Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Tot ce nu știai despre alegerea corpurilor de iluminat pentru interior și grădină


  Dacă te întrebi de ce ai avea nevoie de un ghid care să te ajute să alegi corpurile de iluminat, când ai putea rezolva problema simplu, cu o lustră, câteva lămpi de perete și una-două veioze, trebuie să știi că lumina are un rol la fel de important precum culorile: ne influențează starea de spirit, ne poate afecta sau ajuta vederea și poate schimba radical atmosfera din locuință.
   

  1. Informațiile de bază necesare pentru alegerea corpurilor de iluminat

     a. Tipuri de corpuri de iluminat

            i.   Corpuri de iluminat de tip plafonieră

           ii.   Corpuri de iluminat suspendate

          iii.   Corpuri de iluminat de perete

          iv.   Corpuri de iluminat de tip spot

           v.   Corpuri de iluminat pentru masă

          vi.   Corpuri de iluminat de podea

         vii.   Corpuri de iluminat de exterior

     b. Caracteristicile corpurilor de iluminat

            i.   Numărul surselor de lumină

           ii.   Tipul de lumină oferit

                  1.    Lumina generală sau uniform distribuită

                  2.    Lumina locală sau direcționată

                  3.    Lumina decorativă sau radiantă

           iii.  Intensitatea luminii

                  1.    Corpuri de iluminat pentru orientare

                  2.    Corpuri de iluminat pentru zone de lucru

                  3.    Corpuri de iluminat pentru crearea unei atmosfere ambiante

          iv.  Stiluri diverse de corpuri de iluminat

                  1.    Corpuri de iluminat în stil clasic

                  2.    Corpuri de iluminat în stil vintage

                  3.    Corpuri de iluminat în stil modern

                  4.    Corpuri de iluminat în stil rustic

                  5.    Corpuri de iluminat pentru copii


  Informațiile de bază necesare pentru alegerea corpurilor de iluminat


  Probabil că prima întrebare la care te gândești este cum ai putea alege corpurile de iluminat potrivite - mai exact, în funcție de ce criterii? Ei bine, câteva direcții de care este bine să ții cont de fiecare dată există și ele sunt acestea: spațiul (încăperea) pentru care avem nevoie de lumină suplimentară, tipul corpului de iluminat (suspendat, pentru masă sau pupitru, pentru podea și așa mai departe) și designul (care poate fi modern sau vintage).

   

  Desigur, atunci când ne referim la spațiu, trebuie să luăm în calcul și exteriorul casei, pentru că ne-ar putea fi utile și câteva lămpi pentru verandă sau felinare pentru grădină.
   

  Informațiile de bază necesare pentru alegerea corpurilor de iluminat


  Tipuri de corpuri de iluminat


  Acestea fiind spuse, să trecem la lucruri concrete: iată ce fel corpuri de iluminat există pe piață, care sunt funcțiile lor, ce fel de becuri sunt potrivite pentru fiecare și unde le poți instala.


  Corpuri de iluminat de tip plafonieră


  Plafonierele (ca cea din imagine) reprezintă soluția clasică dar, cu toate că sunt utile și au fost folosite multă vreme ca unica sursă de lumină, rolul lor este de fapt limitat. Aceste corpuri sunt montate central, pe tavan, ceea ce face ca lumina să nu acopere întreg spațiul din încăpere, mai ales în living, unde suprafața este mai mare.

   

  Dacă alegi o plafonieră, ideale sunt cele cu LED, care sunt eficiente energetic, permit reglarea intensității luminoase și asigură o lumină albă delicată. Încearcă totuși să cauți și soluții suplimentare, cum ar fi lămpile de podea, pentru ca lumina să ajungă și în colțurile îndepărtate. 

   

  Corpuri de iluminat de tip plafonieră


  Corpuri de iluminat suspendate


  Lămpile suspendate (pendule) au devenit tot mai utilizate în ultimii ani, în living și în bucătării, iar motivele nu sunt greu de ghicit: aduc cu un clopot sau cu o cupolă, două elemente din arhitectură, și creează intimitate, dar asta în timp ce luminează atât cât trebuie. La capitolul design, se remarcă pendulele care coboară mult deasupra mesei sau insulei de bucătărie.
   
  Corpuri de iluminat suspendate
  Corpuri de iluminat suspendate


  Corpuri de iluminat de perete


  La interior, avem opțiuni nelimitate, lămpile montate pe perete luând multe forme și mărimi. Acestea pot fi instalate pe hol, în baie, dar și ca surse de lumină suplimentare, în dormitor sau sufragerie.


  Corpuri de iluminat de tip spot 


  Există o adevărată modă a spoturilor luminoase în România, de câțiva ani, acestea fiind utilizate foarte mult în apartamentele de tip studio, în mansarde, bucătării și pentru a completa designul barurilor din locuință.

   

  Rolul spoturilor luminoase încastrate sau grupate sub formă de lampă este să accentueze detaliile, printr-o lumină focalizată, de aceea trebuie montate deasupra blatului de bucătărie, deasupra rafturilor cu obiecte decorative sau în interiorul unui dressing sau șifonier.

  Corpuri de iluminat de tip spot


  Corpuri de iluminat pentru masă


  Pendulele suspendate deasupra mesei principale sunt accesoriile perfecte pentru sufragerie și bucătărie: nu doar că asigură o cantitate suficientă de lumină, dar atrag rapid privirea oricui îți trece pragul casei. În zona mesei și a blatului, putem avea și elemente luminoase încastrate în plafon sau un sistem de iluminat pentru blaturi.


  Corpuri de iluminat de podea


  Lămpile de podea au o funcție bine determinată: să aducă lumina în colțul de citit, alături de canapeaua din living sau la măsuța unde îți savurezi cafeaua. Acestea sunt de obicei flexibile și ușor de direcționat către zonele deja amintite, pe care dorim să le scoatem din umbră.
  Corpuri de iluminat de podea


  Corpuri de iluminat de exterior


  Dacă locuiești la casă, lămpile de perete pot fi și o soluție pentru exterior (deasupra ușii de la intrare sau pe un perete exterior), unele dintre cele mai interesante modele fiind reprezentate de lămpile de tip felinar. O a două variantă o reprezintă stâlpii de iluminat pentru curte sau grădină, care pot avea un design extrem de elegant și modern și care oferă o lumină albă, caldă.
  Corpuri de iluminat de exterior


  Caracteristicile corpurilor de iluminat 


  Înainte de a alege corpurile de iluminat potrivite pentru fiecare încăpere, trebuie să avem în vedere care este tipul activităților pe care le desfășurăm cel mai frecvent în spațiul respectiv.

   

  De exemplu, dacă suntem în căutarea unor soluții de iluminat pentru dormitor, lămpile de tavan care permit reglarea intensității luminoase și trecerea de la lumina strălucitoare, la lumina caldă și confortabilă, sunt cele recomandate, alături de veioze.


  Numărul surselor de lumină


  Spațiile din locuință unde avem nevoie de o cantitate mai mare de lumină sunt bucătăria și biroul (zona de lucru), iar uneori, și sufrageria sau livingul. Aici, un singur corp de iluminat nu va fi suficient, mai ales dacă acesta este amplasat în mijlocul plafonului, de unde nu poate difuza lumină către toate ungherele.

   

  Completează sistemul de iluminat cu lămpi de perete și spoturi încastrate, dar poți recurge și la trucuri precum instalarea unor oglinzi și vopsirea pereților în nuanțe deschise.
   

  Numărul surselor de lumină


  Tipul de lumină oferit


  Pentru a testa diferitele tipuri de lumină și modul în care acestea influențează atmosfera fiecărei camere, ai acum la dispoziție o soluție ingenioasă și simplu de utilizat online - instrumentul Home Lighting Designer, dezvoltat de Philips pentru a crea simulări ale iluminatului casnic. Acesta îți permite să îți faci o idee cât mai obiectivă despre cum ar putea funcționa un corp de iluminat sau altul în casa ta, înainte de achiziție.


  Lumina generală sau uniform distribuită


  Lămpile de tavan (plafonierele), lustrele clasice, lămpile suspendate, în special cele de dimensiuni mari, și spoturile luminoase grupate într-o singură lampă asigură distribuția uniformă a luminii, în întreaga încăpere, dar acest lucru nu înseamnă că alte corpuri de iluminat, mai discrete, nu sunt binevenite. Acestea din urmă pot fi folosite pentru accentuarea detaliilor.


  Lumina locală sau direcționată


  Ceea ce ne aduce la discuția despre lumina focalizată, sau de accentuare, obținută cu ajutorul spoturilor luminoase, care pot evidenția detalii din bucătărie, din zona barului și a rafturilor, și al lămpilor de podea, acestea din urmă având și un rol ambiental.


  Lumina decorativă sau radiantă


  În sufragerie, mansardă, sau, ocazional, în orice spațiu din locuință în care organizăm evenimente festive, ne-am putea dori un alt tip de lumină, cu rol decorativ. Cum putem obține culori și efecte spectaculoase?

   

  De exemplu, printr-un sistem de iluminat numit lumină indirectă, disponibil într-o mare varietate de nuanțe, sau prin instalarea unor sisteme chiar mai complexe decât acesta, și anume sistemele smart lighting, care aduc împreună un număr de până la 50 de becuri, conectate wireless, ce pot fi controlate de la distanță, prin intermediul smartphone-ului și al tabletei.

  Lumina decorativă sau radiantă


  Intensitatea luminii


  Înainte de toate, trebuie să știi că lămpile cu LED permit reglarea intensității luminii în funcție de preferințe și de nevoile fiecărei camere, LED-urile având însă și alte avantaje: difuzează o lumină albă și plăcută, sunt eficiente energetic și deci aduc economii la bugetul casei și asigură o calitate superioară a luminii, fără timp de încălzire.


  Corpuri de iluminat pentru orientare


  În acest scop, poți instala lămpi cu led reglabile și lămpi de podea, care vor accentua doar zonele pe care dorești să le scoți din umbră, cum ar fi măsuța pentru cafea sau raftul cu cărți.


  Corpuri de iluminat pentru zone de lucru


  Luminile de lucru, de care avem nevoie pentru pupitre, mese și blatul de bucătărie, sunt reprezentate de pendule, sistemele de iluminare a blatului și lămpile de birou. Acestea nu sunt însă suficiente în zona de lucru, fie că este vorba despre locul unde citim sau despre cel unde preparăm rețetele culinare, ci vom avea nevoie și de lumini indirecte, adică lămpi de perete și de podea.


  Corpuri de iluminat pentru crearea unei atmosfere ambiante


  Lumina ambientală poate fi creată cu ajutorul lămpilor de podea de dimensiuni mari sau al lămpilor de masă colorate, dar poți strecura și câteva lumânări decorative în tot aranjamentul.


  Stiluri diverse de corpuri de iluminat


  Dacă în privința tipului de lumină și a numărului corpurilor de iluminat de care are nevoie locuința ta te-ai decis deja, rămâne să alegi și un design compatibil cu decorul întregii încăperi.

   

  Cu alte cuvinte, lămpile vintage își vor găsi locul într-o sufragerie decorată în stil clasic, cele minimaliste, cu aspect futurist - într-un apartament modern, utilat cu tehnologii de ultimă oră, iar felinarele de perete, cu elemente metalice - în fața unei uși elegante, la intrarea în locuință.

   

  Iată și câteva idei care să te inspire, pentru fiecare dintre stilurile menționate mai sus, dar și alte tipuri de design:


  Corpuri de iluminat în stil clasic


  Cu siguranță, soluția clasică o reprezintă lustrele, dar și lămpile suspendate sau cele de perete pot fi încadrate aici - toate acestea, cu un design simplu și elegant.


  Corpuri de iluminat în stil vintage


  Tot ce amintește de felinare și pendule și are, în același timp, un aer sofisticat, se încadrează în această categorie.
  Corpuri de iluminat în stil vintage


  Corpuri de iluminat în stil modern


  Linii drepte, accente metalice, nuanțe precum antracitul, LED-uri performante, spoturi și sisteme complexe de iluminat - iată semnăturile stilului modern.
  Corpuri de iluminat în stil modern


  Corpuri de iluminat în stil rustic


  Formele nefinisate, liniile imperfecte, care lasă impresia unui obiect creat de mână, lemnul și cuprul sunt caracteristici ale acestui stil.


  Corpuri de iluminat pentru copii


  Lămpile de masă LivingColors, sau cele reprezentând personaje de desen animat sunt idei excelente pentru dormitorul celor mici, însă poți instala aici și lămpi de plafon sau de perete simpatice.


  Alegerea corpurilor de iluminat


  Iată și câteva recomandări simple care au rolul să îți facă decizia mai ușoară:


  Alegerea corpurilor de iluminat suspendate în funcție de înălțimea încăperii


  În spațiile mici, adică un număr foarte mare de apartamente din țara noastră, luminile suspendate nu sunt neapărat cea mai bună idee. Este și motivul pentru care spoturile luminoase și lămpile de tavan au avut un foarte mare succes la noi. Cu toate acestea, ofertele sunt variate, așa încât poți găsi pendule care nu incomodează și care pot fi potrivite pentru living sau sufragerie.

   

  De asemenea, pendulele arată minunat în bucătării, instalate deasupra mesei, caz în care poți alege unele cu forme și lungimi medii sau chiar peste medie.
   

  Alegerea corpurilor de iluminat suspendate în funcție de înălțimea încăperii


  Alegerea corpurilor de iluminat în funcție de dimensiunea camerei


  Din nou, în apartamentele mici, ne vom adapta dimensiunilor spațiului, așa încât alegeri potrivite ar putea fi lămpile de tavan, cele de perete și de podea, alături de spoturile luminoase, dacă intră pe lista noastră de preferințe.


  Alegerea corpurilor de iluminat în funcție de destinația încăperii


  Regula este simplă: nu relua pe hol sau în mansardă aceeași schemă pe care ai gândit-o pentru living sau dormitor. Sunt tipuri de spațiu diferite, cu propriile coordonate, așa încât este bine să știm ce este potrivit pentru fiecare dintre acestea.


  Alegerea corpurilor de iluminat pentru holul de la intrare


  Ce ar trebui să alegi: lămpile de perete.


  Alegerea corpurilor de iluminat pentru holurile de trecere


  Ce se potrivește aici: lămpile de tavan și spoturile încastrate.


  Alegerea corpurilor de iluminat pentru living


  În living, opțiunile sunt nenumărate și este chiar indicat să instalezi mai mult de unul-două corpuri de iluminat, pentru a introduce diferite grade de lumină. Poți realiza diverse combinații, în care trebuie să se regăsească cel puțin una dintre următoarele soluții: lămpile de plafon, cele suspendate, lămpile de podea, lămpile de perete, spoturile luminoase și, pentru mai multă culoare, luminile decorative indirecte.
   
  Alegerea corpurilor de iluminat pentru living


  Alegerea corpurilor de iluminat pentru dormitor


  În dormitor, ca și în living, poți folosi lămpile de plafon și pe cele de podea, dar și veiozele și lămpile de masă din gama LivingColors
   
  Alegerea corpurilor de iluminat pentru dormitor


  Alegerea corpurilor de iluminat pentru baie


  Ce poți alege: în primul rând, lămpile de plafon, apoi spoturile încastrate, cum sunt cele din gama myBathroom și lămpile de perete.
   
  Alegerea corpurilor de iluminat pentru baie


  Alegerea corpurilor de iluminat pentru bucătărie


  Sistemele de iluminat pentru blaturi, lămpile suspendate, plasate deasupra mesei, lămpile de plafon și spoturile luminoase se află pe lista recomandărilor pentru acest tip de spațiu. Mai multe detalii despre amenajarea bucătăriilor, inclusiv în ceea ce privește alegerea corpurilor de iluminat, găsești în acest articol.
   
  Alegerea corpurilor de iluminat pentru bucătărie


  Alegerea corpurilor de iluminat pentru biroul de acasă


  Alegerile ideale: lămpile de masă clasice, spoturile luminoase încastrate și lămpile de podea flexibile, care pot fi orientate către zona de lucru. Trebuie precizat că aceleași reguli se aplică și în cazul unei camere destinate studiului pentru școală.


  Alegerea corpurilor de iluminat pentru camera copilului


  Cei mici se vor bucura să vadă în dormitor personajele de desen animat preferate, transformate în lămpi de masă, dar sunt necesare aici și lămpile de tavan, de perete și veiozele care nu pot fi dezasamblate cu ușurință.
   
  Alegerea corpurilor de iluminat pentru camera copilului


  Alegerea corpurilor de iluminat pentru spațiile de depozitare


  Cele mai potrivite alegeri: plafoniera, spoturile încastrate și lămpile de perete.


  Alegerea corpurilor de iluminat pentru exterior

  Alegerea corpurilor de iluminat pentru exterior


  Alegerea corpurilor de iluminat pentru terasă sau verandă


  Lămpile de perete care imită felinarele sunt alegerea ideală, în acest caz, în special modele retro, care amintesc de bulevardele largi ale unor orașe romantice, precum Parisul.


  Alegerea corpurilor de iluminat pentru grădină


  Gama my Garden include stâlpi cu LED pentru grădină, dar și lămpi de perete, recomandate în situația în care există în acest spațiu un perete ce poate fi folosit ca suport.
  Alegerea corpurilor de iluminat pentru grădină


  Alegerea corpurilor de iluminat pentru foișor


  Lămpile de perete pentru curte pot fi utilizate și aici, dar o soluție sunt și lămpile de masă, care creează o atmosferă de intimitate, foarte potrivită pentru un astfel de loc.

   

  Surse foto: Shutterstock

  Ai nevoie de mai multe informatii?

  Boris Zupancic

  Contacteaza-ne folosind formularul de mai jos!


  Boris Zupancic
  Expert Philips Lighting