Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Iluminatul în domeniul medical – beneficii pentru pacienţi

   

  Lumina contribuie la sănătatea și la bunăstarea noastră mai mult decât credem.

   

  Cu siguranţă nici unul dintre noi nu își dorește să petreacă timp în spital. Cu toate acestea, uneori este necesar. Când acest lucru se întâmplă, nu ne simțim deloc confortabil – în primul rând, pentru că apare o problemă de sănătate, iar în al doilea rând pentru că suntem nevoiți să petrecem timp într-un mediu necunoscut. Cu toţii vrem să petrecem cât mai puţin timp în spital.

  iluminatul pentru pacienti - sistemul Healwell
  Atunci când am discutat cu două echipe medicale, prima de la spitalul Na Homolce și cealaltă de la UVN, departamentul de Urologie, din Praga, unde am instalat sistemul HealWell, am învățat că una dintre provocările principale este schimbarea ritmului biologic al pacienților. Aceștia erau somnoroși pe parcursul zilei și aveau insomnii noaptea, ceea ce contravine cu recomandările personalului medical pentru o aplicare corectă a tratamentului. Pacienții erau obosiți, nu aveau o stare de spirit foarte bună și nu erau apți să ia parte în totalitate la tratament.
  Human Centric Lighting.

  Imaginați-vă că am putea ajuta pacienţii să îşi menţină echilibrul biologic, să doarmă bine, să se trezească cu o stare de spirit bună și complet pregătiți pentru procesul de administrare a tratamentului, datorită abordării Human Centric Lighting.

   

  Cercetările au demonstrat că starea de sănătate şi bunăstarea pacienților și lumina la care sunt expuși în timpul zilei se află într-o strânsă legătură. Cu cât pacienții petrec mai mult timp într-un spațiu iluminat natural sau artificial (cu condiția ca iluminatul artificial să fie asemănător cu lumina zilei), cu atât mai mult se vor vedea îmbunătățiri, cum ar fi: confortul pacienților, starea de spirit și calitatea somnului acestora. De asemenea, efectul luminii asupra ceasului nostru biologic ne influențează la nivel psihologic și emoţional. Ceasul nostru biologic este reglat de ciclurile zi-noapte și de timpul pe care îl petrecem dormind sau stând treji.

  Ceasul biologic

  Dimineața, când soarele răsare și când nivelul de lumină creşte, ne trezim și devenim mai activi şi alerţi. Seara, când soarele apune, ne relaxăm și ne pregătim de somn. Nivelurile de hormoni din corpul nostru se ridică sau scad, în funcție de aceste cicluri ale luminii. Cortizolul crește dimineața și scade treptat pe parcursul zilei. Nivelurile de melatonină cresc atunci când se întunecă și scad odată cu apropierea dimineții. În prezent, petrecem mai mult timp în interior- acasă, la școală, la birou, în magazine sau chiar în spitale.

   

  Oamenii care își desfășoară cea mai mare parte din timp în interior, precum pacienții spitalelor, riscă expunerea la un mediu cu insuficientă lumină pe parcursul zilei și dezechilibrul ceasului biologic.

  În urma unui studiu care măsoară impactul pe care îl are lumina asupra oamenilor, mai ales în spitale, Philips Lighting a dezvoltat un sistem de iluminat numit HealWell.

   

  Studiul s-a desfășurat în departamentul de cardiologie al MUMC (Maastricht University Medical Centre), în Olanda. Acesta a fost efectuat de Philips Lighting în colaborare cu Clinical Trial Centre Maastricht şi Universitatea Maastricht. Pe parcursul spitalizării pacienților au fost monitorizați mai mulți parametri. În cadrul studiului, rezultatele pacienților aflați în camera de monitorizare (iluminată clasic) au fost comparate cu acelea ale pacienților aflați în camera de intervenții (iluminată cu sistemul HealWell).

  Rezultatele au fost impresionante:

   

  Confirmând studiile realizate recent, utilizarea sistemului de iluminat HealWell are efecte benefice atât pentru pacienți, cât și pentru personalul spitalului. Soluția de iluminat HealWell contribuie la:

   

  • Îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților și a satisfacției personalului

  • Extinderea timpului pe care pacienții îl petrec dormind

  • Scăderea timpului pe care pacienții îl petrec încercând să adoarmă

  • Îmbunătățirea stării de spirit a pacienților, așa cum rezultă din indicele HADS (Hospital Anxiety and Depression Scale).

   

  Sistemul HealWell nu acţionează ca un medicament, însă are un impact pozitiv asupra oamenilor și contribuie la o mai bună participare a acestora în procesul de administrare a tratamentului. Cu siguranță, însă, reprezintă un punct forte pentru echipa medicală şi poate scurta timpul de spitalizare a pacienților.

  Sursa foto: mavo/Shutterstock

  Ai nevoie de mai multe informatii?

  Boris Zupancic

  Contacteaza-ne folosind formularul de mai jos!


  Boris Zupancic
  Expert Philips Lighting