Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Cum folosim lumina albă ajustabilă pentru a crește confortul și productivitatea la locul de muncă


  Spaţiile de birouri moderne sunt în curs de transformare. Tehnologiile inteligente sporesc eficiența, iar spațiile flexibile permit un nivel mai ridicat de personalizare a biroului de lucru. Dar O dată cu aceste schimbări, angajatorii, designerii și arhitecții sunt, mai mult ca niciodată, interesați să creeze un spațiu confortabil și orientat cu adevărat către clienţi, ceea ce crește productivitatea și bunăstarea la locul de muncă.

  Acestă tendință poate genera însă și o problemă de costuri: angajatorii doresc să folosească cât mai eficient spaţiile de birouri, prin reducerea zonei per angajat, dar știu că acest lucru nu se poate întâmpla în detrimentul confortului. Mediul de lucru este principalul declanşator al bunăstării fizice și psihice a ocupanților, iar natura complexă a muncii înseamnă că factorii psihologici precum concentrarea, starea de spirit, motivația și angajamentul sunt fundamentale pentru productivitate.
   

  Prin urmare, un nivel mai înalt de bunăstare se corelează cu o performanță ridicată a business-ului. Lumina joacă un rol extrem de important în acest sens, atâta vreme cât este tratată dincolo de rolul primar de a ilumina și de a prelungi ziua de lucru, ci mai mult ca o resursă creativă, capabilă să genereze un mediu confortabil, flexibil și productiv.

   

  Nu este o surpriză faptul că lumina este atât de importantă. Rasa umană a evoluat de-a lungul milioanelor de ani în aer liber. Existența noastră și ritmurile proprii au fost modelate de lumină, a cărei intensitate și spectru au variat în funcție de ciclurile zilnice și sezoniere. Dar acum petrecem până la 90% din timp în interior, unde nivelurile de lumină sunt, în general, reduse la un sfert din cei 2.000 de lucşi pe care îi găsim în aer liber, chiar și în cele mai întunecate zile. Într-o zi luminoasă, cu puțini nori, lumina soarelui oferă 100.000 de lucşi. Astfel, lumina de înaltă calitate și un design bun al corpurilor de iluminat pot face o diferență imensă la locul de muncă.

   

   

  Percepţia luminii

  Primul și cel mai evident mod în care lumina contribuie la bunăstarea noastră este crearea unor condiții optime pentru vedere. Se spune că 80% dintre informațiile pe care creierul nostru le percepe sunt acumulate vizual, fiind limpede că timpul prelungit petrecut în fața ecranului cauzează tulburări la nivelul ochilor și oboseală mentală. Însă un iluminat eficient poate crea condiții optime pentru vedere. Nu pentru toată lumea "optim" reprezintă, însă, același lucru; de exemplu, pe măsură ce înaintăm în vârstă, ochii noștri au nevoie de mai multă lumină și devenim mai predispuși la orbire.
   

  Oamenii de știință au demonstrat că lumina este benefică și pentru starea noastră de spirit și pentru nivelul de concentrare și vigilență. În camerele mai însorite, de exemplu, pacienții simt un grad mai scăzut de durere și stres și utilizează cu până la 22% mai puține medicamente de ameliorare a durerii pe oră. Lumina soarelui ajută pacienții diagnosticați cu boli psihice să se simtă mai puțin deprimați, să doarmă mai bine și să petreacă mai puţin timp în spital. Nivelurile ridicate de lumină oferă, de asemenea, o vigilență mai mare și o performanță mai bună.
   

  Vorbim, apoi, despre somn. În lumea modernă, dormim în medie șase ore și jumătate pe noapte, raportat la cele opt ore de care avem nevoie. Această privare de somn ne face să fim obosiți, ceea ce poate duce la stres, irascibilitate, deficit de atenție, probleme de memorie și de concentrare. Privarea de somn a fost corelată cu efecte medicale precum obezitatea și imunitatea scăzută, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și cancerul.
   

  Lumina este responsabilă de reglarea ciclului de somn. Dimineața, lumina ne trezește prin inhibarea producției de melatonină, hormonul de somn, iar seara, pe măsură ce lumina se diminuează, nivelurile de melatonină cresc din nou. În lumina naturală a zilei, ne simțim activi și pozitivi, iar când vine noaptea suntem pregătiți să dormim bine, ceea ce restabilește funcțiile fizice și mentale ale organismului. Dat fiind rolul luminii în viețile noastre, este clar că design-ul corpurilor de iluminat contribuie la motivarea angajaților, permitându-le să fie în cea mai bună formă.

   

  Ajustarea nuanțelor tipurilor de lumină

  Acum este timpul ca tehnologia cu lumină albă, cu funcție de reglare, să intervină. Termenul ”alb reglabil” descrie o multitudine de temperaturi de culoare generate de sursele de iluminat cu LED - de la tonuri calde la cele reci –  ale luminii albe provenite de la un corp de iluminat. Această ajustare poate fi realizată în moduri diferite, dar punctul cheie este atingerea acelui alb reglabil, care permite designerilor să folosească mai multe beneficii ale luminii în spaţiile de lucru.
   

  Soluțiile Philips respectă această promisiune. În întreaga gamă, se regăsesc trei caracteristici cheie - dinamica, setarea scenariilor și controlul personal - care permit profesioniștilor în iluminat, proprietarilor de clădiri și chiriașilor să creeze ambianțe diferite la birou, școală, în spaţii comerciale și spitale.
   

  Caracteristica dinamică permite ajustarea automată a nivelurilor de luminozitate și a temperaturii de culoare, în funcție de ora din zi, urmând ritmul nostru circadian şi imitând, astfel, lumina zilei.

   

  Setarea scenariilor oferă setări programate, dar personalizate: cele patru valori prestabilite sunt Standard, Prezentare, Focalizare și Calm, despre care s-a demonstrat că ajută oamenii să rămână concentraţi și atenți în timpul diferitelor activități. Nu în ultimul rând, funcţia de control personal permite utilizatorilor să personalizeze temperatura de culoare (între 2.700K și 6.500K) și nivelurile de intensitate a luminii, fie pe loc, fie folosind presetări personalizate.
   

  Printre corpurile de iluminat compatibile cu această tehnologie Philips se numără gamele Philips PowerBalance și LuxSpace. Utilizând aceste game, puteți să dotaţi complet spațiul de birouri cu lumina albă cu intensitate reglabilă.

   

  Studiu de caz: Innogy

  Compania cehă Innogy a apelat la Philips Lighting pentru a crea un sentiment de bunăstare la locul de muncă și a îmbunătăți performanța angajaţilor săi. În acest proces de renovare majoră, în care clădirea tradițională de birouri închise s-a transformat într-una cu design nou, de tip open-space, iluminatul a jucat un rol vital.
   

  Philips Lighting a instalat aproximativ 2.000 de corpuri Philips de iluminat cu LED, incluzând 860 de plafoniere Philips PowerBalance cu lumină albă reglabilă şi 96 de spoturi Philips LuxSpace. Acestea au fost programate pentru a oferi diferite setări de lumină în momente diferite ale zilei. Diferențele subtile ale temperaturii de culoare și ale intensității luminoase susţin confortul  ochilor, stimulează energia și îmbunătățesc confortul angajaților în timpul zilei de lucru.
   

  Când Innogy i-a întrebat pe cei 500 de angajaţi despre impactul noii scheme de iluminat, aproape 80% dintre ei au menţionat că este mai bună sau mult mai bună decât iluminarea anterioară, cu tuburi fluorescente. Între timp, 60% dintre angajați au indicat că îmbunătățirea iluminatului i-a făcut să perceapă biroul ca pe un loc unde sunt fericiți să lucreze. Indiferent de proiect, soluțiile Philips cu lumină albă reglabilă pot oferi cea mai bună lumină pentru un birou la cele mai înalte standarde – în prezent şi în viitor.

  Ai nevoie de mai multe informatii?

  Boris Zupancic

  Contacteaza-ne folosind formularul de mai jos!


  Boris Zupancic
  Expert Philips Lighting