Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Iluminatul în fabrici - care este rolul său și ce soluții există pentru un iluminat corect


  Tavanul înalt, suprafețele extinse, ferestrele puține la număr și numeroasele rafturi înalte sunt câțiva dintre factorii de care trebuie să ții cont atunci când alegi iluminatul potrivit într-o fabrică sau într-un spațiu industrial.

  În cele ce urmează vom detalia de ce iluminatul cu LED este potrivit pentru o fabrică, cum să alegi soluțiile ideale, dar și cum trebuie iluminat corect fiecare spațiu dintr-o fabrică.

  • Cum alegi tipul potrivit de iluminat
  • Care sunt avantajele utilizării iluminatului cu LED în fabrici
  • Soluții de iluminat recomandate pentru fabrici

  Cum alegi tipul potrivit de iluminat

  În spațiile industriale și în fabrici se folosește cu precădere iluminatul cu LED, deoarece este mult mai eficient din punctul de vedere al energiei și al costurilor pe termen îndelungat. Însă, atunci când vine vorba de alegerea tipului de iluminat, spațiul și poziționarea corectă a corpurilor de iluminat joacă un rol important.

  Intensitatea luminoasă  

   

  Culoarea tavanului și a pereților influențează în mare măsură intensitatea luminii dintr-o fabrică. Culorile deschise și albul, în general, sunt o opțiune mai bună decât culorile închise, deoarece reflectă mai bine lumina. Iar asta înseamnă că pot fi folosite becuri cu un număr mai mic de lumeni, care au consum scăzut de energie. Totodată, unele becuri cu LED permit reglarea fluxului luminos, adică scăderea sau creșterea în intensitate a acestuia.

   

  E important de reținut că lumina nu trebuie să fie prea puternică, deoarece poate influența productivitatea angajaților și capacitatea lor de concentrare. O soluție potrivită este folosirea unor becuri cu mai multe diode LED și cu sistem de lentile care ajută la împrăștierea luminii.

  Temperatura de culoare  

   

  Temperatura de culoare este un alt criteriu important când vine vorba de alegerea tipului de iluminat industrial. Aceasta poate avea un impact major nu doar asupra vizibilității, ci și asupra productivității.

   

  Sunt recomandate becurile LED cu o intensitate luminoasă cuprinsă între 4000K și 5000K. În acest interval se află becurile cu lumină rece, care sunt potrivite pentru spațiile de lucru deoarece nu produc disconfort vizual și creează un mediu de lucru productiv.

  Distribuția luminii  

   

  În fabrici există mai multe zone diferite, fiecare cu particularitățile sale în ceea ce privește sursa de lumină potrivită.

   

  Culoarele dintre rafturi trebuie iluminate cu corpuri de iluminat liniare sau cu tuburi cu LED, montate paralel cu rafturile. Dacă sunt montate perpendicular, se va crea o atmosferă întunecoasă.

   

  În cazul în care spațiul interior al fabricii este deschis, fără multe rafturi, sunt recomandate surse de iluminat circulare sau plafoniere pătrate, care emit lumina în întreaga încăpere.


  Pentru bancul de lucru este recomandată lumina rece, deoarece oferă claritate ridicată și sporește confortul vizual al angajaților. Pot fi folosite corpuri de iluminat adaptabile care pot fi ajustate în funcție de unghiul de distribuție luminoasă și de intensitatea luminoasă necesară. Iluminarea impecabilă a zonei de lucru este esenţială pentru operaţiile dificile.

  campus

   

  În ceea ce privește iluminatul pentru producția alimentară, există câteva criterii speciale. Cartofii, de exemplu, au nevoie de lumină cu intensitate mică, deoarece o lumină prea puternică duce la decolorarea și la încolțirea acestora. Pe de altă parte, peștele va rămâne proaspăt pentru mai mult timp dacă sunt folosite sisteme de iluminat cu LED cu lumină rece.

   

  În același timp, fructele și legumele nu trebuie să fie expuse mult timp sub lumină prea puternică, deoarece se vor usca și se vor strica mult mai repede sau pot avea loc chiar și anumite reacții chimice, care pot duce la degradarea gustului și a aspectului.

  Poziționarea surselor de iluminat  

   

  Sursele de iluminat nu trebuie să fie poziționate mult prea departe una de cealaltă, deoarece vor crea o atmosferă întunecoasă și vor exista zone insuficient luminate. În schimb, în cazul în care sursele de iluminat sunt prea apropiate una de cealaltă, vor exista zone unde lumina va străluci mult prea puternic. Poziționarea surselor de iluminat trebuie calculată în funcție de spațiul disponibil și de tipul de lumină necesar.

  Care sunt avantajele utilizării iluminatului cu LED în fabrici

  Cel mai eficient și versatil tip de iluminat industrial este iluminatul cu LED, deoarece folosește mult mai puțină energie în comparație cu alte surse de iluminat, iar acest lucru este esențial în spațiile mari, unde costurile facturilor pot fi destul de mari. Totodată, becurile cu LED au o durată de viață de peste 50.000 de ore de utilizare, așa că nu trebuie înlocuite des, spre deosebire de alte tipuri de becuri.

  Printre cele mai importante avantaje ale iluminatului cu LED se numără următoarele:

   

  • Costuri reduse de mentenanță, datorită duratei de viaţă de 2-3 ori mai mare decât a tuburilor fluorescente normale;
  • Becurile LED produc o lumină puternică, apropiată de conceptul de lumină albă (lumina zilei);

  • Calitatea luminii este superioară și fluxul luminos este continuu

  • Consum redus de energie;
  • Lumina nu pâlpâie, iar becurile rezistă la vibrații excesive și nu se sparg;
  • Becurile LED asigură un iluminat uniform și nu emit substanțe toxice;
  • Procesul de instalare este 100% sigur, rapid și ușor.

  Soluții de iluminat recomandate pentru fabrici  

   

  În spațiile industriale și în fabrici pot fi folosite o serie de surse de iluminat cu LED, de la proiectoare, la corpuri de iluminat liniare, spoturi, tuburi sau lămpi.

   

  Sistemul Soundlight Comfort se pliază perfect pe necesitățile din orice spațiu de lucru dintr-o fabrică, deoarece ajută la crearea unui mediu de muncă iluminat corect și confortabil pentru angajați. Unul dintre principalele avantaje ale acestui sistem este faptul că atenuează sunetele şi emite simultan niveluri optime de lumină.

   

  O altă alternativă eficientă din punct de vedere economic este sistemul MasterLED Tube. Într-un proiect realizat de Philips, după instalarea tuburilor cu LED într-o fabrică, costurile cu energia au scăzut cu 60% într-o perioadă de un an și jumătate. În plus, costurile de înlocuire sunt mici, tocmai datorită faptului că becurile cu LED au o durată de viață ridicată și pot avea peste 20.000 de comutări (ciclul pornire/oprire), în timp ce becurile profesionale pot să ajungă și până la 50.000 de comutări.

   

  Lumina produsă de tuburile cu led este uniformă, nu este prea strălucitoare și nu produce disconfort vizual.

   

  Pentru iluminatul liniar sunt recomandate produsele FlowLine. Spre deosebire de lămpile fluorescente, aceste sisteme de iluminat sunt mult mai eficiente în ceea ce privește costul de întreținere, dar și siguranța și performanța.

   

  Construcţia liniară permite scheme de iluminat continue sau distanţate liniar, asigurând ghidarea optimă şi un nivel ridicat de confort vizual. Performanţa poate fi optimizată şi mai mult prin utilizarea FlowLine în combinaţie cu controlerele de iluminat.

   

  Pentru o eficiență sporită a iluminatului cu LED în fabrici poate fi folosit și un sistem cu senzori care să permită aprinderea și stingerea automată a luminii.

   

  Concluzia este că un iluminat corect într-o fabrică sau în hale industriale ajută nu doar la reducerea costurilor pe termen îndelungat, ci și la creșterea confortului și a productivității angajaților. În același timp, sursele de iluminat trebuie alese în funcție de fiecare zonă de lucru și de produsele prelucrate în fabrică.

  Sursa: 

  1. https://www.lighting.philips.com.eg
  2. https://www.lighting.philips.co.in
  3. https://www.lighting.philips.ro

   

  Sursa foto: Philips Asset Library