Vizitați acum site-ul web Philips lighting. O variantă localizată este disponibilă pentru dvs.
Sugestii

  Iluminatul unei piscine sau al unui bazin de înot


  Atât piscinele private, cât și bazinele de înot au nevoie de un sistem de iluminat bine pus la punct, care să asigure un nivel maxim de confort și siguranță pentru toți utilizatorii acestora, dar și pentru a conferi un aspect deosebit întregii amenajări.

   

  Pentru că în componența unei piscine sau a unui bazin de înot intră foarte multe elemente distincte, este important ca fiecare dintre acestea să fie tratat în mod diferit, pentru obținerea celor mai bune rezultate.

  În cele ce urmează, vom vorbi despre importanța unui iluminat eficient al unui bazin de înot sau al unei piscine, vom prezenta cele mai convenabile soluții de iluminat și vom enumera principalele avantaje ale acestora.
   

  • Informații generale despre iluminatul unei piscine sau al unui bazin de înot
  • Avantajele iluminatului corespunzător al unei piscine sau al unui bazin de înot
  • Zonele care trebuie iluminate
  • Avantajele folosirii unor sisteme de iluminat cu LED
  • Produse recomandate pentru iluminatul unei piscine sau al unui bazin de înot

  Informații generale despre iluminatul unei piscine sau al unui bazin de înot

   

  Cu toate că există foarte multe aspecte care trebuie luate în calcul pentru a transforma o piscină sau un bazin de înot într-un spațiu potrivit desfășurării anumitor activități specifice, iluminatul este un detaliu deosebit de important, care nu ar trebui neglijat.

   

  Alegerea corpurilor de iluminat ce vor fi folosite va trebui făcută în funcție de fiecare zonă a piscinei sau a bazinului de înot, întrucât fiecare dintre acestea servește unui scop distinct și va trebui să îndeplinească funcționalități diferite. De asemenea, la fel de importantă este și dispunerea sistemelor de iluminat, care va trebui făcută astfel încât să asigure o distribuire uniformă a luminii, pentru a oferi o vizibilitate maximă, însă fără a-i orbi pe cei care utilizează amenajarea.

   

  Având în vedere că, pentru iluminatul unei piscine sau al unui bazin de înot, este necesar un număr foarte mare de sisteme și instalații, care vor genera un consum semnificativ de electricitate, obținerea eficienței energetice trebuie să fie un alt obiectiv principal, atunci când se realizează sistemul de iluminat. La acest lucru se adaugă și reducerea costurilor cu mentenanța sistemelor de iluminat, care se poate realiza prin alegerea unor echipamente durabile, care să asigure o sustenabilitate sporită.

   

  În aceste condiții, sistemele de iluminat cu leduri reprezintă o alegere viabilă pentru orice bazin de înot sau piscină, însă produsele alese trebuie să respecte toate standardele de calitate pentru o astfel de incintă. Pentru că numeroasele produse disponibile pe piață pot îngreuna procesul de alegere a echipamentelor optime și transforma acest pas într-o adevărată provocare, în cele ce urmează vom veni cu clarificări referitoare atât la importanța unui iluminat corespunzător pentru orice piscină sau bazin, cât și la zonele care trebuie iluminate, pentru a obține o eficiență maximă.

  Avantajele iluminatului corespunzător al unei piscine sau al unui bazin de înot

   

  Alegerea unui sistem de iluminat performant pentru un bazin de înot sau piscină este recomandată, întrucât această decizie va oferi foarte multe beneficii, atât pe termen scurt, cât și lung. Printre aceste beneficii enumerăm:

  Un aspect mai plăcut

  Fie că este vorba despre o piscină de agrement sau despre un bazin destinat practicării unor sporturi de performanță, alegerea unor soluții optime de iluminat va completa designul întregii amenajări. Un aspect plăcut al bazinului sau al piscinei va ajuta la atragerea de noi vizitatori sau la fidelizarea celor deja prezenți. Mai mult, un sistem de iluminat amenajat corespunzător va putea pune în prim plan anumite elemente decorative sau facilități oferite în cadrul amenajării, astfel încât să transforme întreg spațiul într-unul atractiv și primitor.

   

  Desfășurarea în condiții mai bune a activităților din piscină sau din bazin
   

  Cu toate că multiplele facilități oferite în cadrul unei piscine sau al unui bazin sunt esențiale pentru a asigura o experiență plăcută tuturor vizitatorilor, la fel de important este și sistemul de iluminat. Atunci când vine vorba despre o piscină, alegerea unor soluții de iluminat eficiente este necesară, întrucât va asigura o experiență de utilizare net superioară tuturor vizitatorilor și îi va convinge pe aceștia că unitatea de agrement pe care au ales-o este cea potrivită.

   

  În ceea ce privește bazinele de înot, iluminatul este cu atât mai important, întrucât, cel mai probabil, acesta va fi folosit des pentru desfășurarea unor sporturi acvatice, precum înot sportiv sau polo, iar pentru a performa, participanții au nevoie de cele mai bune condiții și de un grad sporit de vizibilitate. Mai mult decât atât, și vizitatorii vor avea doar de câștigat atunci când sistemul de iluminat este unul eficient. Dacă lumina este suficientă și este distribuită într-un mod optim, persoanele din tribune se vor putea bucura din plin de evenimentul sportiv pe care îl urmăresc și vor avea posibilitatea de a observa toate detaliile competiției.

  O siguranță sporită

  Atunci când sunt alese soluții eficiente de iluminat pentru o piscină sau un bazin de înot, asigurarea unui grad înalt de siguranță pentru toți vizitatorii reprezintă un avantaj extrem de mare. Un sistem bine pus la punct, în care funcționalitatea se îmbină cu eficiența, va garanta, în același timp, și siguranța.

   

  O siguranță sporită

  Zonele care trebuie iluminate

  O piscină sau un bazin reprezintă o construcție complexă, compusă din zone de dușuri, tribune, căi de acces, vestiare și piscina sau bazinul propriu-zis. În aceste condiții, un iluminat eficient al tuturor acestor zone este necesar. Pentru că fiecare spațiu are nevoie de un sistem de iluminat bine pus la punct, în cele ce urmează, vom prezenta cele mai eficiente soluții pentru fiecare.

   

  Volumul de apă din piscină sau bazinul de înot
   

  Iluminatul volumului de apă al unei piscine sau al unui bazin este foarte important, întrucât acesta va accentua arhitectura peisagistică a întregii amenajări, va oferi o experiență de utilizare ideală pentru toți vizitatorii și va conferi un grad înalt de siguranță pentru persoanele care folosesc piscina sau bazinul de înot.

   

  Pentru că, atunci când vine vorba despre iluminatul volumului de apă, o problemă foarte mare este formarea efectului de oglindă, care poate cauza disconfort vizual, este necesară o poziționare eficientă a elementelor de iluminat, astfel încât să asigure o experiență optimă de utilizare. Mai mult decât atât, se recomandă folosirea unor echipamente de iluminat speciale, precum soluțiile de iluminat LED, care vor oferi o funcționalitate maximă, fără a provoca vreo formă de obstrucție vizuală. În aceste condiții, un sistem de iluminat LED, compus din elemente adaptabile pentru înălțimi mari, cu o temperatură de culoare albă, rece, va oferi o eficiență sporită, flexibilitate, pentru a putea fi adaptată la activitățile întreprinse în piscină sau în bazinul de înot, dar și rezistență sporită la umiditate.

   

  Cu toate că nu este obligatoriu, iluminatul subacvatic reprezintă un detaliu foarte important, care va conferi piscinei un aspect deosebit, fiind recomandat pentru orice astfel de amenajare.

  Căile de acces

  Pentru că o experiență plăcută a vizitatorilor nu depinde doar de urmărirea în condiții bune a evenimentului sportiv, trebuie acordată atenție și iluminatului zonelor de acces. În mod normal, sistemele de iluminat trebuie să permită vizitatorilor o orientare facilă în spațiu, astfel încât să găsească rapid intrările și ieșirile, dar și căile de acces către locurile lor. Cu un iluminat eficient, vizitatorii vor putea veni și pleca de la eveniment în siguranță, fără a exista riscul unor accidentări din cauza vizibilității reduse și fără a se produce îmbulzeli, cauzate de persoane care nu reușesc să-și găsească locul.

  Încăperea și zona tribunelor

   

  După cum spuneam, o piscină sau un bazin de înot reprezintă o construcție amplă, cu zone ce impun necesități diferite de iluminare. Având în vedere că poate fi vorba despre un spațiu cu o arhitectură complexă, care găzduiește un număr mare de persoane, întregul sistem de iluminat trebuie conceput pentru a asigura o vizibilitate bună pentru cei care urmăresc evenimentul sportiv. O atenție deosebită trebuie acordată și exteriorului, care trebuie iluminat corespunzător și care trebuie să realizeze, pe lângă funcționalitate, și o primă impresie bună pentru vizitatorii piscinei sau ai bazinului de înot.

  gen2

  Avantajele folosirii unor sisteme de iluminat cu LED

   

  Comparativ cu sistemele de iluminat convenționale, cele care folosesc tehnologia LED prezintă foarte multe avantaje, ce se vor dovedi utile chiar și atunci când vine vorba despre iluminatul unei piscine sau al unui bazin de înot, iar în cele ce urmează vom detalia aceste beneficii:

   

  Eficientizarea operațiunilor
   

  Sistemele de iluminat LED oferă un confort vizual ridicat și permit o distribuție uniformă a luminii în întreaga incintă. Mai mult decât atât, cele mai multe sisteme admit reglarea intensității luminoase, astfel încât să asigure mereu necesarul maxim de lumină, fără a provoca disconfort vizual.

  O experiență îmbunătățită de utilizare

  Sistemele LED vor furniza întotdeauna un iluminat de calitate, indiferent de tipul echipamentului folosit. Astfel, piscina sau bazinul de înot în care sunt utilizate va îndeplini și cerințele celor mai exigenți dintre vizitatori, oferind o experiență perfectă de utilizare.

  Sustenabilitate
   

  Când vine vorba de un sistem de iluminat complex, precum cel folosit într-o piscină sau într-un bazin de înot, sustenabilitatea trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice administrator al unei astfel de amenajări. Din fericire, soluțiile LED vor asigura o foarte mare durabilitate în timp și vor oferi, pe întreaga durată de funcționare, același nivel de calitate.

   

  Costuri reduse de mentenanță

   

  Cu  ajutorul sistemelor de iluminat LED, consumul de energie electrică va fi redus semnificativ, iar durata prelungită de viață ale acestora va scădea considerabil costurile generate de înlocuirea sistemelor de iluminat.

  Produse recomandate pentru iluminatul unei piscine sau al unui bazin de înot

   

  Pentru a obține cele mai bune rezultate, este esențial să fie folosite soluții de iluminat optime, care vor oferi toate avantajele prezentate anterior. Iată care sunt corpurile ce trebuie alese pentru iluminatul unei piscine sau al unui bazin de înot:

  Corpuri încastrate în podeaua sau în pereții bazinului
   

  Corpurile de iluminat încastrate subacvatice reprezintă o soluție optimă de iluminat al piscinei sau al bazinului de înot. Acestea oferă un amplu unghi de distribuție a luminii, o temperatură de culoare albă, rece, și o durată de viață îndelungată. Designul robust este perfect pentru a le asigura rezistența chiar și în condiții dificile, iar gama largă de intervale de putere permite ajustarea intensității luminoase în funcție de fiecare situație. Astfel, aceste soluții de iluminat oferă un grad înalt de eficiență și vor conferi o notă distinctivă piscinei sau bazinului de înot.

  Corpuri de suprafață

  Un iluminat de suprafață eficient este esențial pentru a asigura o vizibilitate sporită persoanelor aflate în interiorul piscinei, dar și spectatorilor, în cazul în care aceștia participă la un eveniment sportiv. Pentru a realiza acest lucru, se recomandă folosirea de proiectoare sau de coloane de iluminat LED, care pot fi montate în jurul bazinului, astfel încât să asigure o distribuire uniformă a luminii, pentru a nu cauza disconfort vizual.

   

  Corpuri pentru iluminatul incintei și al zonei tribunelor

  Pentru asigurarea iluminatului incintei și al zonei tribunelor, adică a iluminatului general, se recomandă folosirea unor corpuri de iluminat LED, adaptabile pentru înălțimi mari. Acestea vor asigura un grad înalt de vizibilitate, o distribuire eficientă a luminii și un efect de orbire redus. Soluția este una care va oferi o mare fiabilitate și o durată de viață îndelungată, fiind potrivită chiar și pentru spațiile cu umiditate extremă, precum piscinele sau bazinele de înot.


  Pentru a obține cele mai bune rezultate în ceea ce privește iluminatul unei piscine sau al unui bazin de înot, este important să se respecte toate regulile referitoare la montarea corpurilor de iluminat și la tehnologiile alese. În acest mod, se va obține o eficiență maximă, iar costurile de mentenanță vor fi minime.

  Sursă foto: Philips
  Sursă text: