Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Iluminarea fermelor: soluții recomandate pentru mai mult randament

   

  Atunci când ne gândim la obținerea produselor de origine animală sau la recoltele de legume și fructe, cel mai adesea ne vin în minte fermele clasice, cu hambare și câmpuri bogate. Tehnologiile inovatoare pentru agricultură schimbă paradigma și implică dezvoltarea culturilor și creșterea plantelor în medii interioare, fără soare. Acest proces de cultivare, cunoscut sub numele de agricultură urbană sau agricultură verticală, este ideal pentru dezvoltarea plantelor tinere și pentru creșterea unor culturi mai sănătoase, chiar și fără utilizarea pesticidelor. Maximizarea producției culturilor în mai multe straturi, cu ajutorul LED-urilor, se traduce prin obținerea unui randament mai mare, cu un consum minim de resurse. De asemenea, corpurile de iluminat în spectru infraroșu reușesc să suplinească cu succes o mare parte din nevoile păsărilor care cresc în adăposturile dintr-o fermă.

  Ce soluții de iluminat sunt indicate pentru ferme

  Care sunt avantajele folosirii sistemelor cu LED în ferme

  Ce alte avantaje oferă iluminatul cu LED

  Ce soluții de iluminat sunt indicate pentru ferme

  Când vine vorba despre experiența în iluminatul fermelor, Philips are de oferit o experiență dovedită în 75 de ani. Cu o rețetă de iluminare aplicată în acord cu nevoile fiecărei culturi în parte, echipamentele de iluminat bazate pe tehnologie led sau pe corpuri de iluminat incandescente aduc rezultate bune fără să genereze o creștere a temperaturii la care sunt supuse plantele. Fie că vorbim despre creșterea legumelor, a plantelor aromatice, fie despre cea a florilor, soluțiile de iluminat adresate agriculturii moderne sunt gândite pentru a fi utilizate cu beneficii maxime pe întreaga perioadă a anului.
  Sistemele LED
  Sistemele LED
  Randamentul este principalul beneficiu pe care îl caută horticultorii atunci când își aleg echipamentele, de la cele pentru irigare, până la corpurile de iluminat. Asigurarea unor condiții stabile pe întreaga perioadă a anului poate fi creată cu ajutorul instalațiilor pe bază de tehnologie LED, care completează efectul benefic al luminii naturale, pentru asigurarea unui spectru și a unei intensități care să mărească simultan producția și calitatea recoltei. Sistemul hibrid de iluminare garantează control total asupra condițiilor de cultivare, indiferent de anotimp. Ușor de instalat și adaptabile în funcție de înălțimea plantelor pe care trebuie să le ilumineze, echipamentele Philips GreenPower LED excelează la capitolul consum și transformă lumina într-un veritabil agent de accelerare a creșterii plantelor. Cultivarea roșiilor sau a castraveților, chiar și în lunile de iarnă, se face în condiții calitative optime, iar gustul legumelor își păstrează neatins farmecul.

  Sistemele de lămpi cu infraroșu

  Fermele sunt un mediu cu solicitări aparte, în care echipamentele de iluminat trebuie să răspundă unor solicitări ce depășesc simpla nevoie de asigurare a luminii ambientale. Lămpile reflectoare cu spectru infraroșu acționează în zonele cheie prin furnizarea unui flux eficient de căldură direcționată direct, fără a genera curent de aer. La prima vedere, utilitatea acestei soluții tehnice se răsfrânge doar asupra zonelor în care se cultivă plante, dar și adăposturile de animale depind de aceste lămpi. Lumina în spectru infraroșu este vitală în primele luni de viață ale puilor de găină, nevoie generată de faptul că micile vietăți nu au un sistem autonom de reglare a temperaturii corpului. Rezistente, datorită construcției PAR38M, ranforsate cu ajutorul sticlei dure, lămpile folosesc un reflector complet etanș, care este colorat în roșu pentru reducerea efectului de orbire. Această sursă de căldură folosește 90% din energia electrică pe care o primește, iar prezența reflectorului încorporat garantează reducerea consumului cu încă 30%.
  Infrarosu industrial incandescent

  Care sunt avantajele folosirii sistemelor cu LED în ferme

  Crescătorii de animale sau horticultorii cunosc cel mai bine impactul soluțiilor de iluminat în costurile totale ale deținerii și administrării unei ferme. Fie că sunt folosite pentru iluminatul adăposturilor de păsări și de rumegătoare, fie pentru asigurarea unei ambianțe propice plantelor din sere și solarii, echipamentele LED ajută la îmbunătățirea climatului din fermă, în condițiile reducerii semnificative a consumului de energie electrică. Spre deosebire de soluțiile convenționale de iluminat, cum ar fi lămpile cu sodiu sub presiune înaltă sau cele cu filament, sistemele cu led oferă un spectru cromatic optimizat și se traduc în creșteri ale producției de până la 19%. Fructele, legumele și alte produse agricole obținute prezintă stadii depline de coacere și dimensiuni generoase, iar plantele au tulpini puternice, cu frunziș bogat.

  Tehnologia LED imită lumina naturală

  Temperatura de culoare este unul dintre atuurile cheie ale acestei tehnologii de iluminare. La fel ca noi, oamenii, plantele și animalele beneficiază de o dezvoltare armonioasă atunci când sunt supuse luminii naturale. Lămpile cu lumină albă, capabile să proiecteze o lumină cu o temperatură de culoare apropiată sau egală cu 5600 de grade Kelvin vor emula cel mai fidel căldura și intensitatea luminii soarelui. În aparență, aceasta ar fi doar o alternativă la iluminatul natural, dar tehnologia aduce un avantaj nesperat, scos la iveală de o analiză scurtă asupra culturilor de salata tip frunză de stejar. Cultivată în câmp, ea se dezvoltă armonios, dar stresul cauzat de razele în infraroșu, din spectrul luminii solare, cauzează înroșirea frunzelor. Într-un solar în care primește lumină generată de o instalație LED, această cultură se dezvoltă mai rapid și își păstrează pigmentul verde.

  Creșterea producției alimentelor de origine animală și a vegetalelor

  Expertiza Philips în domeniul iluminatului locuințelor și construcțiilor agricole este dovedită de-a lungul deceniilor, ceea ce reprezintă o garanție pentru pasul următor. Dezvoltat în colaborare cu biologii, fermierii și specialiștii în construirea adăposturilor pentru animale, tehnologia de iluminare Nature Dynamics este un sprijin de nădejde al crescătorilor de păsări. Sistemul integrat oferă rețete de iluminare adaptate nevoilor zburătoarelor, prin crearea unui ambient relaxant și cald. Datorită acestuia, micile vietăți se dezvoltă armonios și consumă o cantitate mai mică de hrană și de vitamine. Cu un corp sănătos, cu o carne de cea mai bună calitate, bogată în nutrienți, și cu ouă aspectuoase, găinile crescute cu ajutorul sistemului Nature Dynamics reprezintă o investiție cu profit asigurat.

   

  Centrul de cercetare în agronomie Delphi Improvement Center, din Bleiswijk, Olanda, oferă unul dintre cele mai bune exemple cu privire la contribuția tehnologiei LED în obținerea unor producții agricole mai bune. Prin utilizarea unui sistem GreenPower LED, pus în funcțiune într-o cultură de tomate Juanita, specialiștii olandezi au reușit să obțină o recoltă bogată după doar 33 de săptămâni. Aceasta le-a permis plantarea unei noi culturi, pentru ca a doua recoltă să fie obținută în mai puțin de un an. Rapiditatea procesului a fost ajutată mult de temperatura de culoare optimă a lămpilor LED și de lipsa căldurii pe care ar fi radiat-o un sistem de iluminat convențional. Cel din urmă avantaj se face simțit îndeosebi în zilele de toamnă, când înserarea timpurie aduce necesitatea menținerii luminilor artificiale în funcțiune pentru mai mult timp.

  Controlul mai facil al producției anuale

  Cultivatorii de legume sunt mereu în căutare de soluții care să le ofere mai multă flexibilitate în manipularea creșterii culturilor și precizie sporită în obținerea unei recolte cât mai generoase. Îngrășămintele și solul nu sunt singurele componente din proces care pot fi optimizate prin îmbunătățirea permanentă a rețetelor după care sunt alcătuite. Lumina este și ea unul dintre elementele nutritive ce pot fi generate într-o manieră cât mai potrivită cu nevoile fiecărui tip de plantă în parte, pentru rezultate cât mai bune și pentru o rentabilitate cât mai mare a culturii. Sistemul Philips GrowWise permite crearea și execuția facilă a rețetelor personalizate de lumină a cărei proiecție asupra plantelor se face cu ajutorul modulelor controlabile. Sistemul poate fi conectat la instalații de iluminare deja existente sau poate fi conceput de la zero, în ferme, sere, solarii și stațiuni de cercetare legumicolă.

  Facilitarea agriculturii verticale

  Culturile crescute pe straturi suprapuse cuceresc tot mai mult sistemele de agricultură în mediu controlat, iar una dintre nevoile specifice ale acestora este reprezentată de utilizarea curentă a sistemelor integrate de iluminare cu LED-uri specializate. Concepute exact pentru sistemele de creștere verticală, modulele de producție LED GreenPower sunt soluția ce poate face diferența dintre experiment și cultură viabilă. Sistemul cu o eficiență energetică ridicată și cu o durată de viață îndelungată poate fi pus în practică atât în instalațiile de creștere concepute de la zero, cât și în cele deja funcționale.

   

  Datorită eficienței energetice ridicate și duratei de viață îndelungate, modulul de producție LED GreenPower este o modalitate rentabilă de a îmbunătăți controlul climatic și pe cel al culturilor pentru mediile de cultivare interioare. Salata verde, fructele moi, cum ar fi zmeura, căpșunele și coacăzele, precum și plantele aromatice sunt culturile cele mai avantajate de folosirea sistemelor de iluminat GreenPower LED.

  Ce alte avantaje oferă iluminatul cu LED

  Ce alte avantaje oferă iluminatul cu LED

  Prin alegerea corpurilor de iluminat cu LED-uri, care completează lumina naturală prin furnizarea spectrului și intensității de care fructele și legumele au nevoie, fără a adăuga căldură suplimentară, calitatea plantelor este îmbunătățită substanțial. Rețetele de lumină, disponibile prin sistemul de management al temperaturii de culoare, sporesc randamentul culturilor chiar și în lunile de iarnă. Avantajele oferite de tehnologia LED GreenPower sunt numeroase.

  Siguranță în utilizare

  Modulele LED Philips se montează foarte simplu, sunt concepute pentru utilizare facilă și sigură, iar sistemul integrat din care fac parte poate fi extins și adaptat permanent pentru a satisface noile nevoi. Instalarea facilă a corpurilor de iluminat suspendate este completată de un alt avantaj major față de tehnologiile tradiționale: lipsa necesității unui sistem de răcire cu apă, element ce ar predispune ansamblul unei serii întregi de defecțiuni și de disfuncții specifice.

  Costuri reduse de consum

  Lămpile LED GreenPower sunt gândite pentru a conferi o funcționare cât mai eficientă din punctul de vedere al consumului de energie, astfel încât să reducă încărcarea sistemului electric și să scadă considerabil costul de funcționare al fermei. Montate pe acoperișul solariilor sau pe cadrul de deasupra plantelor înalte, corpurile de iluminat Philips GreenPower transformă în mod optim energia electrică în lumină, pentru o recoltă cât mai bogată, indiferent de cultura aleasă.

  Costuri mici ale mentenanței

  Un sistem de iluminare LED, ce oferă posibilitatea de a controla temperatura de culoare, aduce atuul flexibilității în specificul de activități al unei ferme. Astfel, pot fi cultivate culturi felurite, în diferite momente ale anului, acțiuni ce nu ar fi realizabile prin utilizarea modulelor de iluminat dedicate cu parametri de iluminare invariabili. Tehnologia Philips GreenPower simplifică, de asemenea, instalarea și eforturile logistice, reducând implicit și costurile forței de muncă, datorită capacității unui modul de a îndeplini rolul mai multora de tip clasic.

  Caracterul ecologic al tehnologiei

  Așa cum indică și numele ei, tehnologia LED creată de Philips este dezvoltată în jurul preocupării pentru mediul înconjurător. Atât corpurile de iluminat GreenPower, cât și modulele pentru controlul temperaturii de culoare sunt optimizate pentru un consum cât mai redus de energie obținută prin exploatarea combustibililor fosili. Mai mult, prin compatibilitatea cu solariile și cu serele în care plantele sunt cultivate pe verticală, tehnologia Philips GreenPower nu necesită utilizarea pesticidelor care s-ar infiltra, în mod normal, în sol și în pânza freatică.
  Agricultura viitorului nu mai este un mit, iar beneficiile ei se află acum la dispoziția tuturor. Cu tehnici și echipamente de iluminare de cea mai înaltă performanță, Philips GreenPower este un factor indispensabil pentru obținerea unor recolte bogate și profitabile.
  Credit foto: Philips
  Surse: