Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Fluxul luminos și intensitatea luminii


  Decorul unei locuințe cu aer călduros, al unei unități de cazare ce se dorește a fi cât mai primitoare sau al unei verande amenajate pentru nopțile de vară nu poate fi niciodată complet fără echipamentele de iluminat potrivite. Mai presus de aspectul subiectiv al culorilor dorite într-un anumit cadru, rolul pe care îl joacă nivelul de lumină perceput de ochiul uman a reprezentat, de-a lungul timpului, obiect de studiu atât pentru medicii oftalmologi, cât și pentru psihiatri. Dacă un nivel insuficient de intensitate a luminii este asociat adesea cu deficitul de melatonină, corpurile de iluminat cu tehnologie LED se conturează drept alegerea optimă, indiferent de spațiul pe care intenționăm să îl amenajăm. Indiferent dacă alegem lumina caldă sau pe cea rece, este important ca fluxul de lumină asigurat în fiecare perimetru să fie cel optim.  

   

  •  Ce sunt fluxul luminos și intensitatea luminii 
  •  De ce sunt importante acestea în alegerea surselor de lumină
  •  Care sunt valorile lor optime

   

  Vezi AICI categoria noastră RoomFlex

  Ce sunt fluxul luminos și intensitatea luminii

   

  Dacă ramura fizicii care studiază proprietățile luminii este optica, domeniul acesteia, consacrat modului în care percepe ochiul uman stimulii luminoși, este fotometria. Aceasta desemnează fluxul luminos drept puterea percepută a unei surse de lumină și îl diferențiază de fluxul radiant, ce reprezintă puterea totală a luminii emise. Astfel, unitatea de măsură a fluxului luminos este lumenul, ce reprezintă fluxul luminos produs de o sursă de lumină cu intensitatea de 1cd, pe un unghi solid al steradianului.

   

  În viața de zi cu zi, un consumator preocupat de fluxul luminos pe care i-l poate oferi un bec trebuie să citească indicațiile de pe ambalaj. Numărul cât mai mare de lumeni reprezintă garanția că un anumit corp de iluminat va fi cât mai util pentru locuință sau business, prin eficacitatea sa. În mod previzibil, un corp de iluminat de tip LED va oferi o cantitate de lumeni echivalentă unuia de tip incandescent, la o putere mai mică, deci, implicit, la un consum mult mai eficient.

   

  Intensitatea luminii conferite de o anumită sursă se măsoară cu ajutorul luxmetrului. Această valoare se determină cu ajutorul unității de măsură numite lux, care determină cantitatea de lumină ce rezultă din distribuirea uniformă a unui lumen pe o suprafață de un metru pătrat. Intensitatea unei surse de iluminare, însă, poate varia în funcție de distanța dintre suprafață și sursa luminii, precum și de unghiul la care este orientat fasciculul degajat de corpul de iluminat. Caracterul versatil al LED-urilor ce permit reglarea intensității de lumină este un atu la decorarea oricărui spațiu, prin oferirea posibilității de a crea atmosfera perfectă.

   

  Vezi categoria noastră  DecoScene

  De ce sunt importante acestea în alegerea surselor de lumină

  De ce sunt importante acestea în alegerea surselor de lumină

   

  În procesul de alegere a surselor de lumină, există multe criterii ce pot fi aplicate. Intensitatea potrivită a acestora, în raport cu solicitările la care vor răspunde de-a lungul utilizării trebuie să se afle în topul preocupărilor, iar cel mai important aspect, în acest sens, este indicația cu privire la fluxul luminos. Cu o mare varietate de fluxuri luminoase, becurile cu LED Philips se potrivesc unei game foarte largi de utilizări. Există locuri în care este necesar un flux luminos puternic, de până la 2.000 lm, cum ar fi lobby-ul unui hotel, piscina unei reședințe sau veranda unei pensiuni.

   

  La interior, în funcție de utilizarea acestora, LED-urile pot oferi o valoare exprimată în lumeni care să pornească de la 250. Dacă unele becuri pot asigura o luminozitate superioară altora, acestea pot fi folosite în scopuri diferite. Reciproc, acolo unde nevoile de luminozitate nu sunt unele excesive, este necesară acea soluție care să asigure fluxul corect de lumină, adaptat unui spațiu îngust sau unui iluminat ambiental gândit după un anumit scenariu. Cantitatea de lumină folosită într-o cameră este strâns legată de rolul încăperii, iar luminozitatea potrivită a becurilor face orice activitate mai plăcută și mai benefică.

   

  Vezi categoria noastră  Gentlespace Gen3

  Care sunt valorile lor optime

  Care sunt valorile lor optime


  Cu o importanță care se răsfrânge pe termen lung asupra stării de sănătate a tuturor celor care vor beneficia de efectul lor, corpurile de iluminat trebuie selectate și după valoarea în lumeni. Alături de temperatura de culoare, acest parametru va defini acțiunile la care vom folosi LED-urile și va ajuta la maximizarea rezultatelor pe care le așteptăm. Dacă numărul de Watti se referă doar la volumul de energie pe care îl folosește un bec, cantitatea reală de lumină furnizată de acesta trebuie raportată la contextul în care el va fi înglobat.

  Valorile fluxului luminos în funcție de tipul de bec și puterea acestuia


  Este cunoscută eficiența imbatabilă a unui bec cu LED, în comparație cu cea realizată după vechea tehnologie, cu incandescență. Acesta este și motivul pentru care un bec cu LED, cu o capacitate de 9 W, oferă un flux luminos de minimum 700 de lumeni, o valoare echivalentă cu cea a unui bec incandescent de 60 W. Un bec cu tehnologie clasică și cu o capacitate de 100 de W poate furniza până la 1.500 lm, o performanță pe care un bec cu LED o poate oferi cu o capacitate de doar 15 W.
  Valori recomandate ale intensității luminii în funcție de încăpere și activități

  Valori recomandate ale intensității luminii în funcție de încăpere și activități


  Numărul cât mai mare de lumeni nu este suficient, pentru a face dintr-un bec opțiunea ideală. În același timp, simpla alegere a unei soluții ce oferă temperatura de culoare potrivită nu garantează o cantitate de lumină cu adevărat utilă. Potrivit normelor privind protecția clădirilor de locuințe, stabilite prin normativul 057/2002, sunt prevăzute nivelurile medii de iluminare recomandate pe metru pătrat, după destinația încăperii. Astfel, dacă livingul și dormitorul necesită un nivel general de 5000 de lumeni și unul de până la 500 lm, pentru citit, bucătăria este încăperea în care trebuie asigurați între 100 și 300 de lumeni. Baia necesită un minim de 100 lm, în timp ce coridoarele și scara blocului trebuie să primească cel puțin 75, respectiv 50 de lumeni.

   

  Informațiile de mai sus pot deveni un ghid practic, de fiecare dată când vei dori să actualizezi echipamentele de iluminat din casa ta. Cu alegerile potrivite, vei eficientiza consumul de energie și îți vei face timpul mai plăcut.

   

  Credit foto: Philips

  Surse:

  https://www.lighting.philips.com.sg/systems/system-areas/recreational-sports

  https://www.lighting.philips.com/main/cases/cases/hospitality/ariane-hotel

  https://www.lighting.philips.ro/b-dam/b2b-li/en_AA/Experience/cases/gentle-space/GentleSpace%20gen2%20brochureINT.pdf

  Boris Zupancic

  Contacteaza-ne folosind formularul de mai jos!


  Boris Zupancic
  Expert Philips Lighting