Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Amenajarea apartamentelor mici. Ce rol joacă lumina și culorile în amplificarea spațiului


  Discuția despre amenajarea locuințelor urbane de mici dimensiuni este la fel de utilă la București, New York sau Paris. Există numeroase apartamente mici în toate aceste orașe - Parisul este chiar recunoscut pentru hotelurile sale de tip boutique.

   

  Organizarea și decorarea acestor spații necesită gândirea unui arhitect, dar învățând câteva trucuri împărtășite de specialiști, oricine poate găsi soluții prin care să creeze iluzia unui spațiu mai generos.

  Elementele cheie ale stilului potrivit în apartamentele de mici dimensiuni


  Este necesar, în primul rând, să stabilim câteva reguli valabile în amenajarea oricărui  apartament de mici dimensiuni. De fiecare dată când vom avea de organizat și decorat o  astfel de locuință, vom încerca să obținem profunzime, transparență și luminozitate, toate acestea având ca rezultat un spațiu mai mare.

   

  Anumite elemente funcționale sau decorative sunt ideale pentru amplificarea spațiului: piesele de mobilier din sticlă transparentă, oglinzile, mobilierul multifuncțional, amenajările pe verticală (inclusiv dungile verticale și mobilierul înălțat), culorile deschise, corpurile de iluminat amplasate strategic acolo unde nu există lumină naturală, decorațiunile în dungi.

   

  Cel mai potrivit stil pentru decorarea apartamentelor mici este cel minimalist, în care piesele de mobilier, cu liniile lor simple, ocupă foarte puțin spațiu, iar cel mai puțin recomandat este stilul eclectic, mult prea aglomerat pentru aceste spații. Adoptarea stilului minimalist nu reprezintă însă o regulă: cu puțină imaginație și respectând câteva principii de organizare simple, un apartament de dimensiuni reduse poate fi amenajat în nenumărate moduri.

  Sfaturi pentru amenajarea apartamentelor mici

  Alegerea mobilierului potrivit pentru un apartament mic

  Piesele de mobilier clasice, care nu se vor demoda prea curând și mobilierul modular (multifuncțional) sunt soluțiile recomandate atunci când vine vorba despre alegerea celui mai potrivit mobilier pentru apartamentele de mici dimensiuni. Un alt criteriu de luat în calcul este amenajarea pe verticală, simplu de realizat cu ajutorul mobilierului pe înălțime, al rafturilor suspendate și al tapetului cu imprimeuri în dungi.

   

  Mobilierul trebuie să aibă un caracter pronunțat funcțional, să fie simplu și bine compartimentat, în așa fel încât să existe suficient spațiu de depozitare.

   

  Iată care sunt tipurile de mobilier pe care le poți instala, pentru a amplifica spațiul:

  Mobilier multifuncțional pentru apartamente mici

  Mesele extensibile, cele compartimentate, taburetele care devin măsuțe de cafea, cutiile din lemn reutilizate pe post de etajere și paturile echipate cu rafturi de perete sunt genul de piese multifuncționale care te ajută să câștigi spațiu, să depozitezi diverse obiecte și să reduci numărul elementelor de mobilă de care ai nevoie.

  Mobilier ușor, rabatabil sau cu mobilitate, pentru apartamente mici

  Piesele de mobilier pe roți sau cele ușor de transportat, datorită materialelor ușoare din care sunt realizate, au fost gândite special pentru spațiile de dimensiuni reduse. Avantajul lor este că, pe măsură ce spațiul din apartament se aglomerează cu noi obiecte, îți permit să reamenajezi frecvent și să eliberezi diferite zone.

  Mobilier în culori deschise pentru apartamente mici

  Nimic nu creează mai bine iluzia de spațialitate decât jocul culorilor calde sau deschise, inclusiv când ele se găsesc pe suprafața mobilierului. Albul și nuanțele pastelate deschid spațiul și aduc luminozitate în fiecare încăpere, dar o idee la fel de bună o reprezintă și piesele de mobilier din sticlă transparentă, așa cum sunt măsuțele de cafea de acest tip.

  Mobilier încastrat în perete și rafturi suspendate pe perete

  Redu numărul elementelor de mobilier, înlocuind piesele grele, care ocupă mult spațiu, cu rafturi suspendate, polițe și console.

  Mobilier înălțat și mobilier pe înălțime în apartamentele mici

  Creează iluzia unui spațiu generos, construind pe verticală. Nu te teme să instalezi corpuri de mobilă înălțate până la tavan, în bucătărie sau în dormitor, atâta timp cât lemnul este de culoare deschisă. Dacă preferi mobilierul brun, evită piesele de dimensiuni mari.

  Decorațiunile potrivite într-un apartament mic 

  Indiferent de stilul preferat - clasic, minimalist, rustic - alege decorațiuni simple, care nu încarcă spațiul și caută acele piese care pot îndeplini, la nevoie, și un rol funcțional. De exemplu, un coș de răchită frumos lucrat, potrivit într-un decor tradițional, poate fi folosit diferit, pentru depozitarea rufelor, a cărților sau cu rol pur decorativ - ca suport pentru un ghiveci cu flori.

   

  La capitolul decorațiuni, recomandate sunt și oglinzile, pe care le poți grupa pe un singur perete. Acestea se dovedesc foarte utile în camerele cu lumină naturală slabă, cum sunt cele cu ferestre înguste.

  Perdelele și draperiile potrivite pentru un apartament mic 

  Alege materialele fluide, ușoare și culorile luminoase, iar dacă îți plac imprimeurile, recomandarea designerilor de interior merge spre dungile verticale, care amplifică vizual spațiul.

  Culori care măresc vizual spațiul din apartamentele mici 

  Culorile recomandate pentru vopsirea pereților, dar și pentru mobilier și elementele decorative, sunt albul, pastelurile si nuanțele deschise de gri, pe care le poți combina, însă, cu nuanțe intense. Evită combinațiile cu un număr foarte mare de culori și păstrează nuanțele tari pentru obiectele decorative de mici dimensiuni (perne pentru canapeaua din living, ghivece, un ceas), sau pentru un singur perete.

  Iluminarea unui apartament mic

  Întreaga amenajare a apartamentelor de mici dimensiuni - de la culori, până la decorațiunile alese - este, de fapt, o căutare a luminii. Asigură-te că ai parte de suficientă lumină naturală, dar caută și cele mai potrivite corpuri de iluminat - de la elemente încastrate, la corpuri cu montaj suspendat - care luminează și colorează blând fiecare încăpere.

  Corpurile de iluminat potrivite pentru amenajarea unui apartament mic 

  Ca și în cazul mobilierului, cea mai indicată alegere o reprezintă elementele care nu ocupă mult spațiu. Aici se încadrează corpurile de iluminat încastrate, cele montate pe perete, modelele cu montaj suspendat la înălțimi mici și medii, dar și lămpile și lampadarele tradiționale, cu lumină caldă, care asigură lumina de veghe și lumina suplimentară.

   

  Spoturile luminoase decorative, o soluție tot mai apreciată în ultimii ani, întâlnită atât în spațiile comerciale, cât și în interiorul locuințelor, pot constitui o soluție pentru baie, hol sau bucătărie.

   

  Dacă apartamentul este decorat în stil vintage, poți da dovadă de creativitate, inversând rolul lămpii de exterior, din elemente metalice care îmbină designul clasic cu cel modern și instalând la interior o variantă asemănătoare, de perete. Alege pentru holul de la intrare sau pentru living o astfel de lampă de mici dimensiuni, echipată cu LED-uri.

  Culoarea și intensitatea luminii recomandate pentru un apartament mic

  Cu toate că apartamentele mici nu sunt neapărat locul potrivit pentru instalarea sistemelor de iluminat wireless, capabile să creeze jocuri de lumini în întreaga casă, poți schimba și aici luminozitatea, culorile, intensitatea și tonurile de alb, de la o cameră, la alta, instalând diverse corpuri de iluminat.

   

  Evită lumina rece și intensă, potrivită mai degrabă pentru spațiile generoase, înalte și pentru arhitectura industrială și orientează-te, în schimb, spre corpurile de iluminat cu lumină blândă, în nuanțe calde, în ton cu aerul ospitalier care înconjoară de obicei locuințele de mici dimensiuni.

  Surse foto: Shutterstock, Pexels

  Ai nevoie de mai multe informatii?

  Pentru mai multe informatii contacteaza-ne folosind formularul de mai jos!