Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Iluminatul arenelor sportive: sfaturi si recomandari  


  Sistemul de iluminat influențează semnificativ atmosfera de la un meci sau un concert, așa că astăzi vă propunem o discuție despre tehnologiile cu LED și efectul pe care îl au în cadrul stadioanelor sau al arenelor sportive

  Ori de câte ori mergeți la un meci, concert sau orice alt eveniment la stadion, primul lucru pe care îl observați este, inevitabil, iluminatul arenei. Și nici nu ar avea cum să fie altfel, pentru că luminile joacă un rol foarte important pentru buna desfășurare a competiției, pentru performanța sportivilor sau a artiștilor, pentru spectacol în sine.

   

  Iar dacă v-am stârnit curiorizitatea în privința sistemelor de iluminat profesional pentru arene, săli de sport sau stadioane, v-am pregătit mai jos și un ghid detaliat despre tehnologiile folosite.

   

  • Tipuri de sisteme de iluminat pentru stadioane, săli și arene sportive

  • Beneficiile iluminatului cu LED-uri

  • Avantajele produselor Philips Signify pentru iluminarea stadioanelor

  Tipuri de sisteme de iluminat pentru stadioane, săli și arene sportive

   

  Când vine vorba despre spații care găzduiesc evenimente la care participă un număr mare de oameni, cum sunt stadioanele și arenele sportive, cu siguranță vă gândiți la o construcție uriașă, cu o arhitectură complexă și cu multe căi de acces.

   

  Într-un astfel de loc, sistemul de iluminat îndeplinește mai multe funcții esențiale pentru organizarea eficientă a activităților:

   

  • îmbunătățirea vizibilității, astfel încât jucătorii, artiștii și spectatorii să își facă numărul, respectiv să urmărească reprezentația în cele mai bune condiții;

  • orientarea în spațiu, pentru că semnalele luminoase ar trebui să le indice participanților unde se află arena, unde sunt intrările, ieșirile, diferite secțiuni ale spațiului etc., ajutându-i pe aceștia să aibă puncte de reper;

  • crearea atmosferei, având în vedere faptul că luminile și jocurile lor contribuie semnificativ la calitatea experienței de pe stadion.

   

  În cazul arenelor și al sălilor de sport, există mai multe tipuri de sisteme de iluminat pe care trebuie să le luați în calcul:

  Sistemul de iluminat interior (nocturnă), pe teren      

   

  Nocturna este foarte importantă în locurile în care se desfășoară meciuri sau alte competiții sportive, pentru că jucătorii au nevoie să vadă toate detaliile foarte clar, să ia decizii rapid, în funcție de ce se întâmplă pe teren, să aibă toate condițiile necesare pentru a face performanță.

   

  La rândul lor, artiștii care susțin un show pe stadion trebuie să se bucure de un sistem de iluminat care să le pună în valoare spectacolul și să anime publicul, fără să îi incomodeze în vreun fel (cum se întâmplă atunci când luminile sunt orbitoare sau încep să pâlpâie și îi împiedică să își ducă reprezentația la bun sfârșit).

   

  Nu în ultimul rând, nocturna îi ajută pe cei din public să urmărească spectacolul și să nu rateze vreun detaliu esențial din desfășurarea acțiunii de pe teren/scenă, fie că este vorba de un meci, un concert, o ceremonie de decernare a unor premii sau orice alt eveniment.

   

  Sistemul de iluminat interior, în spațiile publice ale arenei

   

  Nu doar terenul trebuie să fie bine iluminat, ci și celelalte spații ale arenei, cum sunt zonele de socializare, magazinele de suvenire, sala de conferințe de presă, vestiarele și multe alte încăperi.

   

  Și acestea fac parte din experiența de care au parte cei care vin la stadion și chiar și cei care fac parte din stafful arenei. Semnalizarea luminoasă a diferitelor zone (ieșiri de urgență, toalete, lounge, magazine etc.) îi ajută pe oameni să identifice mai ușor locurile de care au nevoie și să se orienteze rapid în direcția bună, astfel încât să nu existe incidente sau îmbulzeală.

   

  Iar atunci când un loc este bine organizat și prietenos cu ei, aceștia revin și a doua oară, a treia oară și tot așa.

  Sistemul de iluminat exterior    

   

  Ultimul, dar nu cel din urmă, sistemul de iluminat exterior face referire la iluminatul fațadei arenei și al perimetrului din jurul stadionului. Pe lângă faptul că lumina le va crea oamenilor o impresie puternică încă dinainte de a intra în spațiul evenimentului, aceasta are și rolul de a-i ajuta să identifice imediat locul în care trebuie să ajungă (în cazul în care vin pentru prima dată acolo). De asemenea, sistemul de iluminat exterior asigură un nivel ridicat de siguranță în rândul participanților, mai ales că orientarea în spațiu este destul de dificilă pe timp de noapte.

  Beneficiile iluminatului cu LED-uri

   

  Spre deosebire de sistemul de iluminat tradițional (cel cu becuri incadescente sau cu halogen, de exemplu), cel pe bază de LED-uri este mult mai puternic, dar și mai plăcut pentru ochi, nu se încălzește și contribuie la reducerea consumului de energie. Pe lista sa de beneficii se numără următoarele:

   

  • atingerea intensității maxime instantaneu (spre deosebire de sistemele de iluminat tradiționale, care aveau nevoie de un timp de încălzire pentru a da cel mai bun randament);

  • posibilitatea de a regla intensitatea luminii în funcție de nervoi (în cazul în care dorești să faci trecerea, de exemplu, de la lumina de citit la lumina unei lămpi de veghe);

  • durata mare de viață;

  • siguranța utilizării LED-urilor, pentru că nu conțin mercur sau alte substanțe toxice și nici nu se încălzesc;

  • confortul vizual pe care îl oferă;

  • reducerea consumului de energie;

  • distribuția uniformă a luminii pe terenul de joc (în cazul sistemelor de iluminat instalate pe stadion);

  • versatilitatea modurilor de utilizare (sistemele cu LED-uri pot fi utilizate atât acasă, cât și pentru iluminatul stradal, arhitectural și comercial).

  Avantajele produselor  Signify pentru iluminarea stadioanelor

   

  Signify schimbă regulile jocului tradițional prin introducerea unor sisteme de iluminat sustenabile, eficiente, care susțin atmosfera la orice eveniment de divertisment. Pe termen scurt și lung, sistemele Signify oferă nenumărate avantaje:

   

  • sunt adaptate nevoilor de sustenabilitate și economie ale momentului;

  • contribuie la reducerea costurilor pentru energia electrică;

  • oferă vizibilitate clară pe teren, un aspect care îi ajută atât pe jucători, cât și pe spectatori;

  • ajută camerele să înregistreze evenimentul până în cele mai mici detalii și nu incomodează vederea;

  • au un nivel excelent de redare a culorilor;

  • asigură distribuția uniformă a luminii pe toată suprafața de joc;

  • permit setarea intensității luminii în funcție de necesități, altfel încât să fie marcate corespunzător momentele importante ale evenimentului;

  • pot fi integrate cu sistemele audiovizuale pentru cea mai bună sincronizare între sunet și lumină, asigurând astfel producția unui spectacol complet;

  • îmbunătățesc sistemele de ghidare prin marcajele luminoase;

  • creează atmosfera potrivită pentru meciuri, concerte și alte activități organizate pe stadion.

   

  De asemenea, Philips pune la dispoziție o gamă variată de instrumente pentru proiectele de iluminat, fie că este vorba de iluminatul rezidențial sau cel la scară largă, cum este cel pentru o arenă sportivă. Aceste proiecte pot fi simulate cu ajutorul unui software care te poate ajuta să îți calculezi necesarul de sisteme de iluminat.


  Printre sistemele de iluminat pentru stadioane pe care le pune la dispoziție Philips Signify se numără: ArenaVision LED gen2 (sistem de iluminat cu o durată de viață foarte mare, ce respectă noile standarde de televizare şi dispune de o platformă de control), ClearFlood (o gamă de proiectoare cu LED-uri de ultimă generație, o variantă excelentă pentru arenele sportive și diferite alte perimetre), OptiVision LED gen2 (un sistem care oferă un iluminat de calitate excepţională şi asigură siguranţa şi confortul la nivel vizual) sau ArenaVision MVF404 (care este proiectat pentru stadioane sportive în aer liber şi arene acoperite de mari dimensiuni). Mai multe opțiuni de sisteme de iluminat Philips Signify pentru arene sportive și stadioane poți găsi aici.

   

  În concluzie, sistemul de iluminat poate influența foarte mult atmosfera creată în jurul unui eveniment, fie că este vorba despre un meci, un concert de muzică live sau orice altă reprezentație.

  Sursa: https://www.lighting.philips.ro

  Sursa foto: Philips

   

  Ai nevoie de mai multe informatii?

  Pentru mai multe informatii contacteaza-ne folosind formularul de mai jos!