Organizarea și decorarea acestor spații necesită gândirea unui arhitect, dar învățând câteva trucuri împărtășite de specialiști, oricine poate găsi soluții prin care să creeze iluzia unui spațiu mai generos.
1. Elementele cheie ale stilului potrivit în apartamentele de mici dimensiuni
2. Sfaturi pentru amenajarea apartamentelor mici
a. Alegerea mobilierului potrivit pentru un apartament mic
i. Mobilier multifuncțional pentru apartamente mici
ii. Mobilier ușor, rabatabil sau cu mobilitate, pentru apartamente mici
iii. Mobilier în culori deschise pentru apartamente mici
iv. Mobilier încastrat în perete și rafturi suspendate pe perete
v. Mobilier înălțat și mobilier pe înălțime în apartamentele mici
b. Decorațiunile potrivite într-un apartament mic
c. Perdelele și draperiile potrivite pentru un apartament mic
d. Culori care măresc vizual spațiul din apartamentele mici
e. Iluminarea unui apartament mic
i. Corpurile de iluminat potrivite pentru amenajarea unui apartament mic și amplasarea acestora
ii. Culoarea și intensitatea luminii recomandate pentru un apartament mic
Este necesar, în primul rând, să stabilim câteva reguli valabile în amenajarea oricărui apartament de mici dimensiuni. De fiecare dată când vom avea de organizat și decorat o astfel de locuință, vom încerca să obținem profunzime, transparență și luminozitate, toate acestea având ca rezultat un spațiu mai mare.
Anumite elemente funcționale sau decorative sunt ideale pentru amplificarea spațiului: piesele de mobilier din sticlă transparentă, oglinzile, mobilierul multifuncțional, amenajările pe verticală (inclusiv dungile verticale și mobilierul înălțat), culorile deschise, corpurile de iluminat amplasate strategic acolo unde nu există lumină naturală, decorațiunile în dungi.
Cel mai potrivit stil pentru decorarea apartamentelor mici este cel minimalist, în care piesele de mobilier, cu liniile lor simple, ocupă foarte puțin spațiu, iar cel mai puțin recomandat este stilul eclectic, mult prea aglomerat pentru aceste spații. Adoptarea stilului minimalist nu reprezintă însă o regulă: cu puțină imaginație și respectând câteva principii de organizare simple, un apartament de dimensiuni reduse poate fi amenajat în nenumărate moduri.
Piesele de mobilier clasice, care nu se vor demoda prea curând și mobilierul modular (multifuncțional) sunt soluțiile recomandate atunci când vine vorba despre alegerea celui mai potrivit mobilier pentru apartamentele de mici dimensiuni. Un alt criteriu de luat în calcul este amenajarea pe verticală, simplu de realizat cu ajutorul mobilierului pe înălțime, al rafturilor suspendate și al tapetului cu imprimeuri în dungi.
Mobilierul trebuie să aibă un caracter pronunțat funcțional, să fie simplu și bine compartimentat, în așa fel încât să existe suficient spațiu de depozitare.
Iată care sunt tipurile de mobilier pe care le poți instala, pentru a amplifica spațiul:
Indiferent de stilul preferat - clasic, minimalist, rustic - alege decorațiuni simple, care nu încarcă spațiul și caută acele piese care pot îndeplini, la nevoie, și un rol funcțional. De exemplu, un coș de răchită frumos lucrat, potrivit într-un decor tradițional, poate fi folosit diferit, pentru depozitarea rufelor, a cărților sau cu rol pur decorativ - ca suport pentru un ghiveci cu flori.
La capitolul decorațiuni, recomandate sunt și oglinzile, pe care le poți grupa pe un singur perete. Acestea se dovedesc foarte utile în camerele cu lumină naturală slabă, cum sunt cele cu ferestre înguste.
Ca și în cazul mobilierului, cea mai indicată alegere o reprezintă elementele care nu ocupă mult spațiu. Aici se încadrează corpurile de iluminat încastrate, cele montate pe perete, modelele cu montaj suspendat la înălțimi mici și medii, dar și lămpile și lampadarele tradiționale, cu lumină caldă, care asigură lumina de veghe și lumina suplimentară.
Spoturile luminoase decorative, o soluție tot mai apreciată în ultimii ani, întâlnită atât în spațiile comerciale, cât și în interiorul locuințelor, pot constitui o soluție pentru baie, hol sau bucătărie.
Dacă apartamentul este decorat în stil vintage, poți da dovadă de creativitate, inversând rolul lămpii de exterior, din elemente metalice care îmbină designul clasic cu cel modern și instalând la interior o variantă asemănătoare, de perete. Alege pentru holul de la intrare sau pentru living o astfel de lampă de mici dimensiuni, echipată cu LED-uri.
Cu toate că apartamentele mici nu sunt neapărat locul potrivit pentru instalarea sistemelor de iluminat wireless, capabile să creeze jocuri de lumini în întreaga casă, poți schimba și aici luminozitatea, culorile, intensitatea și tonurile de alb, de la o cameră, la alta, instalând diverse corpuri de iluminat.
Evită lumina rece și intensă, potrivită mai degrabă pentru spațiile generoase, înalte și pentru arhitectura industrială și orientează-te, în schimb, spre corpurile de iluminat cu lumină blândă, în nuanțe calde, în ton cu aerul ospitalier care înconjoară de obicei locuințele de mici dimensiuni.