărie

  Parcarea unei benzinării joacă un rol foarte important în formarea primei impresii, la fel ca zona unde se află pompele de alimentare. Din această perspectivă, iluminatul ar trebui să creeze o atmosferă plăcută, dar și sigură. Aveți la îndemână câteva variante pentru a alege un sistem care să fie funcțional, estetic și sustenabil:
   

  • luminile de ghidaj - într-o parcare, este esențial să existe lumini de ghidaj, adică de control, pentru evitarea accidentelor; acest lucru se poate realiza montând, de exemplu, lămpi CitySwan, dotate cu becuri Master LED, care asigură o lumină puternică, foarte clară și un consum de energie redus; un astfel de sistem este eficient și pentru zona de servicii;
  • lumina ambientală - pe lângă lumina de control, în parcare este importantă și lumina ambientală, cea care este asigurată cu ajutorul surselor de lumină suspendate, cum sunt LumiStreet, ClearWay gen2 sau Iridium.

  Cum realizați iluminatul corect al spațiilor interioare


  Un spațiu comercial bine amenajat și o spălătorie care să le ofere clienților un serviciu în plus față de competiție pot face diferența între un business și altul. Iluminarea acestora joacă un rol foarte important pentru atragerea clienților și fidelizarea lor.

  Iluminatul centrului comercial dintr-o benzinărie

  Fiind vorba despre un centru comercial, sistemele de iluminat alese pot influența comportamentul potențialilor clienți, prin urmare, atunci când le alegeți ar fi indicat să vă gândiți în primul rând la modurile în care puteți transforma experienta cumparaturilor într-o plăcere pentru cei care intră în magazin. Totodată, nu uitați de sustenabilite, adică un sistem de iluminat durabil și cu un consum eficient, astfel încât cheltuielile cu energia electrică și cu mentenanța să fie cât mai reduse. Iată, prin urmare, care sunt principalele aspecte la care ar trebui să fiți atenți, când vine vorba despre iluminatul centrului comercial din benzinărie:

   

  • lumina artificială și naturală - în magazin, este bine să existe un echilibru între cantitatea de lumină naturală și cea artificială; un spațiu luminos pe timpul zilei nu necesită utilizarea de resurse, astfel încât puteți face economii consistente;
  • luminile de accent - frigiderele și congelatoarele sunt esențiale pentru păstrarea alimentelor proaspete sau procesate, în condiții de siguranță; este vital, însă, ca produsele să fie bine luminate în interior și clientul să le vadă fără efort; luminile de accent pot fi folosite pentru produsele de pe rafturi sau din frigidere; specialiștii Philips recomandă corpurile de iluminat pentru interior, cu distribuție discretă a fasciculului luminos, ca LuxSpace Accent, cu fascicul luminos orientat în jos, pentru a evidenția alimentele proaspete din frigidere, de exemplu, sau GreenSpace Accent;
  • crearea unei atmosfere plăcute - lumina ambientală oferită de corpurile de iluminat suspendate, panourile LED încastrate, spoturile StyliD care redau excelent culoarea, toate acestea sunt câteva soluții pe care le aveți la îndemână pentru a crea un design funcțional și în același timp estetic, prin combinarea eficientă a luminilor de accent cu cele generale, de ansamblu;
  • sisteme de control inteligente - sistemele de iluminat dinamic oferă posibilitatea de a evidenția anumite categorii de produse în diverse momente ale zilei; astfel, dimineața pot fi luminate mai puternic alimentele și băuturile pentru mic dejun, în vreme ce la prânz, pot fi scoase în evidență cele care se consumă în acel interval orar; centrarea luminii pe mărfurile din rafturi atrage atenția clienților pentru că le dau un aspect mai apetisant.

  Ilmiatul spălătoriei auto dintr-o benzinărie

  Nu toate benzinăriile sunt dotate și cu o spălătorie, așa că, în funcție de întindereape care oaveți la dispoziție și de amplasarea centrului pentru distribuire a combustibilului, amenajarea unui astfel de spațiu poate fi un avantaj față de competiție. Fie că este vorba despre curățarea automată sau manuală a mașinilor, atunci când alegeți sistemul de iluminat pentru o astfel de zonă, sunt cel puțin trei factori de care ar fi bine să țineți cont, pentru a evita reparațiile frecvente sau lucrările de mentenanță dese:
   

  • nivelul crescut al umidității;
  • prezența vaporilor toxici în aer, emanați de substanțele folosite pentru curățarea autovehiculelor;
  • căldura excesivă, aburi;
  • praful și mizeria care sunt inevitabile.
    

  Luând în considerare aceste aspecte, dar și din dorința ca spălătoria să fie un spațiu cât mai primitor, pentru a putea atrage clienții, specialiștii Philips au câteva recomandări:

   

  • folosiți surse de iluminat rezistente la apă - într-o spălătorie auto, corpurile de iluminat cu protectie, așa cum sunt Pacific LED gen4 sau Coreline Waterproof, sunt variante eficiente atât pentru siguranța angajaților, cât și în ceea ce privește mentenanța; de pildă, sistemele Coreline pot reduce cu până la 50% consumul de energie, față de cazul în care utilizați surse de lumină convenționale; aceasta, în vreme ce Pacific LED asigură o distribuire uniformă a luminii, pentru ghidaj;
  • utilizarea luminilor colorate - la intrarea în spălătoria auto, puteți alege corpuri de iluminat cu lumină colorată, ca să creați o atmosferă plăcută, atractivă pentru clienți.

   

  Avantajele alegerii unui sistem de iluminat cu LED-uri

  gas station lights

  Iluminatul unei benzinării joacă, pe de-o parte, un rol funcțional, asigurând securitatea angajaților și a clienților, și pe de alta, unul estetic, prin care brandul este pus în valoare. Dincolo de aceste scopuri, el ar trebui să răspundă, însă, și altor două nevoi: durabilitatea și eficiența, astfel încât și din punctul de vedere al costurilor, să fie rentabil. Iată de ce este bine să cunoașteți care sunt avantajele alegerii unui sistem de iluminat cu LED-uri:
   

  • reducerea consumului de energie electrică - sistemele de iluminat care folosesc LED-uri asigură un consum redus de energie electrică; experții Philips estimează că factura la energia electrică pentru zona pompelor, de pildă, poate fi și cu 90% mai mică; un studiu de caz realizat la o benzinărie BP din Tilburg, Olanda, a demonstrat că înainte de utilizarea LED-urilor, costurile anuale cu energia electrică pentru o singură benzinărie costa 28.000 de euro, iar odată cu introducerea sistemelor inteligente de iluminat, cheltuielile au scăzut cu 40%;
  • diminuarea cheltuielilor cu mentenanța - comparativ cu becurile obișnuite, LED-urile nu necesită mentenanță deosebită și pot fi conectate la sisteme de control inteligente, cu ajutorul cărora veți putea ști în orice moment dacă există o problemă punctuală;
  • controlul cu ajutorul senzorilor - LED-urile pot fi conectate la senzori de mișcare, poziție și lumină și la sisteme de control care să asigure intensitatea corectă în raport cu lumina naturală, iar stingerea și pornirea se fac automat, în funcție de activitatea intensă sau mai puțin intensă din anumite zone în diverse intervale orare; de pildă, senzorii twilight reduc intensitatea luminoasă din dreptul pompelor cu 70% în momentul în care în acel sector din benzinărie nu e niciun șofer care să alimenteze; energia recuperată este folosită pentru o mai bună vizibilitate pentru angajați și clienții din magazin, de exemplu; apoi, pot fi accentuate unele produse în funcție de momentul zilei la care se pot consuma cel mai bine (mic dejun, prânz, gustări între mese);
  • durabilitate - durata de viață a LED-urilor este estimată, în general, la 50.000 de ore de funcționare (în funcție de model), ceea ce înseamnă că sunt de 25 de ori mai eficiente decât un CFL; potrivit experților Philips, însă, durata de viață poate fi chiar dublă, adică 100.000 de ore de funcționare, în zona pompelor, de pildă;
  • controlul digital - unele becuri LED pot fi controlate digital și puteți obține iluminat dinamic; astfel, ele își pot regla temperatura de culoare de la cald la rece și emit o varietate mai mare de culori; acest lucru este foarte important, mai ales în interiorul magazinului din benzinărie, când doriți să direcționați clienții către anumite campanii sau produse specifice brandului dumneavoastră.

   

  Așadar, iluminatul unei benzinării are, pe de o parte, un rol funcțional, care asigură siguranța, securitatea, orientarea corectă, iar pe de altă parte, unul estetic, care înseamnă crearea unei atmosfere plăcute pentru fidelizarea clienților și punerea în valoare a brandului personalizat. Dincolo de aceste aspecte, este bine să nu pierdeți din vedere criteriilecare țin de sustenabilitate, pentru că astfel veți obține diminuarea consumului de energie, reducerea costurilor cu mentenanța și veți alege sisteme de iluminat durabile.