Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Ghid de amenajare a bucătăriei. Cum poate transforma lumina acest spațiu


  Nu numai că nu toate casele sau apartamentele au living, dar și atunci când acesta există, rolul său ca spațiu social este detronat de bucătărie. Musafirii sunt primiți aici de multe ori, tot aici se adună familia, pentru povești în jurul mesei, dar aceasta este și principala zonă de lucru, din întreaga locuință. Iată de ce bucătăria poate fi considerată cel mai important spațiu al casei și de ce merită o amenajare ca la carte, în care lumina joacă un rol esențial.
   


  Amenajarea bucătăriei – câteva reguli de bază


  În amenajarea oricărui spațiu, oricât de nerăbdători am fi să ne exprimăm creativitatea, acesta nu ar trebui să fie primul pas. Întocmai precum un arhitect sau un constructor, vom începe cu măsurători și cu trecerea în revistă a detaliilor tehnice pe care va trebui să le luăm în calcul, de la dimensiunile spațiului disponibil, până la modul în care este distribuită în încăpere lumina naturală.


  Dimensionarea corectă a spațiului disponibil în bucătărie


  Înaintea oricăror măsurători, trebuie avut în vedere faptul că orice bucătărie, mai mică sau mai mare, este compartimentată în funcție de următoarele trei zone de lucru: zona pentru gătit (unde avem blatul de bucătărie și aragazul sau plita), zona pentru spălat (aici se găsesc chiuveta și mașina de spălat vase) și zona de depozitare (sertare, dulapuri, frigider).

   

  Un alt aspect care merită menționat este faptul că, în țara noastră, cele mai multe bucătării sunt de dimensiuni reduse, în special dacă ne referim la apartamente. Din acest motiv, este foarte utilă o discuție despre amenajarea bucătăriilor mici și despre modul în care o dimensionare corectă, utilizarea mobilierului multifuncțional, dar și culorile și lumina pot amplifica aceste spații.

   

  În funcție de dimensiunile lor, bucătăriile pot fi clasificate în mai multe tipuri, variantele tradiționale fiind bucătăriile în linie (piesele de mobilier și electrocasnicele sunt așezate pe un singur perete), cele în formă de L (sunt folosiți doi pereți) sau în formă de U (ideală în bucătăriile mari, permite accesul rapid între zonele de lucru).

   

  În ceea ce privește măsurarea spațiului din bucătărie, aceasta va începe prin realizarea unei schițe pe care vom nota valori ca înălțimea, de la pardoseală până la plafon, distanțele dintre pereți, dimensiunile ușilor și ferestrelor și spațiul necesar pentru deschidere, dar și o estimare a spațiului de care va fi nevoie între corpurile de mobilier. De exemplu, distanța necesară între blatul de lucru și rafturile suspendate deasupra acestuia trebuie să fie de minim 50 cm. 
   


  Ergonomia și triunghiul de lucru în amenajarea bucătăriei 


  Una dintre recomandările specialiștilor în amenajări este organizarea spațiului din bucătărie în așa fel încât să fie creat un triunghi de lucru între chiuvetă, aragaz și frigider - zona cu cea mai mare mobilitate, în care se desfășoară majoritatea activităților din bucătărie. Acest lucru înseamnă că trebuie facilitat accesul rapid între cele trei zone de lucru despre care am vorbit mai sus, evitând, de exemplu, instalarea unei insule de bucătărie în interiorul triunghiului de lucru.
   


  Folosirea luminii naturale în bucătărie


  Ca spațiu deopotrivă funcțional și social, bucătăria este cea mai vizitată zonă a casei și are nevoie de o iluminare cât mai eficientă. Un rol important îl joacă alegerea corectă a corpurilor de iluminat, dar, înainte de a ajunge acolo, este necesar să ne asigurăm că există lumină naturală din abundență. Lumina este un factor esențial în orice încăpere de lucru, dar are și rolul de a amplifica vizual spațiul.

   

  Dacă bucătăria ta nu beneficiază de suficientă lumină naturală, sursele de lumină artificială vor fi amplasate în număr mare, cu accent pe zona blatului de lucru, a mesei și barului, dar și pentru a pune în valoare diferite elemente decorative prezente aici.


  Folosirea eficientă a înălțimii în amenajarea bucătăriei 


  În bucătăriile de mici dimensiuni, dar și acolo unde există un număr mare de obiecte și piese de mobilier, înălțimea este unul dintre elementele ajutătoare în organizarea cât mai eficientă a spațiului. Instalarea sertarelor și a dulapurilor se realizează cât mai mult pe verticală, până la tavan, așa încât să rămânem cu o zonă de lucru cât mai generoasă. Utilizarea mobilierului multifuncțional este mai dificil de pus în practică în bucătărie, unde ai nevoie de piese solide și suprafețe de lucru disponibile în permanență, dar poți folosi, de pildă, o masă pliantă - dacă nu pentru gătit, cel puțin pentru savurat cafeaua.


  Rolul poziționării corecte a prizelor 


  Odată cu măsurătorile și planificarea spațiului, un alt detaliu care trebuie stabilit este amplasarea corectă a prizelor și întrerupătoarelor. Acestea trebuie să asigure accesul rapid și ușor pentru folosirea tuturor aparatelor electrocasnice și corpurilor de iluminat. Tot în această etapă, vom stabili poziția țevilor de apă curentă și gaz și a caloriferelor, în cazul în care dorim să aducem modificări.
   


  Greșeli pe care trebuie să le eviți atunci când amenajezi bucătăria


  Organizarea bucătăriei devine mult mai simplă dacă știi ce aspecte intră pe lista celor mai comune greșeli:

   

  1. Neglijarea zonei de lucru - Așa cum am precizat deja, delimitarea zonei cu activitate intensă reprezintă una dintre cele mai importante etape în amenajarea unei bucătării. Chiuveta, cuptorul și frigiderul sunt cei trei poli ai planificării acestui spațiu și trebuie poziționate în așa mod încât să comunice între ele. Zona de lucru, numită și triunghiul bucătăriei, trebuie să asigure o mobilitate ușoară pentru locuitorii casei și nu este, deci, indicată aglomerarea ei cu diverse obiecte și piese de mobilier.

   

  2. Un blat de bucătărie care nu oferă suficient spațiu de desfășurare - Blatul de lucru trebuie să fie suficient de întins încât să permită o activitate eficientă în bucătărie. O bucătărie în care se gătește des și unde există un număr mare de aparate electrocasnice are nevoie de cât mai multe suprafețe plane.

   

  3. O planificare care nu ia în considerare toate detaliile - Reorganizarea unei bucătării implică o lungă listă de lucrări. Va trebui să iei în calcul vopsirea pereților și finisarea cu plăci ceramice, montarea parchetului sau a gresiei, repararea sistemului de ventilație, alegerea celor mai potrivite surse de lumină și a unor dulapuri compartimentate eficient, în așa fel încât să nu existe obiecte sau ustensile care nu își găsesc locul. Nu în ultimul rând, toate aceste detalii trebuie aduse împreună, armonizate, ca linii și culori, pentru a crea un design coerent.
   


  Tendințe în amenajarea bucătăriei moderne


  Bucătăriile moderne sunt foarte mult inspirate din stilul minimalist, asiatic, dar și din designul american, care a propus modelul bucătăriilor open space, legate de living.


  Utilizarea tonurilor de contrast în bucătăriile moderne


  Folosirea contrastelor alb - negru sau culori deschise - nuanțe tari este de actualitate, de mare efect și pune în valoare ambele tonuri. Este de preferat, însă, ca aceste contraste să nu fie agresive, cum sunt cele între două culori puternice, ci să creeze o tranziție subtilă de la o nuanță, la alta, și, ca rezultat, o ambianță plăcută și primitoare.

   

  Astfel de contraste se pot regăsi atât în decorarea pereților, cât și în alegerea electrocasnicelor, ustensilelor de bucătărie și a elementelor de decor.


  Mobilierul cu rafturi metalice


  Rafturile din inox, ușor de transportat dintr-un spațiu în altul, minimaliste și extrem de utile pentru depozitare sunt utilizate pe scară largă în industria restaurantelor, dar au devenit o tendință și ca soluție casnică. Iubitorii stilului minimalist, dar și cei care au adunat, de-a lungul timpului, un adevărat instrumentar de bucătărie, vor aprecia mobilierul de acest tip.


  Chiuvete în culori nonconformiste 


  Dacă bucătăria are un aer mai degrabă neconvențional, modelul de chiuvetă va urma același stil, cea mai simplă soluție fiind alegerea unor nuanțe pe care nu le întâlnești la tot pasul. Înainte de a decide care sunt culorile potrivite, însă, trebuie să știi că unele chiuvete sunt reversibile și pot fi adaptate destul de ușor spațiului în care urmează să fie instalate. Chiar și așa, dacă alegi să montezi chiuveta sub fereastră, asigură-te că bateria acesteia nu va bloca deschiderea ferestrei spre interior.
   


  Contrastul de lumini și umbre în bucătăriile moderne


  Alături de culori, jocul de lumini poate crea contraste surpinzătoare. Vei obține astfel de efecte instalând corpuri de iluminat cu funcții și intensități diferite, în fiecare altă zonă a bucătăriei.

   

  ●     sisteme de iluminat pentru blaturi

  ●     spoturi luminoase pentru zona barului sau pentru diverse rafturi

  ●     elemente încastrate în plafon sau lămpi suspendate deasupra mesei

  ●     lumini de atmosferă plasate la fereastră, sau în zona destinată cititului sau băutului cafelei
   


  Electrocasnicele smart și bucătăriile moderne


  O bucătărie inteligentă este echipată cu electrocasnice pe măsură, însă, oricât de multe promisiuni ar oferi unele dintre acestea, o gândire practică te salvează de la neplăcerile ulterioare.

   

  Ce ar trebui să iei în calcul? De exemplu, nu risipi bugetul pe aparate de care nu ai cu adevărat nevoie și alege electrocasnice cu o capacitate adaptată nevoilor tale și ale familiei, cum ar fi o combină frigorifică spațioasă, dacă obișnuiești să faci piața o dată pe săptămână.
   


  Rolul corpurilor de iluminat în amenajarea bucătăriei


  Lumina are un rol important în bucătărie, nu doar pentru că amplifică spațiul și creează o atmosferă primitoare, dar și pentru siguranță, având în vedere numărul mare de obiecte manevrabile depozitate aici.
   

  Bucătăriile moderne se îndepărtează de stilul clasic al plafonierelor cu un singur bec, sursele de lumină fiind distribuite în așa fel încât să acopere fiecare zonă de lucru. Corpuri de iluminat discrete pot fi instalate inclusiv în interiorul dulapurilor sau în zona rafturilor de perete. Cu toate acestea, instalarea luminilor pe centru rămâne esențială, cele mai potrivite aici fiind lămpile de plafon sau cele suspendate, cu intensitate reglabilă.
   


  Tipuri de lumini folosite în amenajarea bucătăriei


  Lumini de lucru


  Principalele lumini de lucru instalate într-o bucătărie sunt sistemele folosite pentru iluminarea blatului, care fac mult mai sigură manevrarea ustensilelor pentru gătit. Intensitatea luminii este reglabilă, iar LED-urile încorporate oferă o foarte bună eficiență energetică.

   

  În zona mesei, cele mai potrivite sunt lămpile suspendate, care pot fi folosite alături de un dimmer care va regla intensitatea luminii și va crea atmosfera potrivită pentru cinele târzii - aceasta dacă nu este aleasă de la bun început o soluție de iluminat care oferă acest beneficiu, cum este acest pendul cu accente industriale și înălțime reglabilă, care difuzează o lumină caldă și plăcută.


  Lumini ambientale

   

  Lămpile de podea, de dimensiuni mai mari, sunt flexibile și pot fi direcționate către acele zone ale încăperii pe care dorim să le scoatem din umbră, cum ar fi o măsuță de cafea.

   

  Cu rol ambiental, pot fi utilizate și lămpile de masă care imită aspectul și efectul lumânărilor, cu toate că sunt echipate cu LED-uri. 


  Lumini de accentuare

   

  Lămpile suspendate, cu LED, sunt eficiente energetic și oferă o lumină focalizată, accentuând diferite zone precum rafturile de perete sau dressingul. 

   

  Recomandate pentru un astfel de efect sunt și spoturile luminoase încastrate sau cele grupate sub formă de lampă reglabilă, care trimit o rază de lumină ideală pentru iluminatul de evidențiere a diferitelor detalii din bucătărie. 


  Lumini decorative

   

  Lumina indirectă, un sistem disponibil într-o gamă variată de nuanțe, poate fi folosită cu rol decorativ, în bucătărie dar și în alte zone ale locuinței, pentru a evidenția și a colora diferite piese de mobilier sau elemente arhitecturale. Este simplu de instalat, schimbarea culorilor și efectul de lumină difuză fiind controlate prin telecomandă.
   


  Folosirea straturilor de lumini în bucătărie


  Folosirea mai multor corpuri de iluminat în aceeași încăpere permite introducerea diferitelor grade (straturi) de lumină. Pentru a avea parte, în bucătărie, de lumini de intensitate diferită, este important să nu folosim doar sursele de lumină directă și să evităm iluminarea acestui spațiu într-un mod uniform și monoton.
   


  Alegerea luminilor în funcție de mobilier


  În acest caz, regula este simplă: corpurile de iluminat trebuie să asigure o lumină caldă atunci când mobilierul este realizat din lemn sau pal și tonuri în accente mai reci, în cazul unui mobilier metalic sau de sticlă. Evită, însă, lumina foarte rece, care va da bucătăriei un aer industrial și steril și folosește din plin luminile ambientale.


  Smart lighting - Iluminatul modern în bucătărie 

   

  Sistemele de iluminat de tipul smart lighting sunt alcătuite din până la 50 de becuri conectate wirless, care pot fi controlate în cel mai simplu mod, de la distanță, cu ajutorul smartphone-ului sau tabletei. Acestea creează jocuri de lumini, își modifică nuanțele și intensitatea și, cel mai important, pot fi aprinse sau oprite chiar și după ce ai ieșit pe ușă, sau înainte să te întorci acasă.

   

  Surse foto: Shutterstock

  Ai nevoie de mai multe informatii?

  Pentru mai multe informatii contacteaza-ne folosind formularul de mai jos!