Branduri

    Iluminatul restaurantului: importanța și rolul iluminatului corect

     

    Pe lângă măiestria bucătarilor care lucrează cu pasiune pentru a crea artă din ingrediente simple, restaurantele sunt ajutate și promovate de conceptul din spate și de designul interior. În unele cazuri, semnătura arhitectului care a proiectat conceptul restaurantului este o dovadă clară că merită să-i treci pragul. Conceptul este completat de atmosfera creată cu ajutorul luminilor și a muzicii de fundal, care fac dintr-un restaurant un loc preferat de întâlnire și de degustare a preparatelor speciale.

     

    • Importanța luminii din restaurant

    • Tipuri de iluminat într-un restaurant

                • Iluminatul ambiental

                • Iluminatul de lucru

                • Iluminatul de accent

                • Iluminatul decorativ

    • Iluminatul în funcție de masa servită

    • Reguli de poziționare și amplasare a corpurilor de iluminat

    Importanța luminii din restaurant

    Palacio Isora

    Dacă ne raportăm la artă – pictură, sculptură și lumea cinematografiei –, lumina este un personaj important, o formă de comunicare și o sursă de emoție. Așadar, felul în care alegem să o utilizăm și să punem în evidență anumite obiecte va defini modul în care percepem acele obiecte și spațiul ca întreg.


    Un design de lumini care să creeze o atmosferă plăcută, în care clienții restaurantului să se simtă confortabil și să se bucure de o experiență plăcută, îi va încuraja cu siguranță să revină. Pe de altă parte, iluminatul restaurantului este o componentă de diferențiere în piață, un detaliu al personalității brandului și un element de poziționare.

    Tipuri de iluminat într-un restaurant

    Alegerea
    În funcție de efectul care se dorește, de eveniment sau de momentul zilei, se disting mai multe tipuri de iluminat:

    Iluminatul ambiental  

     

    • Creează o atmosferă intimă, caldă în restaurant;
    • Poate fi de joasă intensitate sau de intensitate ridicată și se poate regla cu ajutorul unui dimmer;

    • Se recomandă ca lumina ambientală să fie de intensitate medie pentru a crea un mediu plăcut, care invită la relaxare în compania familiei și a prietenilor;

    • În cazul pizzeriilor sau al restaurantelor de tip fast-food, lumina este întotdeauna de intensitate ridicată, pentru că preparatele se consumă repede și nu este nevoie de contemplare.

    Iluminatul de lucru  

     

    • În această categorie intră mesele, intrările și ieșirile și toaletele;
    • La masă, lumina trebuie să fie optimă pentru cititul meniului cu lejeritate;

    • Intrările și ieșirile trebuie să fie luminate pentru siguranța clienților;

    • Toaletele și oglinzile trebuie să fie bine iluminate.

    Iluminatul de accent  

     

    • Pune în evidență detaliile arhitecturale, obiectele aparte, piesele de mobilier, tablourile sau caracteristicile din interior asupra cărora este important să ne îndreptăm atenția;
    • Lumina accent poate fi utilizată pentru a atrage atenția pe diferite puncte sau zone de interes din restaurant pe care dorești să le evidențiezi.

    Iluminatul decorativ  

     

    • Are un rol exclusiv estetic, fiind în mică măsură funcțional;
    • Se poate experimenta cu ajutorul culorilor și al texturilor, pentru a crea diverse contraste;

    • Intrările și ieșirile trebuie să fie luminate pentru siguranța clienților;

    • Este un element care personalizează un bar sau un restaurant și îl face un loc memorabil pentru oaspeți.

    Iluminatul în funcție de masa servită

    restaurant
    Pentru a pune în evidență preparatele și pentru a-i asigura clientului o experiență plăcută în restaurant, iluminatul corect și eficient joacă un rol important:

     

    • Pentru micul dejun sunt recomandate luminile puternice, cât mai apropiate de lumina naturală. Ideale sunt becurile LED cu lumină rece, care pun în evidență mâncărurile și culorile preparatelor din farfurie.
    • Pentru prânz este recomandat un iluminat moderat, folosind surse precum lămpile de podea sau spoturile cu LED.

    • Pentru cină este indicat să fie folosită lumina caldă, ambientală, care să inducă ideea de relaxare și confort.

    Reguli de poziționare și amplasare a corpurilor de iluminat  

     

    Designul corpurilor de iluminat trebuie să se îmbine armonios cu conceptul arhitectural, pentru ca oaspeţii să se simtă confortabil și să existe, la nivel vizual și perceptiv, o continuitate între elementele care compun amenajarea.

     

    Iluminare restaurant

     

     

    • Amplasarea corpurilor de iluminat nu trebuie să obtureze sau să deranjeze în niciun fel persoanele din încăpere;
    • Poziționarea corpurilor de iluminat și intensitatea luminii trebuie să permită o vizibilitate mare a felurilor de mâncare servite;
    • Localizarea întrerupătoarelor este foarte importantă – fiecare angajat trebuie să aibă acces rapid, fără corpuri de mobilier care să îngreuneze manevrarea acestora;
    • Lampadarele sau veiozele existente în local ar fi bine să fie reglate de la întrerupătoarele principale;
    • Optează pentru reglarea luminii cu ajutorul becurilor LED sau pentru un sistem de panouri luminoase cu LED pe care să le montezi pe tavan, deasupra fiecărei mese, sau pe pereți.

     

    Un plan inteligent de iluminat al restaurantului te poate ajuta să creezi o atmosferă plăcută și relaxantă pentru clienții tăi, care vor fi astfel încurajați să revină.

    Sursa: 

    1. A study of how lighting can affect a guest's dining experience - https://lib.dr.iastate.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2435&context=etd 
    2. http://www.lighting.philips.ro/acasa

     

    Sursa foto: Philips, Shutterstock