1. Informațiile de bază necesare pentru alegerea corpurilor de iluminat
a. Tipuri de corpuri de iluminat
i. Corpuri de iluminat de tip plafonieră
ii. Corpuri de iluminat suspendate
iii. Corpuri de iluminat de perete
iv. Corpuri de iluminat de tip spot
v. Corpuri de iluminat pentru masă
vi. Corpuri de iluminat de podea
vii. Corpuri de iluminat de exterior
b. Caracteristicile corpurilor de iluminat
1. Lumina generală sau uniform distribuită
2. Lumina locală sau direcționată
3. Lumina decorativă sau radiantă
iii. Intensitatea luminii
1. Corpuri de iluminat pentru orientare
2. Corpuri de iluminat pentru zone de lucru
3. Corpuri de iluminat pentru crearea unei atmosfere ambiante
iv. Stiluri diverse de corpuri de iluminat
1. Corpuri de iluminat în stil clasic
2. Corpuri de iluminat în stil vintage
3. Corpuri de iluminat în stil modern
2. Alegerea corpurilor de iluminat
a. Alegerea corpurilor de iluminat suspendate în funcție de înălțimea încăperii
b. Alegerea corpurilor de iluminat în funcție de dimensiunea camerei
c. Alegerea corpurilor de iluminat în funcție de destinația încăperii
i. Alegerea corpurilor de iluminat pentru holul de la intrare
ii. Alegerea corpurilor de iluminat pentru holurile de trecere
iii. Alegerea corpurilor de iluminat pentru living
iv. Alegerea corpurilor de iluminat pentru dormitor
v. Alegerea corpurilor de iluminat pentru baie
vi. Alegerea corpurilor de iluminat pentru bucătărie
vii. Alegerea corpurilor de iluminat pentru biroul de acasă
viii. Alegerea corpurilor de iluminat pentru camera copilului
ix. Alegerea corpurilor de iluminat pentru spațiile de depozitare
d. Alegerea corpurilor de iluminat pentru exterior
i. Alegerea corpurilor de iluminat pentru terasă sau verandă
Probabil că prima întrebare la care te gândești este cum ai putea alege corpurile de iluminat potrivite - mai exact, în funcție de ce criterii? Ei bine, câteva direcții de care este bine să ții cont de fiecare dată există și ele sunt acestea: spațiul (încăperea) pentru care avem nevoie de lumină suplimentară, tipul corpului de iluminat (suspendat, pentru masă sau pupitru, pentru podea și așa mai departe) și designul (care poate fi modern sau vintage).
Desigur, atunci când ne referim la spațiu, trebuie să luăm în calcul și exteriorul casei, pentru că ne-ar putea fi utile și câteva lămpi pentru verandă sau felinare pentru grădină.
Plafonierele (ca cea din imagine) reprezintă soluția clasică dar, cu toate că sunt utile și au fost folosite multă vreme ca unica sursă de lumină, rolul lor este de fapt limitat. Aceste corpuri sunt montate central, pe tavan, ceea ce face ca lumina să nu acopere întreg spațiul din încăpere, mai ales în living, unde suprafața este mai mare.
Dacă alegi o plafonieră, ideale sunt cele cu LED, care sunt eficiente energetic, permit reglarea intensității luminoase și asigură o lumină albă delicată. Încearcă totuși să cauți și soluții suplimentare, cum ar fi lămpile de podea, pentru ca lumina să ajungă și în colțurile îndepărtate.
Există o adevărată modă a spoturilor luminoase în România, de câțiva ani, acestea fiind utilizate foarte mult în apartamentele de tip studio, în mansarde, bucătării și pentru a completa designul barurilor din locuință.
Rolul spoturilor luminoase încastrate sau grupate sub formă de lampă este să accentueze detaliile, printr-o lumină focalizată, de aceea trebuie montate deasupra blatului de bucătărie, deasupra rafturilor cu obiecte decorative sau în interiorul unui dressing sau șifonier.
Înainte de a alege corpurile de iluminat potrivite pentru fiecare încăpere, trebuie să avem în vedere care este tipul activităților pe care le desfășurăm cel mai frecvent în spațiul respectiv.
De exemplu, dacă suntem în căutarea unor soluții de iluminat pentru dormitor, lămpile de tavan care permit reglarea intensității luminoase și trecerea de la lumina strălucitoare, la lumina caldă și confortabilă, sunt cele recomandate, alături de veioze.
Spațiile din locuință unde avem nevoie de o cantitate mai mare de lumină sunt bucătăria și biroul (zona de lucru), iar uneori, și sufrageria sau livingul. Aici, un singur corp de iluminat nu va fi suficient, mai ales dacă acesta este amplasat în mijlocul plafonului, de unde nu poate difuza lumină către toate ungherele.
Completează sistemul de iluminat cu lămpi de perete și spoturi încastrate, dar poți recurge și la trucuri precum instalarea unor oglinzi și vopsirea pereților în nuanțe deschise.
În sufragerie, mansardă, sau, ocazional, în orice spațiu din locuință în care organizăm evenimente festive, ne-am putea dori un alt tip de lumină, cu rol decorativ. Cum putem obține culori și efecte spectaculoase?
De exemplu, printr-un sistem de iluminat numit lumină indirectă, disponibil într-o mare varietate de nuanțe, sau prin instalarea unor sisteme chiar mai complexe decât acesta, și anume sistemele smart lighting, care aduc împreună un număr de până la 50 de becuri, conectate wireless, ce pot fi controlate de la distanță, prin intermediul smartphone-ului și al tabletei.
Dacă în privința tipului de lumină și a numărului corpurilor de iluminat de care are nevoie locuința ta te-ai decis deja, rămâne să alegi și un design compatibil cu decorul întregii încăperi.
Cu alte cuvinte, lămpile vintage își vor găsi locul într-o sufragerie decorată în stil clasic, cele minimaliste, cu aspect futurist - într-un apartament modern, utilat cu tehnologii de ultimă oră, iar felinarele de perete, cu elemente metalice - în fața unei uși elegante, la intrarea în locuință.
Iată și câteva idei care să te inspire, pentru fiecare dintre stilurile menționate mai sus, dar și alte tipuri de design:
În spațiile mici, adică un număr foarte mare de apartamente din țara noastră, luminile suspendate nu sunt neapărat cea mai bună idee. Este și motivul pentru care spoturile luminoase și lămpile de tavan au avut un foarte mare succes la noi. Cu toate acestea, ofertele sunt variate, așa încât poți găsi pendule care nu incomodează și care pot fi potrivite pentru living sau sufragerie.
De asemenea, pendulele arată minunat în bucătării, instalate deasupra mesei, caz în care poți alege unele cu forme și lungimi medii sau chiar peste medie.
Lămpile de perete pentru curte pot fi utilizate și aici, dar o soluție sunt și lămpile de masă, care creează o atmosferă de intimitate, foarte potrivită pentru un astfel de loc.
Surse foto: Shutterstock