Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Iluminatul arhitectural și rolul său în promovarea turistică a marilor orașe din întreaga lume

   

  Obiectivele turistice fac parte din identitatea unui oraș, iar marile orașe din lume folosesc iluminatul arhitectural ca să creeze experiențe vizuale de neuitat prin iluminarea acestor obiective turistice, ca parte din metodele de promovare și atragere a turiștilor.

  Deși, inițial, iluminatul în orașe avea scopul de a mări gradul de securitate noaptea, de-a lungul timpului iluminatul a început să fie văzut drept un instrument cu potențial pentru dezvoltarea turistică a orașelor, cunoscut, mai exact, sub denumirea de iluminat arhitectural.

   

  Conceptul de iluminat arhitectural se concentrează pe trei aspecte fundamentale în ceea ce privește iluminarea clădirilor, indiferent că e vorba de spațiul interior sau de fațadele clădirilor. Primul este legat de aspectul estetic, al doilea se referă la rolul funcțional al luminii, iar cel de-al treilea aspect este legat de eficiența energetică, astfel încât să nu fie consumată mai multă lumină decât este necesar. Pe de altă parte, în China, de exemplu, această formă de iluminat a avut și o componentă culturală de-a lungul istoriei, reprezentând un semn al bogăției și bunăstării.

   

  Lumina arhitecturală ajută, mai exact, la crearea de forme spectaculoase de lumini pe fațadele clădirilor și la evidențierea detaliilor arhitecturale, având un mare potențial în atragerea turiștilor, dar și pentru înfrumusețarea orașului pe timp de noapte. Efectul luminos pe care îl produc aceste lumini este de coloană sau perdea de lumina, ambele fiind apreciate în arhitectura moderna.

  iluminat arhitectural

  Avantajele sunt numeroase atunci când iluminatul arhitectural pentru obiectivele turistice este combinat cu un sistem care permite programarea la distanță și monitorizare 24/24.

   

  Așa este cazul unui sistem inovativ de la Philips, cu iluminat LED, care poate fi ajustat cu ușurință, pentru a transforma complet aspectul unui oraș. Pentru iluminatul arhitectural se folosesc proiectoare arhitecturale. Avantajele unui astfel de sistem pentru iluminarea obiectivelor turistice sunt următoarele:

   

  ●     îmbunătățește atmosfera orașului cu iluminare dinamică

  ●     scoate în evidență cele mai importante obiective turistice prin iluminare LED versatilă

  ●     creează experiențe vizuale unice atât pentru turiști, cât și pentru localnici

  ●     stimulează turismul prin crearea unei identități unice a orașului

  ●     creează sentimentul de mândrie a locuitorilor față de obiectivele turistice din propriul oraș

  ●     creează o atmosferă primitoare care stimulează totodată comerțul și investițiile în afaceri

   

  Posibilitățile de folosire a unui sistem pentru iluminat arhitectural sunt numeroase. Acesta poate fi folosit pentru iluminarea muzeelor, siturilor arheologice, dar și pentru fântâni, catedrale, monumente, primării, palate, mausolee, poduri, roți Ferris și chiar hoteluri sau mall-uri.

  iluminat arhitectural

  Pentru iluminatul arhitectural pot fi folosite mai multe tipuri de lumini, de la cea albă statică și până la cea caldă sau colorată. Luminile reci sau calde pot fi obținute cu ajutorul corpurilor de iluminat Philips Intelligent White. Acestea combină becuri LED în culori reci, neutre sau calde, cu intensitate reglabilă, care poate fi ajustată în funcție de efectul dorit.

   

  Sistemul Philips Color Kinetics oferă diferite lumini colorate cu intensitate mare, cu o varietate mare de efecte și distribuție a luminii, astfel încât să scoată în evidență detaliile arhitecturale ale clădirilor.

   

  La noi în țară, unul dintre cele mai cunoscute proiecte de iluminat arhitectural este Palatul Culturii din Iași. Acesta a trecut printr-un amplu proiect de restaurare care a inclus și integrarea soluțiilor de iluminat cu LED Philips Lighting. Pe timpul nopții, acesta oferă o atmosferă de poveste care atrage numeroși turiști, fără să afecteze arhitectura palatului pe timpul zilei. Mai multe informații despre acest proiect poți găsi în acest articol.

   

  Printre cele mai cunoscute obiective turistice din întreaga lume care au integrat sisteme de iluminat arhitectural se află Acropolele, din Atena, Turnul Eiffel, din Paris, Parlamentul și Big Ben, din Londra, Poarta Brandenburg, din Berlin sau Colosseum, din Roma.

   

  Iluminatul arhitectural reprezintă modalitatea prin care clădirile prind viață pe timpul nopții și contribuie, totodată, la îmbunătățirea aspectului și atmosferei orașului, dar și la promovarea turistică.

  Sursă foto: Shutterstock.com, Philips Asset Library

  Ai nevoie de mai multe informatii?

  Boris Zupancic

  Contacteaza-ne folosind formularul de mai jos!


  Boris Zupancic
  Expert Philips Lighting