Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Lumina naturală și lumina artificială: ce beneficii îți aduc în viața de zi cu zi


  Dacă lumina naturală este un element esențial vieții, lumina artificială este o invenție care l-a ajutat pe om încă din zorii preistoriei sale. În continuare, vei afla câte ceva despre cele două tipuri principale de lumină, despre cum te influențează și despre cum le poți folosi în mod benefic.

  MENIU:
   

  • Ce este lumina naturală este și de ce e importantă pentru sănătatea ta?
  • Ce este lumina artificială și ce tehnologii de iluminat sunt folosite în zilele noastre?
  • Cum folosești lumina artificială în spațiul interior?

  Ce este lumina naturală este și de ce e importantă pentru sănătatea ta?


  Lumina pe care o numim „naturală” este una din multele radiații electromagnetice pe care Soarele le trimite spre planeta noastră. Din același spectru electromagnetic de radiații fac parte undele radio, microundele, razele infraroșii, razele gamma, razele X și razele ultraviolete.

   

  Din acest motiv, lumina naturală pe care toate vietățile o primesc de la Soare mai este numită în fizică și lumină vizibilă, deoarece este singura radiație pe care ochiul uman o poate percepe.
   

  Cât de importantă este lumina soarelui pentru sănătatea ta?

  Cum folosești inteligent lumina naturală și lumina artificială


  O „porție” moderată zilnică de lumină naturală este recomandată chiar de medici. Iată doar câteva motive pentru care lumina soarelui este importantă pentru sănătatea ta:
   

  • Te ajută să-ți reglezi ceasul intern al organismului;
  • Ajută organismul să producă Vitamina D;
  • Îți crește nivelul de serotonină din organism și, în consecință, te simți mai vesel;
  • Ajută la sinteza melatoninei, hormon care contribuie la reglarea ritmului circadian al corpului;
  • Combate tulburările afective sezoniere - altfel spus, poți fi mai ușor afectat de depresie în anotimpurile în care zilele sunt mai scurte.

   

  În lunile de primăvară și vară, corpul tău are nevoie de doar 10-20 de minute de lumină naturală pentru a produce vitamina D. Însă în timpul iernii, ar trebui să-i dai corpului tău chiar două ore de lumină naturală, fapt care nu nu este întotdeauna posibil.

  Ce este lumina artificială și ce tehnologii de iluminat sunt folosite în zilele noastre?


  Încă de când a descoperit focul, omul a avut parte de lumină artificială. De atunci, el a continuat să-și îmbunătățească sursele de lumină artificială pentru ca activitățile sale să nu depindă exclusiv de lumina soarelui.

  Poate viața să existe doar cu lumină artificială?

   

  Așa cum un număr impresionant de plante pot fi crescute doar cu ajutorul luminii artificiale, la fel și animalele (inclusiv oamenii) pot, în teorie, să trăiască doar cu lumină artificială, dacă aceasta ar fi dispusă într-un asemenea mod încât să imite comportamentul luminii Soarelui.

   

  De exemplu, ar fi foarte important să existe un ciclu artificial de noapte-zi, pentru ca oamenii să-și poată păstra ritmul cicladic. Vitamina D ar trebui și ea suplimentată în mod eficient.

  Cum se măsoară lumina artificială?

   

  Unitatea de măsură folosită pentru a măsura cantitatea de lumină vizibilă emanată de un singur obiect se numește lumen. Pentru a măsura puterea unui obiect electric care emană lumină, unitatea de măsură folosită este wattul.

   

  Pe lângă acestea, trebuie să ții cont și de temperatura de culoare, măsurată în grade Kelvin. Aceasta este cea care determină culoarea luminii emanate de sursă. Becurile cu o temperatură de culoare scăzută vor emana o lumină mai caldă (apropiată de spectrul infraroșu), iar cu cât temperatura de culoare crește, cu atât lumina va fi mai rece (și mai apropiată de spectrul ultraviolet).

  Cum folosești inteligent lumina naturală și lumina artificială


  Următoarele exemple ar trebui să-ți dea o idee mai bună despre cum se manifestă diferitele temperaturi de culoare:
   

  • Lumina de lumânare, dar și apusul sau asfințitul - 1850o K
  • Bec incandescent de 100W - 2200o K
  • Bec cu halogen - 3400o K
  • Cer înnorat - 6500o K
  • Cer senin - peste 15.000o K

  Principalele surse de lumină artificială

   

  În aplicațiile electrice de zi cu zi, trei tipuri principale de lumină artificială sunt folosite:
   

  • Lumina incandescentă este folosită de becurile clasice, în care filamentul din metal este încălzit atât de tare încât emană lumină. Durata sa de viață este estimată la 1.000 de ore.
  • Lumina fluorescentă - folosită în tuburile de neon sau în becurile CFL. Durata unui bec CFL este estimată la 10.000 de ore.
  • Diodele emițătoare de lumină sau LED - produse care trec curentul electric printr-o diodă pentru a produce lumină. Durata de viață a unui bec LED este estimată la 50.000 de ore.

   

  Chiar dacă becurile care folosesc lumină fluorescentă sunt mult mai econome decât cele incandescente, mercurul din interiorul lor le plasează sub LED-uri în topul eficienței ecologice.

  Cum folosești lumina artificială în spațiul interior?


  Pentru a-ți ilumina atât în mod eficient, cât și în mod estetic locuința, factorul principal de care trebuie să ții cont rămâne temperatura de culoare.
  Cum folosești inteligent lumina naturală și lumina artificială

   

  • Lumina caldă (2700 - 3000o K) are nuanțe de roșu și galben. Deoarece ne amintește de foc, produce un efect relaxant și o ambianță plăcută în cameră. Se folosește cel mai des în living sau dormitor, unde intimitatea este importantă.
  • Lumina neutră (3500 - 4100o K) este de obicei albă. Intensitatea ei sporită face ca detaliile din încăperea în care este folosită să fie mai ușor vizibile. Stimulează activitatea mintală și întârzie apariția somnului. De aceea, poți folosi un astfel de bec lângă un birou sau un spațiu de citit.
  • Lumina rece (5000 - 6500o K) are nuanțe albăstrui, apropiindu-se de spectrul ultraviolet. Intensitatea ei poate deveni deranjantă pentru ochi. Poți folosi aceste becuri în baie sau bucătărie (deși o lumină neutră poate fi la fel de eficientă) sau în orice altă cameră în care vrei să întreprinzi activități mai solicitante, care îți necesită o sporită atenție la detalii (de exemplu, dacă vrei să-ți amenajezi un atelier sau o mică sală de fitness).

   

  Temperatura de culoare este însă diferită de cantitatea de lumină pe care un bec o emană. Pentru a determina cât de bine luminează un bec, cel mai bine ar fi să verifici numărul de lumeni pe care îl are. Dacă acesta nu este înscris pe ambalaj, atunci și numărul de wati îți poate da o idee despre puterea sa de iluminare.

   

  Ținte cont și de corpul de iluminat pentru care vrei să folosești becurile. Există multe tipuri de corpuri de iluminat, care pot fi categorisite după utilitatea lor:

  Cum folosești inteligent lumina naturală și lumina artificială
   
  • Iluminatul general sau lumina de ambianță - aici pot fi incluse lustrele, candelabrele, plafonierele, aplicele, dar și lampadarele.
  Cum folosești inteligent lumina naturală și lumina artificială
   
  • Lumina de lucru sau lumina dirijată - lămpile și veiozele sunt cel mai bun exemplu, însă și spoturile instalate deasupra oglinzii din baie sau deasupra blatului din bucătărie sunt exemple bune în acest sens.
  Cum folosești inteligent lumina naturală și lumina artificială
   
  • Lumina de accent - este folosită pentru a accentua un anume obiect dintr-o încăpere, precum un tablou, o sculptură, o vază, un trofeu la care ții, dar chiar și un perete sau o draperie. Pentru a face asta, vei avea nevoie de spoturi sau de aplice, însă lumina becurilor trebuie să fie de trei ori mai puternică decât a celor din restul încăperii.

  Cum folosești lumina artificială pentru a crește plantele

   

  Cu suficientă lumină artificială, temperaturi potrivite și o cantitate potrivită de apă, plantele pot crește exclusiv în interior. Poți crește ierburi aromate precum arpagic, pătrunjel, mărar, mentă, oregano, rozmarin, cimbru, busuioc sau salvie, dar și flori precum trandafiri, garoafe, crizanteme, violete sau orhidee.

   

  Nu va trebui să ții plantele constant sub lumina lămpilor. În general, 16 de ore de lumină cu pauză de 8 ore par a fi optime pentru creșterea majorității plantelor. Fiecare specie și soi are însă propriile cerințe și a trebui să te informezi despre acestea înainte să încerci să le crești.

  Cum folosești inteligent lumina naturală și lumina artificială


  Și aici, temperatura de culoarea joacă un rol important. Lumina rece este benefică plantei în stadiul vegetativ, pe când o lumină caldă îi va fi utilă în perioada de înflorire. Așa că alege sursele de lumină artificială cu atenție.

   

  Becurile incandescente sunt o sursă bună de lumină caldă, însă căldura degajată de ele poate arde plantele. Becurile fluorescente sunt de mult timp folosite în horticultura interioară, deși spectrul lor este limitat la lumină rece. Chiar dacă sunt mai noi și mai costisitoare, becurile LED s-au dovedit a fi totuși cele mai versatile, datorită spectrului vast de temperaturi de culori pe care le pot emana.

   

  În timp, lumina artificială creată prin tehnologia LED a început să imite din ce în ce mai bine lumina naturală. De aceea, becurile LED nu reprezintă doar o alegere mai ecologică și economică, ci și una mai sănătoasă.

   

  Sursă foto: Shutterstock

  Ai nevoie de mai multe informatii?

  Boris Zupancic

  Contacteaza-ne folosind formularul de mai jos!


  Boris Zupancic
  Expert Philips Lighting