Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Cum ne influențează lumina memoria


  Într-un studiu recent, oamenii de știință au observat efectele luminii asupra structurii creierului nostru și cum ne poate afecta lipsa acesteia.

  Ni s-a întâmplat tuturor ca atunci când ne trezim dis de dimineață într-o zi de muncă să ne întindem după pernă și să o tragem nemulțumiți peste ochi. De multe ori tragem draperiile de cu seară pentru a bloca lumina să intre în cameră. Ceea ce se pare că tot uităm este faptul că lumina influențează felul în care creierul nostru funcționează, din punct de vedere cognitiv.

   

  Neurologii de la Michigan State University au publicat în jurnalul Hippocampus un nou studiu al efectelor luminii puternice și celei slabe asupra capacităților cognitive ale creierului. Doctorul Joel Soler, alături de colegii săi, a studiat activitatea cerebrală a șoarecilor din specia arvicolinelor care trăiesc în zona Nilului. Această specie este asemănătoare omului prin faptul că este activă pe timp de zi și doarme pe timpul nopții.

   

  Cum afectează lipsa de iluminare potrivită structura neurologică
  Cum afectează lipsa de iluminare potrivită structura neurologică
  Cum afectează lipsa de iluminare potrivită structura neurologică

   

  Pe o perioadă de patru săptămâni, neurologii au expus șoarecii intermitent la lumină puternică și lumină slabă. Rezultatele au arătat faptul că activitatea hipocampului în grupul expus luminii slabe a scăzut cu 30%. Hipocampul este acea regiune a creierului care are un rol critic în ceea ce privește memoria și capacitatea de a studia.

   

  De asemenea, neurologii au descoperit că șoarecii expuși luminii slabe au dat rezultate nesatisfăcătoare la o probă de orientare în spațiu pentru care au fost antrenați anterior experimentului. Pe de altă parte, grupul expus luminii puternice a îndeplinit proba cu succes.

   

  După cele patru săptămâni, grupul expus luminii slabe a fost expus luminii puternice timp de încă patru săptămâni. Neurologii au concluzionat că abilitatea de concentrare a creierului a revenit complet. Aceștia au notat faptul că intensitatea luminii influențează atât abilitățile cognitive cât și neuroplasticitatea hipocampului.

   

  Care sunt implicațiile

   

  Prin urmare, expunerea constantă la lumină de intensitate scăzută poate duce la o scădere semnificativă a factorului neurotrofic derivat din creier care ajută neuronii să se regenereze și să creeze conexiuni mai puternice. De asemenea, segmentele dendritice se reduc și nu mai pot trimite mesajele între neuroni. Mai puține conexiuni înseamnă că performanțele creierului în ceea ce privește memoria vor scădea semnificativ.

   

  Știind cât de importantă este lumina din punct de vedere neurologic, o bună iluminare, fie acasă, fie la locul de muncă, ne va ajuta să ne păstrăm capacitatea de memorare pe o perioadă îndelungată și să prevenim pe cât posibil afecțiunile cognitive.

   

  Cum putem folosi lumina pentru a îmbunătăți memoria
  Cum putem folosi lumina pentru a îmbunătăți memoria
  Cum putem folosi lumina pentru a îmbunătăți memoria

   

  Pentru a fi mai productivi, în special la locul de muncă unde sunt necesare concentrarea și efortul, iluminatul inteligent este o soluție. În spațiile închise, unde lumina naturală nu este suficientă pentru a ne menține productivi întreaga zi de muncă, stările de somnolență apar mai devreme și ne perturbă concentrarea. Așa că, iluminarea artificială care se ajustează în funcție de momentul zilei va aduce beneficii companiilor care adoptă această strategie.

   

  source: Shutterstock

  Ai nevoie de mai multe informatii?

  Boris Zupancic

  Contacteaza-ne folosind formularul de mai jos!


  Boris Zupancic
  Expert Philips Lighting