MENIU INTERTITLURI:
1. Amenajarea bucătăriei – câteva reguli de baz
a. Dimensionarea corectă a spațiului disponibil în bucătărie
b. Ergonomia și triunghiul de lucru în amenajarea bucătăriei
c. Folosirea luminii naturale în bucătărie
d. Folosirea eficientă a înălțimii în amenajarea bucătăriei
e. Rolul poziționării corecte a prizelor
f. Greșeli pe care trebuie să le eviți atunci când amenajezi bucătăria
2. Tendințe în amenajarea bucătăriei moderne
a. Utilizarea tonurilor de contrast în bucătăriile moderne
b. Mobilierul cu rafturi metalice
c. Chiuvete în culori nonconformiste
d. Contrastul de lumini și umbre în bucătărie
e. Electrocasnicele smart și bucătăriile moderne
3. Rolul corpurilor de iluminat în amenajarea bucătăriei
a. Tipuri de lumini folosite în amenajarea bucătăriei
b. Folosirea straturilor de lumini în bucătărie
Înaintea oricăror măsurători, trebuie avut în vedere faptul că orice bucătărie, mai mică sau mai mare, este compartimentată în funcție de următoarele trei zone de lucru: zona pentru gătit (unde avem blatul de bucătărie și aragazul sau plita), zona pentru spălat (aici se găsesc chiuveta și mașina de spălat vase) și zona de depozitare (sertare, dulapuri, frigider).
Un alt aspect care merită menționat este faptul că, în țara noastră, cele mai multe bucătării sunt de dimensiuni reduse, în special dacă ne referim la apartamente. Din acest motiv, este foarte utilă o discuție despre amenajarea bucătăriilor mici și despre modul în care o dimensionare corectă, utilizarea mobilierului multifuncțional, dar și culorile și lumina pot amplifica aceste spații.
În funcție de dimensiunile lor, bucătăriile pot fi clasificate în mai multe tipuri, variantele tradiționale fiind bucătăriile în linie (piesele de mobilier și electrocasnicele sunt așezate pe un singur perete), cele în formă de L (sunt folosiți doi pereți) sau în formă de U (ideală în bucătăriile mari, permite accesul rapid între zonele de lucru).
În ceea ce privește măsurarea spațiului din bucătărie, aceasta va începe prin realizarea unei schițe pe care vom nota valori ca înălțimea, de la pardoseală până la plafon, distanțele dintre pereți, dimensiunile ușilor și ferestrelor și spațiul necesar pentru deschidere, dar și o estimare a spațiului de care va fi nevoie între corpurile de mobilier. De exemplu, distanța necesară între blatul de lucru și rafturile suspendate deasupra acestuia trebuie să fie de minim 50 cm.
Ca spațiu deopotrivă funcțional și social, bucătăria este cea mai vizitată zonă a casei și are nevoie de o iluminare cât mai eficientă. Un rol important îl joacă alegerea corectă a corpurilor de iluminat, dar, înainte de a ajunge acolo, este necesar să ne asigurăm că există lumină naturală din abundență. Lumina este un factor esențial în orice încăpere de lucru, dar are și rolul de a amplifica vizual spațiul.
Dacă bucătăria ta nu beneficiază de suficientă lumină naturală, sursele de lumină artificială vor fi amplasate în număr mare, cu accent pe zona blatului de lucru, a mesei și barului, dar și pentru a pune în valoare diferite elemente decorative prezente aici.
Organizarea bucătăriei devine mult mai simplă dacă știi ce aspecte intră pe lista celor mai comune greșeli:
1. Neglijarea zonei de lucru - Așa cum am precizat deja, delimitarea zonei cu activitate intensă reprezintă una dintre cele mai importante etape în amenajarea unei bucătării. Chiuveta, cuptorul și frigiderul sunt cei trei poli ai planificării acestui spațiu și trebuie poziționate în așa mod încât să comunice între ele. Zona de lucru, numită și triunghiul bucătăriei, trebuie să asigure o mobilitate ușoară pentru locuitorii casei și nu este, deci, indicată aglomerarea ei cu diverse obiecte și piese de mobilier.
2. Un blat de bucătărie care nu oferă suficient spațiu de desfășurare - Blatul de lucru trebuie să fie suficient de întins încât să permită o activitate eficientă în bucătărie. O bucătărie în care se gătește des și unde există un număr mare de aparate electrocasnice are nevoie de cât mai multe suprafețe plane.
3. O planificare care nu ia în considerare toate detaliile - Reorganizarea unei bucătării implică o lungă listă de lucrări. Va trebui să iei în calcul vopsirea pereților și finisarea cu plăci ceramice, montarea parchetului sau a gresiei, repararea sistemului de ventilație, alegerea celor mai potrivite surse de lumină și a unor dulapuri compartimentate eficient, în așa fel încât să nu existe obiecte sau ustensile care nu își găsesc locul. Nu în ultimul rând, toate aceste detalii trebuie aduse împreună, armonizate, ca linii și culori, pentru a crea un design coerent.
Folosirea contrastelor alb - negru sau culori deschise - nuanțe tari este de actualitate, de mare efect și pune în valoare ambele tonuri. Este de preferat, însă, ca aceste contraste să nu fie agresive, cum sunt cele între două culori puternice, ci să creeze o tranziție subtilă de la o nuanță, la alta, și, ca rezultat, o ambianță plăcută și primitoare.
Astfel de contraste se pot regăsi atât în decorarea pereților, cât și în alegerea electrocasnicelor, ustensilelor de bucătărie și a elementelor de decor.
Alături de culori, jocul de lumini poate crea contraste surpinzătoare. Vei obține astfel de efecte instalând corpuri de iluminat cu funcții și intensități diferite, în fiecare altă zonă a bucătăriei.
● sisteme de iluminat pentru blaturi
● spoturi luminoase pentru zona barului sau pentru diverse rafturi
● elemente încastrate în plafon sau lămpi suspendate deasupra mesei
● lumini de atmosferă plasate la fereastră, sau în zona destinată cititului sau băutului cafelei
O bucătărie inteligentă este echipată cu electrocasnice pe măsură, însă, oricât de multe promisiuni ar oferi unele dintre acestea, o gândire practică te salvează de la neplăcerile ulterioare.
Ce ar trebui să iei în calcul? De exemplu, nu risipi bugetul pe aparate de care nu ai cu adevărat nevoie și alege electrocasnice cu o capacitate adaptată nevoilor tale și ale familiei, cum ar fi o combină frigorifică spațioasă, dacă obișnuiești să faci piața o dată pe săptămână.
Lumina are un rol important în bucătărie, nu doar pentru că amplifică spațiul și creează o atmosferă primitoare, dar și pentru siguranță, având în vedere numărul mare de obiecte manevrabile depozitate aici.
Bucătăriile moderne se îndepărtează de stilul clasic al plafonierelor cu un singur bec, sursele de lumină fiind distribuite în așa fel încât să acopere fiecare zonă de lucru. Corpuri de iluminat discrete pot fi instalate inclusiv în interiorul dulapurilor sau în zona rafturilor de perete. Cu toate acestea, instalarea luminilor pe centru rămâne esențială, cele mai potrivite aici fiind lămpile de plafon sau cele suspendate, cu intensitate reglabilă.
Principalele lumini de lucru instalate într-o bucătărie sunt sistemele folosite pentru iluminarea blatului, care fac mult mai sigură manevrarea ustensilelor pentru gătit. Intensitatea luminii este reglabilă, iar LED-urile încorporate oferă o foarte bună eficiență energetică.
În zona mesei, cele mai potrivite sunt lămpile suspendate, care pot fi folosite alături de un dimmer care va regla intensitatea luminii și va crea atmosfera potrivită pentru cinele târzii - aceasta dacă nu este aleasă de la bun început o soluție de iluminat care oferă acest beneficiu, cum este acest pendul cu accente industriale și înălțime reglabilă, care difuzează o lumină caldă și plăcută.
Lămpile de podea, de dimensiuni mai mari, sunt flexibile și pot fi direcționate către acele zone ale încăperii pe care dorim să le scoatem din umbră, cum ar fi o măsuță de cafea.
Cu rol ambiental, pot fi utilizate și lămpile de masă care imită aspectul și efectul lumânărilor, cu toate că sunt echipate cu LED-uri.
Lămpile suspendate, cu LED, sunt eficiente energetic și oferă o lumină focalizată, accentuând diferite zone precum rafturile de perete sau dressingul.
Recomandate pentru un astfel de efect sunt și spoturile luminoase încastrate sau cele grupate sub formă de lampă reglabilă, care trimit o rază de lumină ideală pentru iluminatul de evidențiere a diferitelor detalii din bucătărie.
Lumina indirectă, un sistem disponibil într-o gamă variată de nuanțe, poate fi folosită cu rol decorativ, în bucătărie dar și în alte zone ale locuinței, pentru a evidenția și a colora diferite piese de mobilier sau elemente arhitecturale. Este simplu de instalat, schimbarea culorilor și efectul de lumină difuză fiind controlate prin telecomandă.
Sistemele de iluminat de tipul smart lighting sunt alcătuite din până la 50 de becuri conectate wirless, care pot fi controlate în cel mai simplu mod, de la distanță, cu ajutorul smartphone-ului sau tabletei. Acestea creează jocuri de lumini, își modifică nuanțele și intensitatea și, cel mai important, pot fi aprinse sau oprite chiar și după ce ai ieșit pe ușă, sau înainte să te întorci acasă.
Surse foto: Shutterstock