MENIU:
Lumina pe care o numim „naturală” este una din multele radiații electromagnetice pe care Soarele le trimite spre planeta noastră. Din același spectru electromagnetic de radiații fac parte undele radio, microundele, razele infraroșii, razele gamma, razele X și razele ultraviolete.
Din acest motiv, lumina naturală pe care toate vietățile o primesc de la Soare mai este numită în fizică și lumină vizibilă, deoarece este singura radiație pe care ochiul uman o poate percepe.
Cât de importantă este lumina soarelui pentru sănătatea ta?
O „porție” moderată zilnică de lumină naturală este recomandată chiar de medici. Iată doar câteva motive pentru care lumina soarelui este importantă pentru sănătatea ta:
În lunile de primăvară și vară, corpul tău are nevoie de doar 10-20 de minute de lumină naturală pentru a produce vitamina D. Însă în timpul iernii, ar trebui să-i dai corpului tău chiar două ore de lumină naturală, fapt care nu nu este întotdeauna posibil.
Așa cum un număr impresionant de plante pot fi crescute doar cu ajutorul luminii artificiale, la fel și animalele (inclusiv oamenii) pot, în teorie, să trăiască doar cu lumină artificială, dacă aceasta ar fi dispusă într-un asemenea mod încât să imite comportamentul luminii Soarelui.
De exemplu, ar fi foarte important să existe un ciclu artificial de noapte-zi, pentru ca oamenii să-și poată păstra ritmul cicladic. Vitamina D ar trebui și ea suplimentată în mod eficient.
Unitatea de măsură folosită pentru a măsura cantitatea de lumină vizibilă emanată de un singur obiect se numește lumen. Pentru a măsura puterea unui obiect electric care emană lumină, unitatea de măsură folosită este wattul.
Pe lângă acestea, trebuie să ții cont și de temperatura de culoare, măsurată în grade Kelvin. Aceasta este cea care determină culoarea luminii emanate de sursă. Becurile cu o temperatură de culoare scăzută vor emana o lumină mai caldă (apropiată de spectrul infraroșu), iar cu cât temperatura de culoare crește, cu atât lumina va fi mai rece (și mai apropiată de spectrul ultraviolet).
Următoarele exemple ar trebui să-ți dea o idee mai bună despre cum se manifestă diferitele temperaturi de culoare:
În aplicațiile electrice de zi cu zi, trei tipuri principale de lumină artificială sunt folosite:
Chiar dacă becurile care folosesc lumină fluorescentă sunt mult mai econome decât cele incandescente, mercurul din interiorul lor le plasează sub LED-uri în topul eficienței ecologice.
Temperatura de culoare este însă diferită de cantitatea de lumină pe care un bec o emană. Pentru a determina cât de bine luminează un bec, cel mai bine ar fi să verifici numărul de lumeni pe care îl are. Dacă acesta nu este înscris pe ambalaj, atunci și numărul de wati îți poate da o idee despre puterea sa de iluminare.
Ținte cont și de corpul de iluminat pentru care vrei să folosești becurile. Există multe tipuri de corpuri de iluminat, care pot fi categorisite după utilitatea lor:
Cu suficientă lumină artificială, temperaturi potrivite și o cantitate potrivită de apă, plantele pot crește exclusiv în interior. Poți crește ierburi aromate precum arpagic, pătrunjel, mărar, mentă, oregano, rozmarin, cimbru, busuioc sau salvie, dar și flori precum trandafiri, garoafe, crizanteme, violete sau orhidee.
Nu va trebui să ții plantele constant sub lumina lămpilor. În general, 16 de ore de lumină cu pauză de 8 ore par a fi optime pentru creșterea majorității plantelor. Fiecare specie și soi are însă propriile cerințe și a trebui să te informezi despre acestea înainte să încerci să le crești.
Și aici, temperatura de culoarea joacă un rol important. Lumina rece este benefică plantei în stadiul vegetativ, pe când o lumină caldă îi va fi utilă în perioada de înflorire. Așa că alege sursele de lumină artificială cu atenție.
Becurile incandescente sunt o sursă bună de lumină caldă, însă căldura degajată de ele poate arde plantele. Becurile fluorescente sunt de mult timp folosite în horticultura interioară, deși spectrul lor este limitat la lumină rece. Chiar dacă sunt mai noi și mai costisitoare, becurile LED s-au dovedit a fi totuși cele mai versatile, datorită spectrului vast de temperaturi de culori pe care le pot emana.
În timp, lumina artificială creată prin tehnologia LED a început să imite din ce în ce mai bine lumina naturală. De aceea, becurile LED nu reprezintă doar o alegere mai ecologică și economică, ci și una mai sănătoasă.
Sursă foto: Shutterstock